Birthday Cupcake
slide show

Enkla tips till alla amatörbagare

Öppna förpackningar med muskovadosocker måste förvaras i kylskåp. I vanligt skafferi förvandlas sockret snabbt till en ”tegelsten”. När jag hade gjort det här misstaget en gång lyckades jag ändå använda lite av sockret genom att riva det på ett rivjärn, men det var sannerligen ingen smidig process…

 

Choklad smälts traditionellt i vattenbad, alltså i en djup tallrik ovanpå en kastrull med sjudande vatten, men jag brukar fuska och smälta den långsamt på lägsta värmen i mikron. Öppna luckan då och då och rör runt i chokladen. Det gäller dock att vara uppmärksam på att chokladen inte blir för varm i mikron, för då kan den bli för hård och svår att använda.

 

I de flesta recept som innehåller bakpulver står det att bakpulvret först ska blandas med t.ex. mjölet innan det tillsätts i smeten. Det är ingen dum idé, eftersom det är väldigt viktigt att bakpulvret blir jämnt fördelat i smeten. Det går dock att fuska med det här och blanda i bakpulvret för sig, så länge man rör noggrant.

 

Kaksmetsrecept som innehåller rumsvarmt smör blandas med fördel ihop med händerna. Jag tycker att det är effektivare än elvisp. Dessutom är det härligt att hantera degar med händerna! Placera en handtvålspump i köket bredvid diskmedlet, för det sliter på händerna att tvätta dem med diskmedel.

 

När du bakar kakor som har en liten fördjupning i mitten, som sedan ska fyllas med t.ex. sylt eller choklad, använder du förmodligen en fingertopp och trycker till med. Om du vill ha ett jämnare hål kan det vara smart att använda något slags redskap till fördjupningen istället. Jag brukar använda skaftet på min gamla trägaffel. Den gör perfekta ”hål” i kakorna. Jag doppar skaftet i lite mjöl mellan varje kaka, eftersom den annars blir kladdig och har en tendens att fastna i kakorna.

 

Om du misstänker att du använt för kallt vatten till jästen när du bakar bröd – förläng jästiden. Det kan röra sig om flera timmar extra, men till slut brukar jäsningen vara klar. Om du har råkat blanda jästen med vätska varmare än 40 grader kommer degen inte att jäsa. Bara att börja om!

 

Rosta gärna nötter innan du blandar in dem i smeter och degar. De smakar mycket mer då.

 

Använd smör istället för margarin. Med smör blir smaken ännu bättre.

 

När du bakar bullar och blandar samman själva fyllningen - prova att blanda i 1 tsk salt per deciliter socker. Det passar utmärkt ihop med både kardemumma och kanel. Du måste prova! De flesta som bakar bullar penslar dem med ägg och strör på pärlsocker före gräddningen, men ännu godare blir de om du istället gräddar dem som de är. När de har tagits ut ur ugnen penslar du dem med smör och doppar dem i strösocker. Så mycket godare! Och kom ihåg att alltid göra minst dubbelt så mycket fyllning till bullarna som det står i receptet. Man ska inte bara ana bullfyllningen - man ska överväldigas av den!

 

När du bakar chokladbollar - ha i en skvätt kaffe. Det ingår i många chokladbollsrecept, men inte i alla. Jag tycker att kaffeskvätten är avgörande, men det är förstås en smaksak.

 

Våga experimentera och göra om recept! Eftersom jag är en ivrig och överentusiastisk person drar jag ofta igång spontana bak som jag inte har tillräckligt med ingredienser till. Ibland skickar jag min stackars man till mataffären i panik, men ibland hittar jag på alternativa lösningar. Här följer några paniklösningar:

- Vid brödbak går det att blanda olika sorters mjöl, även om receptet säger 100 % vetemjöl till exempel. Det enda som inte brukar fungera är om du använder enbart väldigt grovt mjöl. Då faller brödet isär. En tredjedel av mjölet bör vara vete- eller dinkelmjöl. Men resten kan du experimentera med.

Havregryn kan bytas ut mot fiberhavregryn. Det brukar fungera bra i både bröd och kakor.

Honung och sirap brukar fungera lika bra, så har du inte det som står i receptet, tar du det andra.

Socker är sött! Det brukar gå att använda olika sorters socker i ett recept, även om det bara står att du ska använda strösocker. Strösocker och rörsocker brukar fungera likadant. Rörsockret kan möjligtvis ge en lite djupare färg åt det du bakar. ”Brun farin strö” brukar också gå att byta ut mot strösocker. ”Brun farin strö” ger en djupare smak, så prova gärna att byta ut strösockret mot ”Brun farin strö”. ”Farinsocker”, som alltså inte heter ”strö”, fungerar ungefär likadant, men det har en kryddigare och mindre söt smak och är klibbigare att hantera. En öppnad förpackning med farinsocker måste, liksom muskovadosocker, förvaras väl tillsluten, med t.ex. påsklämma, för att inte stelna. Muskovadosocker har en mer distinkt smak och kan ändra smaken på en kaka. Ljust muskovadosocker har en viss kolasmak och mörkt har lakritssmak. Prova gärna att byta ut delar av det övriga sockret mot muskovadosocker när du bakar!

- Filmjölk brukar vara utbytbart mot yoghurt eller kesella.

- Nötter brukar gå att variera i det oändliga. Står det att ett matbröd ska innehålla valnötter, och du bara har hasselnötter hemma, så ta hasselnötter istället. Om du ska bjuda en nötallergiker på brödet är det bara att utesluta nötterna. De gör ingen skillnad i själva bakningsprocessen, utan är mer en smaksak.

- Russin kan bytas ut mot torkade hackade aprikoser eller annan frukt eller bär.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0