Birthday Cupcake
slide show

Kokosrutor med sylt

En trestegsraket värd den tid den tar att göra. Först mördeg, sedan sylt och så kokossmet ovanpå...klart!
30-40 st

Mördegsbotten:
200 gram kallt smör
3/4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
Kokossmet:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
200 gram kokosflingor, ca 5 dl
Fyllning:
1 dl fast sylt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn). Hacka snabbt ihop ingredienserna till mördegen. Du kan köra dem i mixer eller använda elvisp med degkrokar. Krama ihop degen och låt den vila i kylen en stund.

2. Kavla ut degen eller platta ut den i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i ugnen tills den är nästan färdiggräddad, ca 15 minuter.

3. Kokossmet: Blanda äggvitor, socker och kokos i en kastrull. Sjud samman under omrörning på svag värme. Det får inte koka! Låt röran tjockna något.

4. Höj ugnstemperaturen till 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).

5. Bred ut sylten på den nygräddade mördegen. Klicka därefter ut kokossmeten ovanpå.

6. Grädda färdigt kakan i 8-10 minuter. Kokossmeten ska stelna något och få en guldbrun färg.

7. Kantskär kakan medan den är varm och låt den sedan svalna innan du skär rutorna.

När du tröttnar på att skära rutor plockar du fram kakmåtten istället! Här blev det lovikkavantar.

Variera kakan genom att prova olika smaker på sylten. Jag använde hallon- och blåbärssylt.

 

Receptet är taget ur tidningen "Hembakat" nr 3 2011.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0