Christmas Cookies
slide show

Bagels

12 st

25 gram jäst
5 dl vatten
1/2 dl ljus sirap, gärna brödsirap (eller honung)
2 1/2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl special
vatten+ 2 msk socker till kokning (sockret kan uteslutas)
ev. en uppvispad äggvita att pensla med
Gör så här:
1. Finfördela jästen i en bunke eller bakmaskin.
2. Ljumma vattnet till 37 grader och häll det över jästen, så att den löses upp. Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbete degen mycket väl. Degen ska inte kladda, utan vara ganska fast och spänstig. Låt degen jäsa väl i ca 1 timme. Den kan också kalljäsas i kylskåp i 10-12 timmar.
3. Arbeta ihop degen igen. Tillsätt eventuellt smaksättning, t.ex. rostad lök eller russin och kanel. Dela degen i 12 bitar som du formar till längder. Sätt ihop längderna till ringar, med hjälp av lite vatten som du "limmar" ihop dem med. ELLER så formar du en bulle, gör ett hål i mitten, sticker i ett finger och snurrar runt bullen runt fingret tills hålet är lagom stort.
4. Lägg ringarna att jäsa på väl mjölat bakplåtspapper på plåtar. Låt dem jäsa i ca 20 minuter. Under tiden sätter du ugnen på drygt 200 grader (180 grader om du har varmluftsugn).
5. Koka upp vatten med 2 msk strösocker i, i en låg kastrull. Du kan utesluta sockret om du vill.
6. Ta försiktigt upp ringarna från plåten, 2-3 stycken åt gången, och lägg dem i det kokande vattnet. (De flyter när de är tillräckligt jästa.) Tryck ner dem så att hela ringen blir blöt. Låt koka 3-4 minuter under lock. Ta upp och torka av dem lite lätt på en handduk.
7. Lägg tillbaka dem på plåtarna. Pensla eventuellt med lite uppvispad äggvita. Strö eventuellt över sesam- eller vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter, tills de har fin färg.
8. Låt dem svalna och bred på Philadelphiaost. Därefter väljer du det du känner för. Till exempel passar det bra med skivad rödlök, skinka eller rostbiff, sallad och skivad tomat. Experimentera med soltorkade tomater, oliver, färsk basilika, svartpeppar, rökt lax, kokt ägg, majonnäs - bara fantasin sätter gränser. Ett tunt lager god marmelad eller sylt på Philadelphiaosten smakar bra till kaffet!


 
 
Det här brödet tar lite tid att göra, men det är egentligen inte svårt. Jag valde att göra degen på kvällen, så att den kunde stå och jäsa i kylen hela natten. Då kräver de lite mindre tid på morgonen, om man till exempel vill baka dem till brunch på helgen. Philadelphiaosten är ett måste, tycker jag, men i övrigt går de att komponera på hur många sätt som helst! Skinka, lax, kyckling eller liknande tillsammans med rödlök och sallad som start, och sedan en med den godaste sylten till efterrätt!

Hasselnötscupcakes

Underbara cupcakes bakade av bästa Maja!


10 st

175 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker (eller 3/4 tsk vaniljpulver)
3 ägg, lätt uppvispade
55 gram malda hasselnötter
2 1/2 dl extra fint mjöl (eller vanligt vetemjöl som du siktar i smeten)
Topping:
225 gram rumsvarmt smör
1 msk grädde eller mjölk
6 dl florsocker (som du gärna kan sikta ner i smöret)
10 små chokladbitar
strössel


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Ställ 10 muffinsformar i en muffinsplåt.
2. Vispa smör och socker lätt och pösigt i en skål. Häll i vaniljsockret/vaniljpulvret. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, och sedan de malda nötterna och mjölet.
3. Klicka ut smeten i muffinsformarna.
4. Grädda muffinsarna mitt i ugnen i 20-25 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler.
5. Blanda nu ingredienserna till toppingen: vispa ihop smör och grädde/mjölk i en skål. Tillsätt florsockret, lite i taget, och vispa tills du får en mjuk smet.
6. Fyll en spritsform med en stor stjärntopp med toppingen och spritsa den runt, runt på muffinsarna. Strö över lite vackert strössel och tryck slutligen i en chokladbit i varje muffins.
7. Ät och njuuut!


Min underbara Maja bakade dessa cupcakes idag, helt på egen hand, och de blev sååå goda! Vi blev båda väldigt glada när vi kom ihåg att jag köpt stora chokladstjärnor i England i våras. Det fanns bara åtta, så hon fick skarva i med två chokladlöv, vilka också var fina.
Det ser inte klokt ut att skriva "muffins" med plural-s i singularis, men det känns ändå mest naturligt. Hmmm... Eller "muffinsarna" i bestämd form pluralis. Jag vet. Men jag tar mig den friheten i egenskap av språklärare och översättare! Suveränt goda är de i alla fall. Jag gillar mest att de inte innehåller bakpulver, för jag är inte så förtjust i bakpulver. Jag tycker att bakpulver har en tendens att "förtorra" bakverk. En smaksak - jag vet. De här "cupcakesen" (bestämd form plural - he,he) är allt annat än torra och tråkiga!



Citronpaj




2 st

Pajskal:
300 gram smör
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl strösocker
Fyllning:
200 gram smör
4 ägg
4 dl florsocker
2 citroner



Gör så här:
1. Hacka ihop det kalla smöret med mjölet, bakpulvret och strösockret till en "deg". Tryck ut den i två pajformar, nagga med gaffel och ställ dem kallt 15 minuter eller längre.
2. När pajskalen är kalla - ta ut dem och förgrädda dem mitt i ugnen i 15 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).
3. Smält smöret till fyllningen och låt det svalna. Riv av skalet från citronerna, pressa ur citronsaften och blanda sedan det rivna skalet och saften. Vispa äggen och sikta i florsockret. Blanda ner citronsaften i äggröran och häll slutligen i smöret. Blanda väl.
4. Fördela citronröran i pajskalen och grädda dem mitt i ugnen  i 15 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Tag ut, låt svalna och servera med vispad grädde!


Lättgjorda pajer med härligt frisk, men ändå söt smak! Det går naturligtvis att halvera receptet och bara göra en paj, men receptet såg ut så här när jag fick det för många år sedan. Och varför inte göra två när man ändå är i farten?!

Vaniljhorn

...eller Beritkakor som jag kallar dem, efter min älskade moster som brukade baka dem.



ca 50 st (fast jag gjorde 30 stora)

5 dl vetemjöl
200 gram smör (varken iskallt eller helt rumsvarmt)
2 msk vaniljsocker (eller 1 msk vaniljsocker och 1/2 msk vaniljpulver)
strösocker till garnering



Gör så här:
1. Hacka samman smör, mjöl och vanilj till en grynig massa. Arbete ihop massan med händerna till en smidig deg. Låt degen stå kallt en stund.
2. Rulla ut degen till ca 8 cm långa pinnar, som är något tjockare på mitten. (Om degen fastnar i underlaget kan du strö ut väldigt tunt med mjöl på bakbordet/diskbänken). Böj pinnarna försiktigt till "horn".
3. Grädda dem mitt i ugnen i ca 12 minuter på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn).
4. Tag ut vaniljhornen och låt dem svalna en liten aning. Vänd dem i strösocker medan de fortfarande är varma.
Jag älskar de här anspråkslösa kakorna! De består bara av fyra simpla ingredienser, men de smakar underbart. För mig blir de särskilt speciella eftersom de påminner mig om min moster, som brukade baka dem när jag var liten. Hon lever inte längre, men det känns som att jag fikar tillsammans med henne när jag äter de här kakorna. Jag vill passa på att påpeka att hon gjorde dem mycket finare!


Receptet är taget ur ICA-förlagets "Sju sorters kakor"

Tårttävling på Kunskapsgymnasiet

I augusti varje år tävlar Kunskapsgymnasiets ettor i tårtbak. Temat för året var en Norrköpingsrondell och varje basgrupp (vi har sex stycken) fick skapa två tårtor. Engagemanget var stort och jag hejade naturligtvis på min egen basgrupp - 1:5.
Här fanns vinnaren ansåg jag och mina elever!

Andra deltagare:
Skolans rektor, Eva Werkelin, var som vanligt enväldig domare. Tyvärr räckte det varken med kreativitet, bra motivering eller fjäsk - rektorn valde en annan vinnare än basgrupp 1:5... Och jag får väl tillstå att vinnartårtan var riktigt fin. Den mest uppfinningsrika tårtan var tvåvåningstårtan byggd på salta pinnar, men konstruktionen gav vika innan rektorn var på plats...!!!

Strössel beställt från England




Häromdagen anlände det strössel jag beställde från England (www.janeasher.com) för en dryg vecka sedan. En fullkomligt onödig och impulsiv investering, som gör mig synnerligen glad! Finast är det ätbara guldet i den lilla burken. Det är bara ett enda tunt "blad" - och det kostade 60 kronor - men det är sååå fint! När jag ska använda det? Ingen aning...  =)

Chokladkolasnittar


Tack för tipset Amanda Nylund! <3





ca 25-30 st

100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/2 msk kakao
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker (eller 3/4 tsk Bourbon vaniljpulver)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn).
2. Rör ihop smör, socker och sirap tills blandningen är ljus och porös. Det gör du lättast med elvisp.
3. Sikta ner mjöl, kako, vaniljsocker och bikarbonat. Kör med elvispen tills det blir en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken. (Om degen verkar för kladdig kan du lägga den i kylen en stund.)
4. Ta upp degen på bakbordet/diskbänken och dela den i två delar. Rulla ut varje del till en längd (avgör själv längden, beroende på hur många kakor du vill ha). Lägg rullarna på bakplåtspapper på en plåt. Rullarna flyter ut lite i ugnen, men det kan ändå vara bra att platta till dem lite med handen. Dekorera med pärlsocker eller strössel!
5. Grädda rullarna mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna ca 5 minuter innan du skär dem i sneda bitar.


En av många varianter på kolakakor! Chokladsmaken är fantastisk. Jag tror att jag ska experimentera lite med olika sockersorter och sirap för att se om jag kan utveckla fler varianter på den här kakan. Om jag hittar någon bra kombination återkommer jag!

Receptet är taget från "www.arla.se" (fast jag har lagt till mer mjöl)

Strössel inköpt på Ö&B




Jag vill tro att jag är en fördomsfri person, men jag hade aldrig gissat att Ö&B skulle ha så roligt strössel. När jag var där häromdagen för att handla dekoration till elevernas tårttävling på jobbet, hittade jag både guld- och silverströssel! Okej, guldet kanske var med gult än guldglittrigt, men silvret var riktigt fint. På samma gång hittade jag guldfärgade aluminiumformar, som passar finfint till dumlekakor.  Lite banal vardagsglädje!

Trädgården spurtar inför hösten


Ingrid Marie



Cox Orange


Jag har många goda äpplesorter på mina två ympade äppelträd i trädgården. De två sorter som brukar växa bäst är Ingrid Marie och Cox Orange. Ingrid Marie kan man plocka från träden och äta direkt som de är precis innan frosten kommer. Då är de kanske lite väl syrliga, men underbart saftiga. Cox Orange däremot måste plockas och läggas undan ett tag, så att de mognar. Efter tio år i det här huset har jag ännu inte lyckats plocka dem och lagra dem innan frosten har tagit dem, men kanske kommer det att ske i år? Jag borde verkligen göra det, för smaken av mogna Cox Orange är oslagbar. Medan jag väntar på att äpplena ska mogna, ägnar jag mig åt att leta recept på äppelpajer.



I växthuset har mina klematis blommat över, men en enstaka blomma lyser upp grönskan då och då. Gurkorna däremot ger fortfarande järnet. De producerar som aldrig förr. Jag borde ha beskurit plantorna för länge sedan, men det blev bara aldrig gjort. Nu har den ena plantan hittat en väg ut i taket, som om den har fått nog av det lilla trånga växthuset. De gurkor som redan har börjat växa där lär bli svårskördade!

Nötcookies muscovado

 

ca 45 st

200 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 dl mörkt muscovadosocker
1 dl rörsocker (eller strösocker)
2 medelstora ägg 
1 tsk bakpulver
1 krm salt
4 1/2 dl vetemjöl
2 dl fiberhavregryn
100 gram rostade och hackade nötter av valfritt slag (blanda gärna)
200 gram hackad vit choklad
20-30 pekannötter att dekorera med

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn).
2. Rosta nötterna i ugnen i 5-10 minuter (håll koll så att de inte bränns).
3. Vispa smör, muscovado- och rörsocker krämigt. Vispa ner äggen i smeten.
4. Blanda bakpulver, salt och vetemjöl och rör ner det i smörsockersmeten. Blanda i havregrynen och rör om.
5. Hacka de rostade nötterna och chokladen och rör ner allting i smeten. (Låt smeten stå en stund i kylen om den är för kletig. Om degen är för kladdig trots att den stått i kylen, kan du prova att ha i ytterligare 1/2 dl vetemjöl.)
6. Rulla 45 bollar och lägg dem glest på bakplåtspapper på plåtar. Tryck i en halvpekannöt i varje boll. Dekorera eventuellt med strössel.
7. Grädda dem mitt i ugnen i 8-10 minuter.


De här kakorna blir inte så söta (till smaken alltså), så de kan vara bra att varva med på ett kakfat fyllt med söta cookies. Godast blir de om du blandar olika sorters nötter. Kakorna på bilden innehåller hasselnötter, mandlar, valnötter, paranötter samt pekannötter.


Godiscookies

ca 15-20 st

125 gram rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl florsocker
1/2 dl farinsocker strö (inte det fuktiga farinet i påse)
1 ägg
1 tsk vaniljsocker (eller 3/4 tsk vaniljpulver)
1/2 tsk bikarbonat
2 3/4 dl vetemjöl
10 dumlekolor
50 gram vit choklad
1/2 dl hasselnötter (=ca 30 gram)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader för varmluftsugn). Rör ihop smör och strö-, flor- och farinsocker. Använd elvisp eller händerna.
2. Tillsätt ägget under kraftig omrörning. Blanda vaniljsocker, bikarbonat och vetemjöl. Rör ner det i smörblandningen.
3. Hacka dumlekolorna och blanda bitarna med lite florsocker, så att de inte klumpar ihop sig. Hacka sedan den vita chokladen och hasselnötterna. Häll ner dumlekolor, choklad och nötter i smeten och blanda väl. Nu kan det vara idé att placera smeten i kylen ett tag, om den är för varm och kladdig.
4. Rulla 15-20 bollar och lägg dem glest på bakplåtspapper på plåtar. Dekorera bollarna med strössel eller godisbitar. OBS! Det kan vara idé att smörja och "mjöla" bakplåtspappret något, eftersom dumlekolorna gärna fastnar i pappret. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
5. Ta ut och låt svalna på plåtarna innan du försiktigt petar bort dem med en stekspade.




En suveränt god och godislik kaka, som går att variera hur mycket som helst. Kakorna blir ganska "segmjuka", även då de har svalnat. De ser kanske inte mycket ut för världen, men alla godisälskare bör smaka dem!


Strasskakor


ca 25 st
100 gram smör
1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
Mörk choklad (ca 100 gram) och - om du vill - strössel.

Gör så här:
1. Rör smör, florsocker och vaniljsocker mycket pösigt.
2. Tillsätt mjölet, lite i taget, och rör kraftigt hela tiden.
3. Spritsa degen i längder.
4. Grädda mitt i ugnen på 175 grader (samma värme för varmluftsugn) i ca 10 minuter.
5. Ta ut kakorna och låt dem svalna. Smält chokladen över vattenbad eller på låg värme i mikron och doppa halva kakan i den. Lägg kakan på bakplåtspapper för att svalna. Strö genast på strössel innan chokladen har stelnat.



De här kakorna hörde till mina absoluta favoriter när jag var liten! Jag älskade dem trots att chokladen var ganska mörk, vilket barn inte brukar vara så förtjusta i. Det går dock förstås att använda en ljus choklad också.

Receptet är taget ur "Sju sorters kakor", ICA-förlaget

Partygiffel



6 portioner

50 gram jäst
3 dl vatten
150 gram smör
2 tsk salt
1 tsk socker
2 ägg (varav ett till penslingen)
1 liter vetemjöl
sesamfrön

Fyllning:
400 gram Crème Bonjour (blanda gärna olika smaker)
200 gram soltorkade tomater i olja
1/2 kilo färska champinjoner
1 purjolök
1-2 hg salami (eller skinka)
salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i vattnet. Lös upp jästen i lite av vätskan. Tillsätt sedan resten av vätskan.
2. Blanda i salt, socker, ägg och mjöl. Knåda tills du får en smidig deg. Strö över lite mjöl, lägg över en handduk och låt jäsa i 30 minuter.
3. Skär purjolök, soltorkade tomater och champinjoner i bitar. Stek dem på medeltemperatur i 10-15 minuter. Använd gärna oljan från de soltorkade tomaterna att steka i. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
4. Häll ut degen på ett bakbord/diskbänk och knåda den. Kavla ut den som en rektangel. Bred ut Crème Bonjour-osten på degen och strö på purjolök, soltorkade tomater, champinjoner och salami. Rulla ihop och flytta över giffeln till en plåt med bakplåtspapper. Lägg över en handduk och låt jäsa i 20 minuter.
5. Pensla giffeln med ägg och strö på sesamfrön. Grädda långt ner i ugnen i 20 minuter på 200 grader (175 grader för varmluftsugn). Känn med en provsticka efter 20 minuter för att försäkra dig om att degen är färdiggräddad.
6. Ta ut giffeln och låt den svalna något innan du serverar den.




En simpel, men god rätt som gör sig bra till en fräsch sallad. Du kan naturligtvis fylla giffeln med andra ingredienser som t.ex. mozarella eller oliver eller vad du må föredra. Skapa din egen favorit!

Lekebergshjärtan



ca 40-50 st

225 gram smör
1 1/2 dl socker
1 dl kakao
2 äggulor
4 1/2 dl vetemjöl
Garnering: florsocker

Gör så här:
1. Rör smör, socker och siktat kakaopulver smidigt.
2. Tillsätt äggulorna och mjölet, lite i taget. Arbeta till en deg. Låt vila en stund i kylen, så att den inte är för varm.
3. Spritsa degen i 10-15 cm långa längder, direkt på bakplåtspapper på en plåt. Forma längderna till hjärtan. Dekorera gärna med strössel.
4. Grädda hjärtana mitt i ugnen på 175 grader (160 grader för varmluftsugn) i 10-13 minuter.
5. Ta ut kakorna och låt dem svalna ordentligt. Sikta lite florsocker över dem.



De här kakorna är inte så hiskeligt söta, men smakar fantastiskt mycket choklad!

Recept ur "Sju sorters kakor", ICA-förlaget

Ljuvligt bakplåtspapper...

...och muffinsformar från den söta butiken Hellmanska Gården i Nyköping!
Tack Cecilia S!

Pekanbrownies



12 st

125 gram mörk choklad
175 gram smör
5 dl strösocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
125 gram pekannötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Smörj en form som är 33x23 cm (hellre lite större än mindre).
2. Bryt chokladen i bitar och lägg i en rymlig kastrull tillsammans med smöret. Smält på svag värme under omrörning och ta därefter av kastrullen från värmen.
3. Tillsätt sockret i chokladsmeten och rör tills det löst sig. Rör i äggen och därefter mjölet, vaniljsockret och pekannötterna. Bred ut smeten jämnt i formen.
3. Grädda 20-25 minuter eller tills ytan är hård och blank. Ställ hela formen på galler för att svalna. Skär i bitar och servera med vispad grädde eller glass.


Lättgjorda och suveränt goda och mäktiga brownies som gör sig extra bra till en klick nyvispad grädde. Ingen hälsokostkaka för figuren precis, men om du använder ekologiska och rättvisemärkta ingredienser känns det ju rätt bra ändå! =)  Jag använde dock en för liten form, vilket ledde till att kakorna blev onödigt kladdiga och svåra att skära och flytta från formen. Men smaken var det inget fel på! Jag gissar att de här kakorna är goda lite lätt frysta, så de som inte gick åt direkt ställde jag i frysen. Något att se fram emot!

Receptet är taget från "Massor av kakor", Tukan förlag

Strössel på strasskakor



Olika strössel för olika tillfällen!

Vanilj eller vanilj

Vanilj är den andra dyraste kryddan i världen, efter saffran.
Madagaskar står för 80% av världens export av vanilj.




Vanillinsocker, vaniljsocker, vaniljstång, vaniljpulver - listan kan göras ännu längre. I amerikanska frukostpannkakor kan vanillinsocker duga och i storkakbak kan vaniljsocker fungera bra. Men om det ska vara lite finare än så, kan det vara roligt att kosta på sig en vaniljstång (när du petat ur innehållet lägger du stången i strösocker och skapar ditt eget vaniljsocker) eller lite vaniljpulver. Vaniljpulver "Bourbon Vaniljpulver" kommer från äkta vaniljstång och innehåller inga tillsatser. Den lär smaka precis som vaniljstång, men är lättare att använda. Om det står 1 tsk vaniljsocker i receptet, räcker det med 1/4-1/2 tsk "Bourbon Vaniljpulver".

Bacongifflar

20-24 st

5 dl vatten
50 gram jäst
4 msk matolja
1 tsk salt
1,2 liter vetemjöl
ägg till penslingen

Fyllning:
2-4 paket bacon (snyggare gifflar med mindre bacon, godare med mer)
2-3 msk tomatpuré
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk lökpulver
riven mozarella, påse med 250 gram (spara lite att strö ovanpå före gräddningen)
soltorkad tomat-crème, 1 burk à 140 gram

Gör så här:
1. Lös jästen i lite av de 37-gradiga vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet, matoljan, saltet och det mesta av mjölet. Knåda degen smidig - lättast gör du det förstås i en bakmaskin. Strö över lite mjöl, lägg på en handduk och låt degen jäsa i 1 timme.
3. Skär eller klipp baconet i bitar. Stek det tillsammans med tomatpurén, pepparn och lökpulvret. Ställ att svalna.
4. Dela degen i två delar. Ta en del i taget och kavla ut den till en rektangel. Bred på hälften av tomatcrèmen, den rivna osten samt baconröran. Tryck lite på fyllningen så att den fastnar något i degen. Vik sedan in långsidorna så att de möts i mitten. Vik sedan ihop rektangeln en gång till, så att den ena långsidan möter den andra. Tryck till degplattan lite. Skär den sedan i 10-12 trekanter, så kallade gifflar (fast snarare fuskgifflar). Se bilderna!
5. Lägg gifflarna på bakplåtspapper på en plåt, lägg över en handduk och låt dem jäsa i 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).
6. När gifflarna jäst klart penslar du dem med ägg och strör över lite riven ost.
7 Grädda gifflarna mitt i ugnen i ca 15 minuter.

 



De här superenkla gifflarna, som jag fuskgör så att de inte ens är riktiga gifflar, passar bra till barnen som mellanmål eller matsäck på skolutflykter! De går att variera i det oändliga, så alla kan skapa sin egen favorit. Experimentera med ostar, svamp, skinka, kryddor, oliver m.m. De är lika goda kalla som varma.


En kakblogg av en amatörbagare för andra amatörbagare!



Den här väggtexten - som går att beställa på www.hemtrevnad.nu - sitter på väggen ovanför köksingången i mitt hus. Rent kalorimässigt är den väl inte så vettig kanske, men kakbak kan skänka lycka och skapa balans i livet, åtminstone för sådana som jag. Bakning är avkopplande, spännande och roligt! På den här bloggen har jag samlat en del av mina favoritrecept. Fler kommer. Jag kommer att även att fylla på befintliga recept med bilder vartefter. Jag lägger inte ut recept på något jag inte har provat att baka och smaka på själv. Välkommen att botanisera bland recept och tips!

PS. Ett stooooort tack till min underbara dotter Maja som tålmodigt lär mig hur man bygger upp en blogg. I egenskap av lärare kan jag lära ut till andra, men jag är usel på att ta instruktioner!

Stinas kråketårta



Kråketårta - här som doptårta när min systerdotter döptes!

4 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
125 gram choklad
150 gram smör
400 gram mandelmassa
75 gram valnötter

Gör så här:
1. Börja med att göra chokladsmeten som ska ligga mellan och ovanpå tårtbottnarna. Blanda 4 äggulor, 1 1/2 dl strösocker och 1 dl vispgrädde och sjud försiktigt i en tjockbottnad kastrull. När smeten har tjocknat bryter du i 125 gram choklad och rör om. Klicka sedan i 150 gram smör och rör om tills det har blandats ordentligt. Låt kallna.
2. Gör nu tårtbottnarna. Riv 400 gram mandelmassa. Hacka 75 gram valnötter och blanda dem med mandelmassan. Vispa 4 äggvitor och vänd ner dem i mandelmassan. Placera bakplåtspapper på två plåtar. Bred ut smeten i två stora rundlar på bakplåtspapper - en rundel per plåt. I vanlig ugn: grädda i 175 grader i 8 minuter. Byt sedan plats på plåtarna och grädda i ytterligare 8 minuter. I varmluftsugn: grädda i 160 grader i 16 minuter.
3. När bottnarna har svalnat brer du ut hälften av chokladsmeten mellan dem, och resten ovanpå. Gör fina mönster i chokladen, sikta över lite kakao och dekorera med strössel, nötter eller godis.
4. Servera tårtan med vispad grädde.

Den här tårtan kan med fördel stå i frysen en stund innan den serveras, eftersom den är som godast kall. Evetuellt kan du vänta med att dekorera den tills den tas ut ur kylen/frysen. Den är otroligt söt och mäktig, så egentligen räcker en liten bit, men eftersom den är så god äter man gärna både två och tre bitar!

Cheesecake (utan ugn)




1 paket Philadelphiaost (200 gram)
ca 10 digestivekex
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Smörj en pajform (med löstagbar botten) med lite smör. Smula i 4-5 digestivekex. Ta fram 3 bunkar.
2. I bunke 1 blandar du äggulorna med Philadelphiaosten, strösockret, florsockret och vaniljsockret.
3. I bunke två vispar du äggvitorna.
4. I bunke tre vispar du grädden.
5. Blanda innehållet från alla tre bunkarna till en enda smet. Häll smeten i pajformen. Smula över 4-5 digestivekex. OBS! Om du ska dekorera kakan med strössel kan du inte smula över kex.
6. Ställ kakan i frysen i minst 5 timmar.

Jag brukar blanda i krossad Dajm i smeten, för att den ska bli ännu godare. Prova att ha i hackade nötter, krossad choklad, hackade kolabitar eller något annat som du tycker om. Skapa din egen favorit-cheesecake!


Stilren cheesecake



Fin i all sin enkelhet! (Hundgodiset i glasburken till höger i bild skulle kanske också vara fint på tårtan!)

Salta sockerbullar


ca 32 st


50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk (helst 3%)
1/2  tsk salt
drygt 1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk nystött kardemumma eller 2 tsk malen kardemumma
1 ägg
ca 1 1/2 liter vetemjöl

Fyllning:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma

(100 gram smör och några deciliter strösocker till penslingen efteråt.)

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
3. Häll lite av degspadet (=smör+mjölk) över jästen och rör tills den löser upp sig. Häll sedan på resten av degspadet.
4. Tillsätt saltet, strösockret, vaniljsockret, kanelen, kardemumman, ägget och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Frestas inte att ta i för mycket mjöl - ju mer mjöl, desto torrare bullar!
6. Strö lite mjöl över degen. Täck bunken med en handduk. Låt degen jäsa 30-40 minuter på en varm och dragfri plats. Den ska bli ungefär dubbelt så stor.
7. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Jag föredrar att blanda den direkt med händerna.
8. När degen har jäst färdigt stjälper du upp den på de mjölade bakbordet eller, som i mitt fall, diskbänken. Knåda den lite och ta i mer mjöl om det behövs. Men som sagt - sträva efter att använda så lite mjöl som möjligt!
9. Dela degen mitt i itu och lägg tillbaka den ena halvan i bunken eller på bänken någonstans, medan du bearbetar den första halvan på bakbordet.
10. Kavla ut degen till en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Vik sedan in långsidorna så att de möts i mitten. Vik sedan ihop rektangeln en gång till, så att den ena långsidan möter den andra. Tryck till degplattan lite och kavla lite om det behövs. Skär den sedan i 16 remsor. Snitta varje remsa nästan hela vägen upp på längden, så att den nästan delas mitt itu på längden. Genom att dra längderna åt sidorna har du nu en lång tunn degremsa som du kan "kringla till", vrida, snurra och slå knut på. Se till att "ändarna" på knuten hamnar neråt på plåten, under bullen. Se bildspelet! Gör nu om proceduren med den andra degen.
11. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar. Lägg en handduk över och låt dem jäsa i 20-30 minuter.
12. Grädda bullarna som de är (de ska alltså inte penslas innan de gräddas) på 225 grader (200 grader i varmluftsugn), mitt i ugnen i 6-9 minuter. Håll noga koll på dem så att de inte blir brända!
13. Ta ut bullarna och lägg dem på galler för att svalna något. Smält smör i en kastrull. Medan bullarna fortfarande är ljumma penslar du dem med smör - se till att du kommer åt överallt - och doppar dem sedan i strösocker. Lägg sedan tillbaka dem på gallret.



Jag vill att bullar ska innehålla så lite vetemjöl som möjligt, vara ljusa, proppfulla med god fyllning och stora! Då ser de festligare ut och smakar bättre. Fyllningen kan naturligtvis varieras i det oändliga. Ett förslag är att mala rostade hasselnötter och göra en god nötkräm som du sedan fyller bullarna med. Men behåll saltet i fyllningen! Åtminstone om de ska gå under namnet "Salta sockerbullar".


Cupcakes med enkel dekoration



Även den enklaste dekoration kan ge cupcakes ett lyft! =)

Kolapapper och glitterhjärtan



I dag kom de produkter jag beställde från Tårtdecor för några dagar sedan. Hurra!!! De små glitterhjärtana är bedårande och kommer att bli hur fina som helst på kolor till jul och kakor till Alla hjärtans dag.
Kolapapper hade jag egentligen kvar ett gäng sedan i julas, men jag ville försäkra mig om att ha tillräckligt många papper hemma till december. Det har hänt att de har varit slut i lager när jag velat beställa fler - hemska tanke! =)



På Tårtkonst (länken finns här på bloggen) säljer de glittergranar, glitterfjärilar, glitterblommor m.m. Där är de i dagsläget lite billigare än på Tårtdecor.

Vitlöksmuffins

12 st

knappt 150 gram smält smör
4 ägg
1 1/2 msk socker
knappt 3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
150 gram riven lagrad ost
pinjenötter och/eller flingsalt till garnering

Gör så här:
1. Smält smöret och pressa i vitlöksklyftorna.
2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och vispa till en jämn smet.
4. Blanda i smör- och vitlöksblandningen och slutligen den rivna osten.
5. Klicka smeten i en muffinsplåt med plats för 12 muffins, eller i 12 bakformar.
6. Strö över pinjenötter och/eller flingsalt.
7. Grädda i 200 grader (175 grader för varmluftsugn) i ca 12 minuter eller tills muffinsen fått fin färg och är genomgräddade.

Nygräddade vitlöksmuffins är väldigt enkla att göra och är supergoda till det mesta i matväg. De passar lika bra till soppa som till grillat, eller kanske istället för bröd på en buffé - eller varför inte som drinktilltugg?
Variera dem gärna genom att blanda i hackade oliver eller soltorkade tomater.
Godast är de om de äts medan de fortfarande är ljumma, men de är faktiskt riktigt goda när de har svalnat också.


Surdegsbröd med valnötter





3 bröd
För att de baka de här rustika, fantastiskt goda bröden, måste du först ha en surdegsgrund. Den tar några dagar att göra. Om vi tänker oss att du ska baka på lördag, sätter du igång med surdegsgrunden redan på måndag och fredag kväll gör du sedan den sista förberedelsen inför själva brödbaket på lördag. Följ receptet noga så blir det rätt!

Surdegsgrund
Ingredienser:
3 dl rågmjöl (inte rågsikt!) och vatten

Gör så här:

Måndag morgon:
1. Se till att du har en ren glasburk med lock till hands. Burken ska rymma minst 5 dl.
2. Rör ihop 1 dl ljummet vatten och 1/2 dl rågmjöl i burken.
3. Sätt på locket, men skruva INTE fast det så att det blir tätt.
4. Ställ burken på ett varmt ställe (20-25 grader).
5. Låt blandningen stå i tre dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Torsdag morgon:
6. Tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 1/2 dl rågmjöl till smeten i burken. Rör om. Sätt tillbaka locket.
Torsdag kväll:
7. Häll nu bort allt smet som du har i burken UTOM 1/2 dl. (Om du vill göra dubbelsats sparar du 1/2 dl i ursprungsburken och häller dessutom 1/2 dl i en annan burk med lock, så att du har två parallella surdegsgrunder.)
8. Blanda nu i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva decilitern du har kvar i burken och rör om.
Fredag morgon:
Om surdegen har rest sig ordentligt och har en mousseliknande konsistens är grunden klar. I kväll gör du sista förberedelsen (se själva brödreceptet här nedan) och imorgon, lördag, kan du baka brödet!



Surdegsbröd med valnötter
Ingredienser:
surdegsgrund
vatten
3 dl rågmjöl
6 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special
1 msk salt
8 dl valnötskärnor
isbitar till gräddningen

Gör så här:
Fredag kväll:
1. Blanda 1 dl surdegsgrund med 3 dl ljummet vatten och 3 dl rågmjöl i en RYMLIG bunke. (Du lär få över surdegsgrund i burken - ställ in den i kylen om du inte ska baka mer just nu.)
2. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten (ca 22-24 grader). Skåpet ovanför kylen kan vara ett bra ställe. Det här utgör den surdegsgrund du ska använda lördag morgon.
Lördag morgon:
3. Nu blandar du:
surdegsgrunden som stått över natten
5 dl kallt vatten
6 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special

Kör ingredienserna i en degblandare i 5 minuter på låg hastighet.
4. Tillsätt sedan:
1 msk salt
8 dl hela valnötskärnor

Kör degen i degblandaren i ytterligare 3 minuter på låg hastighet.
5. Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen har blivit dubbelt så stor, 3-5 timmar.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela i tre delar och baka ut till tre fina bröd. Lägg bröden på ett bakplåtspapper, sikta över lite mjöl, täck med handduk och låt jäsa i 1-1 1/2 timme.
7. Värm ugnen till 275 grader (250 om du har varmluftsugn). Läs igenom resten av instruktionerna nu, för nu följer flera detaljer att hålla reda på, som kan verka lite märkliga.
8. Placera en plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta falsen. Se till att ha ett gäng isbitar redo.
9. Gör några snitt i bröden och placera dem på den heta plåten i mitten av ugnen. Lägg nu några isbitar på plåten du har placerat längst ner i ugnen. Sänk genast temperaturen till 250 grader (200 grader om du har varmluftsugn). Sätt en timer på 15 minuter.
10. Efter 15 minuter, sänk temperaturen till 200 grader (175 för varmluftsugn) och vädra ut ångan genom att öppna och stänga luckan. Öppna nu ugnsluckan och vädra ut ångan var 5:e minut tills brödet är färdigt (vilket det är efter totalt ca 35 minuter - håll koll på brödet, så det det inte blir för mörkt).
11. Ta ut och låt svalna på ett galler. Ät och njut!


Behåll och vårda din surdeg:
Nu när du har satt en bra surdegsgrund kan du vårda den och använda den om och om igen. Den surdeg du fick över i burken vid bakningen ställer du in i kylen. En gång i veckan måste du "mata" den, för att den ska hålla sig. Det innebär att du tar ut burken ur kylen, häller bort all smet utom 1/2 dl, blandar i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva deciliter du har sparat i burken, rör om och ställer varmt över natten. Om du ska baka tar du 2 dl surdeg ur burken och använder den till baket. Sedan ställer du tillbaka burken med återstoden av surdegsgrunden i kylen. Om du inte ska baka ställer du bara in burken direkt i kylen efter att du har "matat" den. Upprepa "matningen" en gång i veckan - skriv in det i kalendern så att du inte glömmer! Bli inte orolig om surdegen delar sig i kylen - att det blir ett lager deg i botten och klar vätska över. Rör om och mata degen som vanligt.
Nästa gång du bestämmer dig för att baka en lördag, gör du helt enkelt så här:
Fredag morgon:
1. Häll bort allt smet som du har i burken UTOM 1/2 dl.
2. Blanda nu i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva deciliter du har kvar i burken och rör om. Placera burken varmt (20-25 grader).
Fredag kväll:
3. Ta 1 dl surdegsgrund ur burken (ställ sedan tillbaka burken med resterande surdeg i kylen) och blanda med 3 dl ljummet vatten och 3 dl rågmjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa över natten i ca 22-24 grader.
4. Följ sedan receptet ovan fr.o.m. "lördag morgon".

När du har bakat det här brödet några gånger, kan du börja göra varianter av det istället. Använd t.ex. "Manitoba Cream"-vetemjöl (Finax) istället för vetemjöl special och siktat dinkelmjöl istället för rågsikt. Blanda valnötter med rostade hasselnötter och pumpa- och melonkärnor. Surdegsgrunden, som ska stå över natten innan själva "bakdagen", kan bestå av 1 dl rågsurdegsgrund, 1 dl vetesurdegsgrund, 1 dl grovt dinkelmjöl, 2 dl grovt rågmjöl och 3 dl vatten istället för 1 dl rågsurdegsgrund, 3 dl vatten och 3 dl rågmjöl som det står i originalreceptet. Det mesta fungerar!

Om du inte har bakat surdegsbröd med ånga förut, kan du bli avskräckt när du läser receptet. Om du provar det kommer du dock att upptäcka att det är ganska lätt. Prova gärna att blanda i annat än bara valnötter. Om du tycker om russin eller torkad frukt kan du ha i det också.
Jag har fuskat ibland och ställt in en kall plåt med lite kallt vatten på, istället för att lägga isbitar på en uppvärmd plåt som det står i receptet - det fungerar bra. Jag har även vid något tillfälle glömt bort att mata surdegen på rätt dag, så att hela "bakschemat" har förskjutits, men det gjorde heller ingen skillnad.
Jag tycker att det krångligaste är att hålla liv i surdegen efter baket. Tanken är ju att du ska kunna använda samma surdegsbas om och om igen. Det är ju lätt att förvara den i kylen. För mig uppstod problemet när jag skulle använda den nästa gång. Jag följde instruktionerna för hur jag skulle "mata den" och få liv i den igen, men tyvärr gled locket av en natt i köket. Det var någon gång i augusti eller september, när mitt kök alltid överhopas av "bananflugor". De små ovälkomna gästerna fann en liten väg in i surdegen, bjöd in ytterligare några polare, och så låg de där i surdegsröran - fulla och bakfulla - på morgonen när jag kom ut i köket. Jag blev på så dåligt humör (läs vansinnig) att jag la ner hela surdegsprojektet i flera veckor. När jag sedan skulle börja om var det höst och då hittade jag ingen bra, varm plats för burken, utan den blev för kall och jäste inte. Elementen i huset slog av värmen emellanåt och vid fönstren var det varmt och bra på dagen, men kallt på natten. Men nu, det här skrivs i augusti, ska jag dra igång en surdeg igen! Återstår att hitta en bra, varm jäsplats till hösten...


Recept taget ur "Surdegsbröd" av Martin Johansson (Natur och Kultur)

Havrekanelrutor



ca 24 st
100 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 dl mjölk
1 ägg
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Fyllning:
300 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
4 1/2 dl havregryn
6 tsk kanel


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader för varmluftsugn). Rör smör och socker vitt i en bunke. (Fast jag brukar mosa ihop det med händerna.)
2. Blanda ner mjölk, ägg och mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker.
3. Fördela degen jämnt på ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30-40 cm.
4. Blanda ingredienserna till fyllningen och klicka ut den på degen i långpannan. Det görs enklast med händerna.
5. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna och skär i rutor.


Jag är normalt inte så förtjust i mjuka kakor och tårtor som innehåller bakpulver. Jag tycker att bakpulvret ger en torr och tråkig konstistens. De här havrekanelrutorna utgör dock ett undantag! De görs mycket snabbare än bullar, doftar förföriskt och smakar ännu bättre. Fyllningen gör att "kakorna" blir saftiga. Om du gillar kanel kommer du att älska dem! 
I originalreceptet innehåller fyllningen bara 200 gr smör, 2 dl socker, 3 dl havregryn och 4 tsk kanel, men jag tycker att det blir mycket godare med mer fyllning.
Just de här kakorna har jag bakat utan gluten och laktos vid ett tillfälle och det gick alldeles utmärkt.

PS. Jag använder mina kollegor som försökskaniner och kakbedömare.
=)


Receptet är taget ur "Hembakat" 2/2010

Godis som strössel?


Mitt strösselförråd


Enkel kladdkaka

90 gram smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).
2. Smält smöret.
3. Vispa samman äggen och sockret.
4. Blanda i mjöl, kakao och vaniljsocker i äggsmeten.
5. Rör ner det smälta smöret i smeten.
6. Häll smeten i en smord och bröad eller mjölad sockerkaksform med löstagbar botten.
7. Grädda kakan långt ner i ugnen i 20-30 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Personligen föredrar jag 20 minuter, för då är den riktigt "smetig" i mitten.
8. Tag ut och låt svalna. Servera den med vispad grädde.


Kakan är lika god ljummen som kall. Observera att det inte går att ta ur kakan ur formen, eftersom den är så kladdig. Därför är det en bra idé att baka den i en form med löstagbar botten.
Variera gärna receptet genom att blanda i hackad choklad eller nötter i smeten, eller genom att trycka i dumlekola eller dajmbitar i kakan innan du placerar den i ugnen. Det går också bra att riva över choklad när kakan tas ut ur ugnen. När chokladen smälter kan du breda ut den över kakan och dekorera med vackert strössel.
Om du bakar till ett barnkalas kan du färga den vispade grädden med karamellfärg. Om du har tröttnat på mataffärens vanliga kulörer, kan du beställa hem nya spännande karamellfärger via länkarna jag tipsar om här på bloggen.


Dumlekakor



ca 16 st

200 gram smör

1 dl socker

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

(ev. lite vaniljsocker)

ca 16 dumlekola

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn).

2. Blanda socker, mjöl och bakpulver i en bytta.

3. Smält smöret och rör ner det i mjölblandningen.

4. Ställ 16 aluminiumformar på en plåt (pappersformar fungerar inte). Lägg en dumlekola i botten av varje form. Klicka på lite smet på varje kola.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter.

6. Så fort plåten är ute ur ugnen lägger du en bit Noblesse-choklad på varje kaka. Därefter dekorerar du med valfritt strössel!

 

Det här är kanske världens enklaste kakrecept. Det kan inte gå fel och dessutom görs de på ett kick. Anpassa strösslet efter sammanhanget de serveras i - hjärtan till Alla hjärtans dag, stjärnor och granar till jul, blommor till midsommar o.s.v. Då blir de ännu festligare!

 


Glömd maräng

(gräddas 2-3 timmar eller under natten)

2 äggvitor

1 dl socker

½ krm bakpulver

50-100 gram hackad choklad och/eller nötter

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader (225 grader om du har varmluftsugn)

2. Vispa vitorna till hårt skum och vispa i socker och bakpulver. Rör sedan i choklad/nötter.

3. Bred ut marängen till en ca 20 cm stor rundel på ett bakplåtspapper på en plåt. Gör en fördjupning i mitten.

4. Sätt in marängen längst ner i ugnen och stäng av värmen. Öppna inte luckan och låt marängen stå 2-3 timmar, gärna längre. Ställ gärna in marängen i ugnen de sista du gör på kvällen innan du går och lägger dig.

5. Servera den sega marängen som en tårta, med grädde och annat gott på. Bär och glass eller banan med chokladsås gör sig riktigt bra på den här tårtan. Om du tycker om kolasås kommer här ett recept på det också:

 

Kolasås

1 ½ dl matlagningsgrädde

½ dl socker

½ dl sirap

 

Gör så här:

Vispa ihop grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt såsen koka tills den tjocknar, ca 10 minuter, och låt den sedan svalna.

 

Bara att sätta igång – vispa ihop, ställ in i varm ugn, stäng av ugnen och glöm bort allting över natten!


Saffranssnittar

Ca 25 st

1 paket saffran (1/2 g)

0,75 dl socker

1 msk vatten

2 msk ljus sirap

100 gram smör, rumsvarmt

3,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader för varmluftsugn).

2. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver. Blanda pulvret med vatten och sirap och rör om tills det blir gult.

3. Rör smör och resten av sockret poröst. Antingen använder du degkrokar, eller så mosar du helt enkelt ingredienserna grundligt med händerna.  Rör ner saffransblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner.

4. Dela i två delar och rulla till längder. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till rullarna med fingrarna.

5. Grädda i 12-15 minuter. Skär i sneda bitar medan kakorna ännu är varma. Låt svalna helt på plåten.

 

Saffranet smakar mer och kommer mer till sin rätt om du mortlar det, men jag måste erkänna att jag brukar hoppa över det momentet, av ren slöhet. De här kakorna nästan smälter på tungan och smakar underbart mycket jul. Som de godaste kolakakor med en touch av jul!

 

 

Recept från tasteline.com.


 


Cookie rabarberpaj

 

1 paj

 

500 g rabarber

70 g pecannötter (fast jag brukar använda en 100-gramspåse)

100 g rumsvarmt smör

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1dl + 3/4 dl ljust muskovadosocker

1 krm salt

1 msk majsstärkelse (Maizena) eller potatismjöl

florsocker att pudra över

vispad grädde till servering

 

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader för varmluftsugn).
  2. Hacka pecannötterna grovt. Lägg rumsvarmt smör, mjöl, bakpulver, 1 dl muskovadosocker, pecannötter och salt i en bunke. Blanda med händerna ihop till en sammansatt och smidig deg.
  3. Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Fördela rabarbern i en pajform (ca 24 cm diameter). Strö över 3/4 dl muskovadosocker och majsstärkelse och blanda runt.
  4. Fördela degen över rabarbern i oregelbundna bitar. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna något. Pudra över florsocker. Servera pajen ljummen eller kall med lättvispad grädde.

 

 

Det här är en helt underbar paj som inte är så sötsliskig som många andra efterrättspajer. Jag brukar säga att det är helt okej att utesluta nötterna ur recept, för att det man bakar ska passa även nötallergiker. Här måste jag dock göra ett undantag – det är pecannötterna som gör den här pajen så fantastisk! Det är klart att det går att ta bort nötterna, men då är det helt plötsligt en helt annan typ av paj.


Recept från ica.se.

Superb smulpaj

350 gram smör

4,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1 ½ dl socker (blanda gärna strö-, rör- och farinsocker)

1-2 msk vaniljsocker

 

 

Gör så här:

1. Smält 350 gram smör.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bytta.

3. Häll smöret över mjölblandningen och rör om. Det blir en väldigt kletig smet.

4. Smörj en pajform. Lägg i bär/rabarber/fruktbitar, antingen färska eller frysta. Om du använder frysta bär behöver du strö över 1-2 msk potatismjöl eller maizena, för att binda ihop bärsaften.  Vare sig du använder frysta eller färska bär/rabarber/fruktbitar kan du med fördel strö över lite socker. Använd gärna farinsocker för en ”djupare” smak.

5. Klicka smeten över fyllningen.

6. Grädda pajen långt ner i ugnen på 200 grader (175 grader för varmluftsugn) i 20 minuter.

7. Servera pajen ljummen med vaniljvisp eller glass.

 

 

Den här smulpajen går väldigt fort att göra och den kan inte bli misslyckad. Hacka gärna ner nötter i smeten, eller byt ut 1,5 dl av vetemjölet mot havregryn. Ibland häller jag i ett par matskedar rörsockersirap i smeten, för en lite knäckigare smak.  Experimentera och skapa ditt eget favoritrecept!

 

Recept taget från min mamma

Evas favoritfullkornsbröd

 

 

2 limpor

 

1,7 liter vetemjöl

7,5 dl vetekross

4,5 dl grahamsmjöl

2 tsk salt

1 liter lättmjölk

1 dl vatten

50 gram jäst

 

 

Gör så här:

1. Börja med att blanda alla de torra ingredienserna i en stor bytta, eller matberedaren.

2. Värm mjölk och vatten till 37 grader i en kastrull. Rör ut jästen i lite av vattnet i en skål. Häll tillbaka jästspadet i kastrullen så att vätskan blandar sig.

3. Häll jästspadet över mjölblandningen och rör om. Det blir en lös deg.

4. Smörj och mjöla två 2-litersformar och häll sedan degen i formarna.

5. Täck över formarna och låt jäsa i en timme.

6. Grädda bröden på 225 grader (knappt 200 grader i varmluftsugn) ca 1 timme på nedersta falsen i ugnen.

7.  Låt svalna på galler.

 

 

Det här brödet är väldigt lättbakat, eftersom det inte kräver någon knådning, och blir underbart saftigt och mättande. Prova gärna att byta ut vetekrosset mot rågkross eller en del av vetemjölet mot rågmjöl. Glöm bara inte att minst 1/3 av den totala mjölmängden ska vara vete- eller dinkelmjöl. Jag brukar skiva brödet och sedan frysa in det, för att kunna ta fram en eller ett par bitar till frukosten. Eftersom brödet får en hård skorpa är det ganska jobbigt att skära det. Var beredd på att det flyger brödsmulor överallt när du skär! Det är dock väl värt besväret.

 

 

Recept taget från min mamma

 


Dinkelfrallor

ca 24 st

Tid: 35 minuter + ca 3 timmars jäsning + 15 minuter i ugnen

 

50 gram jäst

1 liter kallt vatten

1 ½ msk socker

1 ½ kg (ca 3 liter)dinkelsikt

2 msk salt

flingsalt till utbakningen

 

Gör så här:

1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt sockret och dinkelmjölet och arbeta dagen i 12 minuter i maskin (eller som en galning för hand!). Dinkelmjöl, precis som vetemjöl, kräver lång knådning för att utveckla gluten.

2. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 3-5 minuter.

3. Strö lite mjöl över degen och täck med en bakduk eller plastfolie. Låt jäsa 2-3 timmar.

4. Sätt ugnen på 240 grader (220 om du har varmluftsugn). Mjöla bakbordet. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Stjälp upp degen på bakbordet och dela i två delar.

5. Dra ut varje del till en längd och skär den i knubbiga bullar. Fördela på plåtarna. När ugnen är varm, kryssa bullarna med en vass kniv och strö lite flingsalt i snitten.

6. I vanlig ugn: Sätt in bägge plåtarna. Spreja upp och nere med vatten från en blomspruta och stäng snabbt ugnsluckan. Byt plats på plåtarna efter ca 7 minuter och fortsätt att grädda tiden ut. Låt bullarna svalna på bakplåt utan bakduk

7. I varmluftsugn: Sätt in bägge plåtarna. Spreja uppe och nere med vatten. Stäng snabbt ugnsluckan och baka i ca 15 minuter.

 

De här frallorna är saftiga och ger ett härligt tuggmotstånd. Om du vill ha dem lite grövre kan du som förslag byta ut 1/3 del av mjölet mot fullkornsdinkelmjöl. Om du undrar varför man sprejar vatten in i ugnen, så är det för att brödet ska få en hårdare yta. Gott!




Enkla tips till alla amatörbagare

Öppna förpackningar med muskovadosocker måste förvaras i kylskåp. I vanligt skafferi förvandlas sockret snabbt till en ”tegelsten”. När jag hade gjort det här misstaget en gång lyckades jag ändå använda lite av sockret genom att riva det på ett rivjärn, men det var sannerligen ingen smidig process…

 

Choklad smälts traditionellt i vattenbad, alltså i en djup tallrik ovanpå en kastrull med sjudande vatten, men jag brukar fuska och smälta den långsamt på lägsta värmen i mikron. Öppna luckan då och då och rör runt i chokladen. Det gäller dock att vara uppmärksam på att chokladen inte blir för varm i mikron, för då kan den bli för hård och svår att använda.

 

I de flesta recept som innehåller bakpulver står det att bakpulvret först ska blandas med t.ex. mjölet innan det tillsätts i smeten. Det är ingen dum idé, eftersom det är väldigt viktigt att bakpulvret blir jämnt fördelat i smeten. Det går dock att fuska med det här och blanda i bakpulvret för sig, så länge man rör noggrant.

 

Kaksmetsrecept som innehåller rumsvarmt smör blandas med fördel ihop med händerna. Jag tycker att det är effektivare än elvisp. Dessutom är det härligt att hantera degar med händerna! Placera en handtvålspump i köket bredvid diskmedlet, för det sliter på händerna att tvätta dem med diskmedel.

 

När du bakar kakor som har en liten fördjupning i mitten, som sedan ska fyllas med t.ex. sylt eller choklad, använder du förmodligen en fingertopp och trycker till med. Om du vill ha ett jämnare hål kan det vara smart att använda något slags redskap till fördjupningen istället. Jag brukar använda skaftet på min gamla trägaffel. Den gör perfekta ”hål” i kakorna. Jag doppar skaftet i lite mjöl mellan varje kaka, eftersom den annars blir kladdig och har en tendens att fastna i kakorna.

 

Om du misstänker att du använt för kallt vatten till jästen när du bakar bröd – förläng jästiden. Det kan röra sig om flera timmar extra, men till slut brukar jäsningen vara klar. Om du har råkat blanda jästen med vätska varmare än 40 grader kommer degen inte att jäsa. Bara att börja om!

 

Rosta gärna nötter innan du blandar in dem i smeter och degar. De smakar mycket mer då.

 

Använd smör istället för margarin. Med smör blir smaken ännu bättre.

 

När du bakar bullar och blandar samman själva fyllningen - prova att blanda i 1 tsk salt per deciliter socker. Det passar utmärkt ihop med både kardemumma och kanel. Du måste prova! De flesta som bakar bullar penslar dem med ägg och strör på pärlsocker före gräddningen, men ännu godare blir de om du istället gräddar dem som de är. När de har tagits ut ur ugnen penslar du dem med smör och doppar dem i strösocker. Så mycket godare! Och kom ihåg att alltid göra minst dubbelt så mycket fyllning till bullarna som det står i receptet. Man ska inte bara ana bullfyllningen - man ska överväldigas av den!

 

När du bakar chokladbollar - ha i en skvätt kaffe. Det ingår i många chokladbollsrecept, men inte i alla. Jag tycker att kaffeskvätten är avgörande, men det är förstås en smaksak.

 

Våga experimentera och göra om recept! Eftersom jag är en ivrig och överentusiastisk person drar jag ofta igång spontana bak som jag inte har tillräckligt med ingredienser till. Ibland skickar jag min stackars man till mataffären i panik, men ibland hittar jag på alternativa lösningar. Här följer några paniklösningar:

- Vid brödbak går det att blanda olika sorters mjöl, även om receptet säger 100 % vetemjöl till exempel. Det enda som inte brukar fungera är om du använder enbart väldigt grovt mjöl. Då faller brödet isär. En tredjedel av mjölet bör vara vete- eller dinkelmjöl. Men resten kan du experimentera med.

Havregryn kan bytas ut mot fiberhavregryn. Det brukar fungera bra i både bröd och kakor.

Honung och sirap brukar fungera lika bra, så har du inte det som står i receptet, tar du det andra.

Socker är sött! Det brukar gå att använda olika sorters socker i ett recept, även om det bara står att du ska använda strösocker. Strösocker och rörsocker brukar fungera likadant. Rörsockret kan möjligtvis ge en lite djupare färg åt det du bakar. ”Brun farin strö” brukar också gå att byta ut mot strösocker. ”Brun farin strö” ger en djupare smak, så prova gärna att byta ut strösockret mot ”Brun farin strö”. ”Farinsocker”, som alltså inte heter ”strö”, fungerar ungefär likadant, men det har en kryddigare och mindre söt smak och är klibbigare att hantera. En öppnad förpackning med farinsocker måste, liksom muskovadosocker, förvaras väl tillsluten, med t.ex. påsklämma, för att inte stelna. Muskovadosocker har en mer distinkt smak och kan ändra smaken på en kaka. Ljust muskovadosocker har en viss kolasmak och mörkt har lakritssmak. Prova gärna att byta ut delar av det övriga sockret mot muskovadosocker när du bakar!

- Filmjölk brukar vara utbytbart mot yoghurt eller kesella.

- Nötter brukar gå att variera i det oändliga. Står det att ett matbröd ska innehålla valnötter, och du bara har hasselnötter hemma, så ta hasselnötter istället. Om du ska bjuda en nötallergiker på brödet är det bara att utesluta nötterna. De gör ingen skillnad i själva bakningsprocessen, utan är mer en smaksak.

- Russin kan bytas ut mot torkade hackade aprikoser eller annan frukt eller bär.


RSS 2.0