Kejsarkronor
...fast jag brukar kalla dem nötkongresser.
18 st (eller 9 stora om du gör dem i muffinsplåt)
2 1/2 dl vetemjöl
100 gram rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 äggula
Fyllning:
100 gram hasselnötter
3 dl florsocker
2 äggvitor
Gör så här:
1. Arbeta ihop mjöl, smör, socker och äggula till en smidig deg. Låt den vila i kylskåp i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn).
2. Smörj 18 små metallformar, eller 9 (av 12) formar i en muffinsplåt. Mal nötterna fint.
3. Ta ut degen ur kylen och ta bort 1/4 av den och lägg tillbaka den biten i kylen.
4. Tryck ut degen i formarna. Se till att det inte blir för tunt med deg upptill i dem.
5. Blanda de malda nötterna med florsocker och äggvitor. Smeten blir ganska tjock.
6. Fördela smeten i formarna till ca 2/3 (eller åtminstone hälften).
7. Ta ut degen som är kvar i kylen och kavla ut den. Sporra smala remsor, ca 1/2 cm breda. Lägg dem som ett kryss över varje kaka. (Om tålamodet tagit slut kan du forma tunna rullar av degen och lägga dem som ett kryss över kakorna.)
8. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 10-14 minuter.
9. Lossa försiktigt kakorna ur formarna medan de fortfarande är varma.
~
De här små bakverken är sååå goda! Om de ska ingå i ett kakfat med andra kakor bör du nog göra 18 små istället för 9 stora. De är ju lika mäktiga som små pajer.
~