Birthday Cupcake
slide show

Scones


4 kakor (16 bitar)

 

8-9 dl vetemjöl

1 tsk salt

5 tsk bakpulver

100 gram smör

4 dl mjölk

 

Gör så här:

1. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en degbunke. Finfördela smöret i blandningen. Det gör du enklast i en matberedare eller med händerna.

2. Tillsätt mjölken. Arbeta snabbt ihop till en deg. Degen blir kladdig. Ta i lite mer mjöl om den är för kladdig.

3. Dela degen i fyra delar. Klappa ut varje del till en rund ganska tjock kaka, ca 15 cm i diameter, gärna direkt på ett bakplåtspapper. Nagga kakorna. Du kan gärna skära eller markera kakorna med sporre, så att varje kaka "delas" i fyra delar.

4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 250 grader (225 grader om du har varmluftsugn) i 12-15 minuter. Se till dem ibland så att de inte bränns. Ta ut och låt dem svalna på galler. Bryt isär kakorna när de har svalnat. Bred på smör och marmelad eller sylt och kanske några skivor ost. Ät och njut!

 

Scones är superenkelt att baka och går dessutom väldigt snabbt. Man kan göra "smeten" en dag i förväg och låta den vila i kylen tills den ska bakas ut. Då går allt ännu snabbare när man väl ska fika. Kom ihåg att scones ska ätas färska. De går att förvara i plastpåse till dagen efter, men då har de tyvärr redan tappat det mesta av sin charm. Prova gärna att bre på färskost istället för smör!

 

Receptet kommer ur ICA-förlagets stora bakbok


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0