Dinkelfrallor
ca 24 st
Tid: 35 minuter + ca 3 timmars jäsning + 15 minuter i ugnen
50 gram jäst
1 liter kallt vatten
1 ½ msk socker
1 ½ kg (ca 3 liter)dinkelsikt
2 msk salt
flingsalt till utbakningen
Gör så här:
1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt sockret och dinkelmjölet och arbeta dagen i 12 minuter i maskin (eller som en galning för hand!). Dinkelmjöl, precis som vetemjöl, kräver lång knådning för att utveckla gluten.
2. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 3-5 minuter.
3. Strö lite mjöl över degen och täck med en bakduk eller plastfolie. Låt jäsa 2-3 timmar.
4. Sätt ugnen på 240 grader (220 om du har varmluftsugn). Mjöla bakbordet. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Stjälp upp degen på bakbordet och dela i två delar.
5. Dra ut varje del till en längd och skär den i knubbiga bullar. Fördela på plåtarna. När ugnen är varm, kryssa bullarna med en vass kniv och strö lite flingsalt i snitten.
6. I vanlig ugn: Sätt in bägge plåtarna. Spreja upp och nere med vatten från en blomspruta och stäng snabbt ugnsluckan. Byt plats på plåtarna efter ca 7 minuter och fortsätt att grädda tiden ut. Låt bullarna svalna på bakplåt utan bakduk
7. I varmluftsugn: Sätt in bägge plåtarna. Spreja uppe och nere med vatten. Stäng snabbt ugnsluckan och baka i ca 15 minuter.
De här frallorna är saftiga och ger ett härligt tuggmotstånd. Om du vill ha dem lite grövre kan du som förslag byta ut 1/3 del av mjölet mot fullkornsdinkelmjöl. Om du undrar varför man sprejar vatten in i ugnen, så är det för att brödet ska få en hårdare yta. Gott!