Brownie sticky pecan
12 st
Fyllning
75 g smör
3 msk honung
0,75 dl farinsocker strö
1,5 dl pekannötter (75 g)
Brownies
125 g rumsvarmt smör
1 dl ljust muscovadosocker
0,25 dl strösocker
1,25 dl kakao
2,5 msk mörk sirap
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk nescafépulver
2 tsk vatten
2 st ägg
1 dl vetemjöl
Till pensling: smör, smält
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Gör fyllningen med pekannötter: Smält smör, honung och farinsocker i en kastrull under omrörning. Låt koka ihop till en sirap under någon enstaka minut. Ju längre koktid desto segare och hårdare kola. Ta av kastrullen från värmen.
2. Halvera pekannötterna på längden.
3. Vispa smör, muscovadosocker och socker poröst. Blanda i kakao, sirap, salt och vaniljsocker. Blanda nescafépulver med vattnet så att det löser sig och blanda sedan i det i smeten. Rör i ägg i smeten. Vänd ner vetemjölet i smeten.
4. Pensla formarna med smält smör. Antingen använder du silikonformar eller så ställer du muffinsformar i en muffinsplåt. Häll knappt en matsked av sirapen i formarna och fördela pekannötterna däri. Fördela sedan smeten i formarna.
5. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen cirka 13 minuter. Prova med en sticka och kom ihåg att brownies ska vara lite kladdiga. Ta ut ur ugnen och låt svalna ett par minuter. Vänd sedan muffinsarna upp och ner. Tryck ut dem ur formarna. Om kolasås ligger kvar i formarna, ta hjälp av en tesked och skeda över såsen. Låt svalna i kylskåp.
Varför är jag så spontan?! Misstag nr 1: i originalreceptet står det inte "rumsvarmt" smör, men det kunde man ju räkna ut att det skulle vara. Men nej då - jag var snabb att smälta det istället. Nåväl, det fungerar ju det med. Jag tog dock dygt en deciliter vetemjöl för att få till en skaplig konsistens på smeten. Misstag nr 2: jag glömmer att blanda i sirapen i smeten. Trots det blev browniesarna supergoda. Med sirap borde de alltså bli superdupergoda!
Receptet kommer från matorama.se