Birthday Cupcake
slide show

Kardemummabullar med surdeg



Ca 30 st

Vetesurdegsgrund:
måndag
Blanda 1 dl ljummet vatten med 1,25 dl ekologiskt vetemjöl och 1/2 msk honung. Förvara i burk med plast på (med små hål i) eller lock på (som inte skruvas fast helt). Det måste finnas ett luftinsläpp till surdegsgrunden. Placera burken i ett utrymme som är 20-25 grader varmt.
onsdag
Blanda ner 1/2 dl ljummet vatten och 0,75 dl ekologiskt vetemjöl i surdegsröran i burken.
torsdag
Blanda ner 1/2 dl ljummet vatten och 0,75 dl ekologiskt vetemjöl i surdegsröran i burken.
fredag
Nu har surdgesgrunden i burken förhoppningsvis en lite krämig konsistens. Då kan du baka med den. Om inte - säg att den till exempel har skiktat sig - upprepar du gårdagens procedur. Om inte surdegsgrunden är krämig på lördagen heller, kan det vara lika bra att kasta den och börja om.
-
-
Dags att baka!
Gör så här:
Dag 1
1. På kvällen tar du fram en bunke och blandar i:
2 dl vetesurdeg
15 gram jäst
2-3 msk sirap
3-4 dl ekologiskt vetemjöl
3 dl ljummet vatten
Lägg över plast och ställ i ett utrymme som är 20-25 grader varmt. (T.ex. i ugnen med lampan tänd och luckan lite på glänt.)

Dag 2
2. Häll surdegen i en bakmaskin och blanda:
3 dl rumsvarm mjölk
15 gram jäst, gärna för sötbröd
200 gram skivat eller tärnat rumsvarmt smör
1-2 dl farin strö (tveka inte att ta mycket socker om du vill ha bullarna söta)
9-11 dl vetemjöl special, beroende på hur lös din surdeg var (undvik att blanda i för mycket mjöl)

Blanda på låg hastighet i 10 minuter.
3. Blanda i 1/2 tsk salt och 1 dl melonkärnor.
Blanda på låg hastighet i ytterligare 5 minuter. Låt sedan jäsa i 2-3 timmar, så att du ser att degen blivit större.
4. Medan degen jäser gör du fyllningen till bullarna:
250 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 1/2 msk nystött kardemumma (eller 2 msk färdigmalen)

Rör ihop och låt stå framme i rumstemperatur.
5. Förbered "toppingen" till bullarna:
1/2-1 dl melonkärnor
1/2-1 dl rörsocker (eller farin strö)
2-3 msk grovt stött kardemumma

Blanda och ställ åt sidan så länge.
6. När degen har jäst häller du ut den på ett mjölat bakbord. Arbeta degen smidig - med så lite mjöl som möjligt! Dela degen i två delar. Lägg den ena delen åt sidan. Kavla ut den andra delen till en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Följ sedan instruktionerna under receptet "Salta sockerbullar" här på bloggen, så att du har gjort 20 "knutar" av degen när du är klar med första rektangeln. Lägg bullarna på plåtar och täck över med bakduk. Upprepa nu proceduren med den andra delen av degen. Låt bullarna jäsa 1 timme.
7. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn). Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på lite av "toppingen". Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Se upp så att de inte blir brända!
8. Tag ut och låt svalna på galler.


Varför baka vetebullar på surdeg? Ja, inte vet jag. Man blir helt enkelt lite knäpp av att ha surdeg i kylen, och tänker att den ska användas till allt den möjligtvis kan användas till. Jag var dock tvungen att kickstarta den med 15 gram jäst, eftersom min vetesurdegsgrund inte är riktigt lyckad - irriterande nog. Jag tog bara 1 dl farin strö i degen, men den långa jäsningsprocessen åt upp mycket av sockret, så jag hade nog kunnat ha i mer socker. Den stora utmaningen när man bakar bullar, är att använda så lite mjöl som möjligt. Det kan vara krångligt när degen är lös, men det brukar fungera ändå om man tar en degskrapa till hjälp. Med den kan man "skrapa ihop" degen istället för att arbeta med händerna. När man bara använder händerna till hjälp är det lätt att man vräker på mermjöl flera gånger. Så hur blev resultatet? Goda bullar med "mognare" smak än vanliga vetebullar! Jag tycker verkligen om mina "Salta sockerbullar", men de här har en rejälare konstistens och smak. Nästa gång jag bakar dem kanske jag experimenterar med annat socker eller andra kärnor eller frön. Men kardemumman kommer att bli kvar. Att strö grovt mortlade kardemummakärnor ovanpå bullarna visade sig vara ett mycket lyckat experiment!




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0