Birthday Cupcake
slide show

Karamelläppelpaj med kardemumma

 

1 stor paj eller 6 små

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 gram smör

1 ägg

 

Fyllning:

3-5 äpplen (beroende på storlek)

50 gram smör

1 dl ljust muskovadosocker (eller strösocker)

1 burk (ca 400 gram) kondenserad mjölk

1/2 tsk stötta kardemummakärnor

2 ägg

 

Gör så här:

1. Kör vetemjölet, smöret och ägget i en matberedare så att en degboll bildas. Tryck ut degen i pajformen/pajformarna. Spara gärna en liten bit till dekoration. Ställ pajen/pajerna i kylen i 30 minuter. Förgrädda sedan pajeskalet/pajskalen i 8 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).

2. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Smält smör och socker i en kastrull. Rör om och låt blandningen sjuda ihop något. Lägg ner äppelklyftorna och låt dem sjuda en stund. Lyft upp klyftorna (men låt sockerkaramellen vara kvar i kastrullen) och fördela dem i pajskalet/pajskalen.

3. Tillsätt den kondenserade mjölken och de stötta kardemummakärnorna i karamellröran och låt allt sjuda i 5 minuter under omrörning (det fastnar lätt i botten!).

4. Vispa äggen och blanda ner dem i karamellröran. Häll blandningen över äppelklyftorna. Om du sparat pajdeg till dekoration lägger du på dekorationen nu och penslar den lätt med lite vispat ägg. Grädda pajen/pajerna i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Håll uppsikt så att det inte blir bränt! Låt svalna något. Servera med vispad grädde eller glass.

 

 

Jisses vilken mäktig paj! Den var supergod, men nästan too much. Jag tror att en enda paj skulle kunna räcka till hälften av gästerna på Nobelmiddagen i december. Det är förresten enkelt att baka med kondenserad mjölk. Prova om du inte redan har gjort det!

 

Recept från www.alltommat.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0