Amerikansk äppelpaj
En söt och knäckig paj! Tack för tipset Hanna D.
En paj (ca 8 personer)
-
5 st äpplen
1 tsk kanel
100 gram smör
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljust muskovadosocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker (eller 1 1/2 tsk vaniljpulver)
1/2 tsk salt
1 st ägg, uppvispat
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Smörj en pajform ca 26 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna. Strö över lite kanel.
2. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner det smälta smöret och ägget i mjölblandningen. Bred degen över äppelskivorna. Platta till degen. Pudra degen med lite kanel före gräddningen.
3. Grädda pajen i 40 minuter i nedre delen av ugnen. Den ska få en gyllenbrun färg. Servera med vaniljsås eller glass.
Härligt att kunna gå ut i trädgården och plocka mogna äpplen från sina egna äppelträd! Den här gången var det James Grieve-äpplen som hamnade i pajen.
Receptet är taget från Allt om mat.se (fast där ska allt socker vara strösocker och då heter pajen "Fias amerikanska äppelpaj).
Kommentarer
Trackback