Martins knäcke med surdeg eller jäst
~
8 små med hål i
Steg 1, blanda deg
30 g (2 msk) rågsurdegsgrund, alt 1 g (1 krm) jäst
150 g (1 1/2 dl) vatten
60 g (1 dl) fullkornsdinkel
60 g (1 dl) vetemjöl
90 g (1 1/2 dl) rågmjöl
3 g (1/2 tsk) salt
1 tsk hel kummin (om man vill)
Blanda ihop alltsammans i en bunke och rör tills det blandats ordentligt. Täck med ett lock eller plastfolie och låt jäsa cirka 10 timmar.
Steg 2, baka ut
Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en plåt strax under mitten. Ta fram ett bakplåtspapper och strö på lite rågmjöl. Dela degen i 8 klickar. Ta upp en degklick i taget och rulla den i mjölade händer till en liten boll, stor som en pingpongboll ungefär. Platta sedan ut den på pappret för hand lite grann innan du börjar kavla. Strö hela tiden på rågmjöl så fastnar degen inte. Kavla degen riktigt, riktigt tunn, så blir knäcket krispigt och gott. Blanda gärna rågmjölet med sesamfrön när du kavlar. Tryck sedan ut ett hål i mitten av varje ”kaka” (bara för syns skull) och nagga med en gaffel.
Dra över pappret till den heta plåten. Baka i 10–15 minuter. Håll koll på slutet, så att brödet inte blir bränt! Låt svalna på ett galler. Jag hade två plåtar i ugnen hela tiden, så att det alltid fanns en het plåt att ta fram till nästa sats som skulle gräddas.
~
~
Det är skillnad på knäcke och knäcke. Nu för tiden är knäckeutbudet i brödhyllorna i många mataffärer oändligt, men jag lovar att inget slår ett nygräddat hemgjort knäcke. Prova dig fram med olika smaksättningar. Sesamfrön, vallmofrön, kummin, svartpeppar, oregano, havssalt - valet är ditt!
Receptet kommer från http://paindemartin.blogspot.com