Christmas Cookies
slide show

En värmande mugg...

...med en värmande kram!
 
 
 

Biscotti med kardemumma och vanilj

 
 
Ca 30-40 st 
 
1 tsk kardemummakärnor
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1/2 dl råsocker
1 st urskrapad vaniljstång
2 tsk vaniljsocker
2 st ägg
5 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
50 gram grovhackad sötmandel
 
 
Gör så här: 
 
Blanda allt och rulla till 2 längder.
Lägg upp på plåt och grädda 25 minuter i 175 grader (160 grader i varmluftsugn).
Tag ut och dela lite på snedden och lägg snittytan uppåt.
Sänk till 125 grader (drygt 100 grader i varmluftsugn) och låt biscottin torka cirka 10 minuter till. Efter att du har stängt av ugnen kan det vara en bra idé att öppna ugnsluckan på glänt och låta skorporna stå kvar i ugnen medan den svalnar, men det är inte ett måste.
 
Är inte skorpor bara något av det godaste som finns?! Jag älskar dem! Och att just de här dessutom innehåller kardemumma gör ju inte saken sämre. Originalreceptet innehåller inte mandel, men det tycker jag att biscotti ska göra, så det lade jag till.
 
 
 
Receptet kommer från sockerochmirakel.blogspot.se 
 

Kanelrutor med limechoklad


 
ca 20 st
 
150 gram smör
1 dl kakaopulver
2 1/2 dl strösocker
1 tsk malen kanel
2 ägg
2 dl vetemjöl
 
Limetopp:
300 gram vit choklad
3 limer
1 dl vispgrädde
50 gram smör
(20-25 valnötter)
riv gärna skalet av en lime och strö det över kakan
 
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull. Ta kastruller från värmen. Blanda ner kakao, socker, kanel och ägg. Tillsätt mjöl och rör till en jämn smet. Häll smeten i en bakplåtsklädd liten långpanna, ca 20x30 cm. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Kakan får gärna vara lite fuktig i mitten. Låt kakan kallna.
2. Limetopp: Hacka chokladen. Riv skalet av 1 lime och pressa ur saften. Koka upp grädden och låt smöret smälta i den. Ta kastrullen från värmen, rör ner choklad, limeskal och saft. Låt svalna. Låt krämen stå kallt tills den blir bredbar, ca 1 timme.
3. Bred limekrämen över kakan (och lägg på valnötterna jämnt fördelade). Låt kakan stå kallt över natten.
4. Skär kakan i portionsbitar. Garnera med lime i tunna klyftor.
 
 
 
Det här är en kaka som bjuder på många smaksensationer - lime, vit choklad, kanel. Nästan för många tycker jag, men mina föräldrar älskade den, så det är nog bara jag som har för barnsliga preferenser. Jag gillar enkel, kladdig choklad - punkt. Men kanelrutan med limechoklad tillför helt klart lyx till ett enkelt kakfat!
 
Receptet kommer från tidningen "Hemmets Baka" april 2012.
 

Brownie sticky pecan


 

12 st


 

Fyllning

75 g smör


3 msk honung


0,75 dl farinsocker
 strö

1,5 dl pekannötter (75 g)

Brownies

125 g rumsvarmt smör


1 dl ljust muscovadosocker


0,25 dl strösocker


1,25 dl kakao


2,5 msk mörk sirap


1 krm salt


1 tsk vaniljsocker


1 tsk nescafépulver


2 tsk vatten


2 st ägg


1 dl vetemjöl

Till pensling: 
smör, smält

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Gör fyllningen med pekannötter: Smält smör, honung och farinsocker i en kastrull under omrörning. Låt koka ihop till en sirap under någon enstaka minut. Ju längre koktid desto segare och hårdare kola. Ta av kastrullen från värmen.

2. Halvera pekannötterna på längden.

3. Vispa smör, muscovadosocker och socker poröst. Blanda i kakao, sirap, salt och vaniljsocker. Blanda nescafépulver med vattnet så att det löser sig och blanda sedan i det i smeten. Rör i ägg i smeten. Vänd ner vetemjölet i smeten. 

4. Pensla formarna med smält smör. Antingen använder du silikonformar eller så ställer du muffinsformar i en muffinsplåt. Häll knappt en matsked av sirapen i formarna och fördela pekannötterna däri. Fördela sedan smeten i formarna.

5. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen cirka 13 minuter. Prova med en sticka och kom ihåg att brownies ska vara lite kladdiga. Ta ut ur ugnen och låt svalna ett par minuter. Vänd sedan muffinsarna upp och ner. Tryck ut dem ur formarna. Om kolasås ligger kvar i formarna, ta hjälp av en tesked och skeda över såsen. Låt svalna i kylskåp.

 

Varför är jag så spontan?! Misstag nr 1: i originalreceptet står det inte "rumsvarmt" smör, men det kunde man ju räkna ut att det skulle vara. Men nej då - jag var snabb att smälta det istället. Nåväl, det fungerar ju det med. Jag tog dock dygt en deciliter vetemjöl för att få till en skaplig konsistens på smeten. Misstag nr 2: jag glömmer att blanda i sirapen i smeten. Trots det blev browniesarna supergoda. Med sirap borde de alltså bli superdupergoda!  

 

Receptet kommer från matorama.se


Ibland är det bra...

...att kolla vad man har i lådor och skåp INNAN man åker och handlar mer av samma vara.
 
 
Och när man inser att man totalt har tappat kollen, då är det dags att organisera lite.
Spritstyllarna hamnar således i en burk från "Derrière la Porte".
 
 
Och om man inte kan franska, så bjuder jag på en översättning:
Cherche pas, c'est là! = Leta inte, här är den!
 
 

Cheesecake med västkustkänsla

 
7 skivor kavring
75 gram smör
2 gelatinblad (eller motsvarande mängd vegetariskt gelatin)
4 ägg
10 kalla kokta färskpotatisar
300 gram kallrökt lax
1 kruka gräslök
1 citron
2 dl lätt crème fraiche
200 gram philadelphiaostsalt och svartpeppar
 
2 knippor rädisor
1 gurka
1 kruka dill
2 tsk pressad citronsaft
1/2 dl rapsolja
 
Gör så här:
1. Smula kavringen i en matberedare. Smält fettet. Häll det över kavringen och mixa ihop. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Lägg gelatinbladen i vatten enligt ansvisningen på förpackningen.
3. Hårdkoka äggen, låt dem kalna i kallt vatten och skala dem. Tärna ägg, potatis och lax fint. Skär gräslöken fint. Riv av det yttersta av citronen.
4. Rör ihop crème fraiche och philadelphiaost. Blanda ner potatis, lax, ägg, gräslök och citronskal. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
5. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner lite av lax- och potatisblandningen i gelatinet och se till att det blandas. Tillsätt resten av blandningen och blanda ordentligt.
6. Häll fyllningen i formen, jämna till ytan och ställ den i kylen i minst sex timmar.
7. Ansa rädisorna och skär dem i små klyftor. Skala, kärna ur och skär gurkan i små tärningar. Skär dillen grovt.
8. Blanda rädisor, gurka och dill med citronsaft och rapsolja. 
9. Garnera cheesecaken med grönsakerna.
 
Okej, nu måste jag erkänna att jag inte riktigt följde receptet... Till att börja med var jag övertygad om att jag hade kavring i frysen, varför jag inte köpte någon när jag var i affären. Väl hemma upptäckte jag att det var vörtbröd och inte kavring som låg i ett hörn av frysboxen. Affären var stängd och vörtbröd är ju också lite sött i smaken, så jag körde på det istället. 300 gram lax står det i receptet, men jag hade köpt 2x200 gram. Efter att ha kladdat med det första paketet, orkade jag inte öppna det andra. Alltså rörde jag bara ner 200 gram lax i fyllningen. Resultatet blev en ganska ointressant färskostpaj med en touch av jul... Den var helt okej, men jag förstod att mer lax - och kavring istället för vörtbröd - hade gjort en väldig skillnad. Ibland ska det inte höftas och fuskas! :) Slutligen: använd helst en pajform med löstagbar kant, annars måste pajen "hackas" loss ur pajformen. 
 
Receptet kommer från ICA.

Hallonpaj med vit choklad

 

 

125 gram smör

3 dl vetemjöl

2 msk strösocker

½ tsk bakpulver

1 krm salt

 

Fyllning:

200 gram frysta hallon

1/2 dl strösocker

3/4 msk potatismjöl

100 gram vit choklad

25 gram mandelspån

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret tills det fått ljusbrun färg. Ta kastrullen åt sidan och blanda i mjöl, socker, bakpulver och salt. Låt degen svalna. Tryck ut degen i 8 portionspajformar, ca 8 cm i diameter. Fast jag gjorde en enda stor paj istället! Ställ dem på en plåt och låt stå kallt ca 30 min. Nagga och förgrädda pajskalen mitt i ugnen ca 10 min.

2. Blanda hallon med socker och potatismjöl. Grovhacka chokladen. Fördela hallonen i pajskalen och strö över choklad och mandelspån.

3. Grädda pajerna mitt i ugnen ca 15 min. Låt dem svalna och ställ sedan att kallna i kylskåpet. Servera med glass.

 

Fin och god och innehållande två av mina favoritingredienser - hallon och vit choklad. Det lite brända smöret ger en extra god touch till pajdegen. Nästa gång kommer jag att byta ut mandelspånet mot hackade pecannötter. Och kanske ökar jag mängden vit choklad. 

 

 

Receptet kommer från alltommat.se


Prylar från Stockholm

 
Två dagars vistelse i Stockholm kostar pengar...eftersom jag inte kan
hålla mig ifrån prylar som jag egentligen inte behöver. Te- och kaffeburk från
Derrière la Porte till exempel. Jag blir glad bara av att tänka på dem! Stenciler
som skapar vackra mönster på skummad mjölk (och kakor). Söt krydda, Mysgubben,
som ska strös på söta bakverk.
 
 
Fast kryddan, som jag läst om i en baktidning nyligen, doftar inte så gott som jag hade hoppats på.
Doften domineras av kryddnejlika, vilket för tankarna till jul och glögg. Jag måste prova den
så fort som möjligt. Förhoppningsvis smakar den annorlunda.
 
 
En detalj från teburken. Hur kan man inte älska de här burkarna?!
 

Pysseltårtor

 
Ibland blir det segt när man är 9 år och har sommarlov. Då tar man med sig mamma till ICA och väljer ut tårtbottnar, fyllning och strössel, som när man handlar pyssel på Panduro ungefär. Sedan är det bara att pyssla på! Selma gjorde en gris och kompisen Sofia hyllade Justin Bieber.
 
 
 
 
Sockerkaksbotten, vaniljvisp, mix av hallon, blåbär och äpplen från barnmatsavdelningen
samt marsipantäcke med jordgubbssmak. Kladdigt och gott!
 
 
 
 
 
 

Mer Italien!

 
Okej, det är ett riktigt turistställe, men vad gör det - Fontana di Trevi är helt fantastisk!
 
 
I Paris hittar man ett bageri i varje gathörn - i Italien är det glasställen som gäller...
 
 
...och god är den, den italienska glassen!
 
 
Det finns förstås bagerier och konditorier även i Italien.
(Det franska brödet slår dock det italienska med hästlängder - anser jag.)
 
 
 
På väg till restaurangen går vi en vacker omväg förbi Spanska trappan.
  
 
 
 
Är det något italienarna kan baka, så är det pizza! 
 
 
På vägen hem från restaurangen inhandlade jag diverse nödvändigheter,
t.ex. ett förkläde och en bagarmössa...
 
 
 

Underbara Italien!

 
I måndags kom jag hem från ett hett och underbart vackert Rom! Till frukost på hotellet serverades bedrövligt torra och översötade croissanter som knappt gick att förtära, men latten var suverän. Just den här intogs dock på ett café i närheten av hotellet. When in Rome...drick latte!
 
 
Jag slog naturligtvis på "strösselradarn" så fort vi hittade en mataffär, men utbudet var tunt.
Det blev i alla fall en påse hjärtan, rosa florsocker med jordgubbssmak (som inte alls är så gott som det låter)
och ett gäng ätbara kexrosor.
 
Fler bilder från Rom dyker upp senare i veckan!
 

Snökakor

 

 

Ca 20 st


100 g mörk choklad
60 g smör
1 ½ dl farinsocker

1 ägg
½ tsk vaniljsocker

½ tsk mald eller stött kardemumma

2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver

1 nypa salt

¼ dl mjölk

Garnering:
strösocker
florsocker

Gör så här:

1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad. Låt den svalna något.
2. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning.
3. Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål.
4. Rör i mjölblandningen och mjölken. Degen ska vara lätt kladdig.
5. Forma degen till en rulle, plasta in den och låt den vila i kylen några timmar.
6. Sätt ugnen på 175 grader.
7. Forma bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker.
8. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 14 minuter tills ytan krackelerar.

Vackra kakor med lyxig chokladsmak!
 
Receptet kommer från tidningen.land.

RSS 2.0