Birthday Cupcake
slide show

En surdeg i nöd som räddats till bröd!

Ibland går surdegsbak käpprätt åt - du vet vart. Surdeg av vete är sjukt mycket krångligare än surdeg av råg. I alla fall tills man har lyckats skapa en riktigt bra surdeg som verkligen har etablerat sig. Men skam den som ger sig! Till slut blev det ändå bra.




2 st (skapade ur surdegskatastrof)

Vetesurdegsgrund:
måndag
Blanda 1 dl ljummet vatten med 1,25 dl ekologiskt vetemjöl och 1/2 msk honung. Förvara i burk med plast på (med små hål i) eller lock på (som inte skruvas fast helt). Det måste finnas ett luftinsläpp till surdegsgrunden. Placera burken i ett utrymme som är 20-25 grader varmt.
onsdag
Blanda ner 1/2 dl ljummet vatten och 0,75 dl ekologiskt vetemjöl i surdegsröran i burken.
torsdag
Blanda ner 1/2 dl ljummet vatten och 0,75 dl ekologiskt vetemjöl i surdegsröran i burken.
fredag
Nu har surdgesgrunden i burken förhoppningsvis en lite krämig konsistens. Då kan du baka med den. Om inte - säg att den till exempel har skiktat sig - upprepar du gårdagens procedur. Om inte surdegsgrunden är krämig på lördagen heller, kan det vara lika bra att kasta den och börja om.
Dags att baka!


Gör så här:
Dag 1
1. På kvällen tar du fram en bunke och blandar i:
2 dl vetesurdeg
1,5 dl ekologiskt vetemjöl
1,5 dl ekologiskt grahamsmjöl
3 dl ljummet vatten
Lägg över plast och ställ i ett utrymme som är 20-25 grader varmt.
Dag 2
2. Blanda surdegen som nu har stått över natten med:
Okej! Här hade mitt bakande gått åt skogen! Surdegen var blaskig och inte alls krämig och bubblig, även om den luktade bra. Vad göra? Jo, jag blandade genast i 20 gram jäst och 1 msk honung och ställde eländet att jäsa i ytterligare en timme i rumstemperatur. Sedan fortsatte jag enligt ursprungsplanerna:
Alltså - blanda surdegen med:
5 dl ljummet vatten
1,2 liter vetemjöl special
2 dl havregryn
1 dl havrekli
Blanda degen i en bakmaskin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt sedan:
1 msk salt
1 dl solroskärnor
1 dl melonkärnor
Kör bakmaskinen i ytterligare 5 minuter. Låt sedan jäsa i ca 2 timmar till dubbel storlek.
3. Smörj och mjöla två 2-litersformar. Häll ut degen på bakbord/diskbänk och bearbeta den så lite som möjligt. Försök att inte blanda i mer mjöl, men lite kan behövas för att du ska kunna hantera degen. Dela upp degen i två formar. Låt bröden jäsa 1-2 timmar, så att de fyller formarna bra.
4. Värm ugnen till 275 grader (250 grader om du har varmluftsugn). Pensla bröden med lite vatten, strö på melonkärnor och ställ in dem mitt i ugnen, samtidigt som du placerar en plåt med några deciliter kallt vatten på längst ner i ugnen. Spraya gärna in vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta samtidigt som du ställer in bröden i ugnen. Då får de en fin skorpa. Sänk genast temperaturen till 250 grader (225 om du har varmluftsugn)!
5. Efter 15 minuter sänker du temperaturen till 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Öppna ugnen snabbt och stäng direkt igen, för att släppa ut ånga. Nu gräddar du brödet i ytterligare 20-25 minuter. Öppna ugnen var femte minut och släpp ut ånga. Efter totalt 35-40 minuter bör bröden alltså vara färdiggräddade. Ta ut dem ur ugnen, ta dem ur formarna och låt dem svalna på galler.
---
Det kan vara ganska frustrerande, när surdegsgrunden inte beter sig som man vill. Det är frestande att svära en lång ramsa och kasta allt surdegskladd i slasken och ge upp. Men om man vänder motgången till en utmaning blir det faktiskt spännande istället. En bra dag kan jag vara så käck! En dålig dag hade surdegen hamnat i slasken kan jag lova... Men gott blev det, så nu är jag glad att jag kämpade på!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0