Skåne och västkusten
Rabarber- och jordgubbsrutor
300 gram rabarber
1 liter jordgubbar (=500 g)
200 gram smör
4 dl socker
2 dl ljust muskovadosocker
4 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
ev vaniljglass eller vispad grädde till servering
Sätt ugnen på 175 grader (150 grader för varmluftsugn). Ansa och skär rabarbern i långa remsor. Ansa och dela jordgubbarna. Lägg 2 ark bakplåtspapper omlott i en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 12 bitar). Smält smöret. Blanda ihop socker, muskovadosocker och ägg i en bunke. Rör ner mjöl och vaniljsocker. Tillsätt smöret och rör till en jämn smet. Häll i långpannan. Fördela rabarber och jordgubbar över smeten.
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna. Skär kakan i ca 10 cm stora bitar. Servera gärna med vaniljglass eller vispad grädde. (ica.se)