Rågrutor i långpanna
20 st
50 gram jäst
5 dl mjölk
1/2 dl sirap
ca 1 msk salt
1/2 dl linfrön
1 dl havrekärnor (eller solroskärnor)
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. Blanda ut jästen i lite av mjölken och häll jästvätskan och resten av mjölken i en bunke.
2. Blanda ner sirap, salt, linfrön, havrekärnor, rågsikt och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen) i bunken med mjölk. Arbeta degen tills den är smidig och släpper bunkens kanter. Täck skålen med en handduk och låt degen jäsa i 40 minuter.
3. Klä en långpanna, 30-40 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn). Nagga brödet med en gaffel och skär det evenutellt i rutor redan nu. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Tag ut och pensla brödet genast med lite sirap utblandat med lite vatten. Låt brödet svalna på galler.
~
Snabbakade och supergoda! Om du gillar russin eller nötter - strö i det också!
Tack för tipset! De blev verkligen supergoda. Jag bakade med solrosfrön och jag tycker det var både enkelt och blev gott.
Jättegott bröd som blev väldigt uppskattat! Jag hade hasselnötter och solrosfrön i..nästa gång vågar jag nog experimentera mer :)