Birthday Cupcake
slide show

Dinkelfrallor

ca 24 st

Tid: 35 minuter + ca 3 timmars jäsning + 15 minuter i ugnen

 

50 gram jäst

1 liter kallt vatten

1 ½ msk socker

1 ½ kg (ca 3 liter)dinkelsikt

2 msk salt

flingsalt till utbakningen

 

Gör så här:

1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt sockret och dinkelmjölet och arbeta dagen i 12 minuter i maskin (eller som en galning för hand!). Dinkelmjöl, precis som vetemjöl, kräver lång knådning för att utveckla gluten.

2. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 3-5 minuter.

3. Strö lite mjöl över degen och täck med en bakduk eller plastfolie. Låt jäsa 2-3 timmar.

4. Sätt ugnen på 240 grader (220 om du har varmluftsugn). Mjöla bakbordet. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Stjälp upp degen på bakbordet och dela i två delar.

5. Dra ut varje del till en längd och skär den i knubbiga bullar. Fördela på plåtarna. När ugnen är varm, kryssa bullarna med en vass kniv och strö lite flingsalt i snitten.

6. I vanlig ugn: Sätt in bägge plåtarna. Spreja upp och nere med vatten från en blomspruta och stäng snabbt ugnsluckan. Byt plats på plåtarna efter ca 7 minuter och fortsätt att grädda tiden ut. Låt bullarna svalna på bakplåt utan bakduk

7. I varmluftsugn: Sätt in bägge plåtarna. Spreja uppe och nere med vatten. Stäng snabbt ugnsluckan och baka i ca 15 minuter.

 

De här frallorna är saftiga och ger ett härligt tuggmotstånd. Om du vill ha dem lite grövre kan du som förslag byta ut 1/3 del av mjölet mot fullkornsdinkelmjöl. Om du undrar varför man sprejar vatten in i ugnen, så är det för att brödet ska få en hårdare yta. Gott!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0