Christmas Cookies
slide show

Carrot cupcakes



10-12 st

 

3 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 1/2 tsk malen kanel

1-2 tsk malen kardemumma

1-2 tsk malen ingefära

1 1/2 dl solrosolja eller rapsolja (INTE olivolja)

4 1/2 dl rårivna morötter

100 g valnötter

 

Cream Cheese  Frosting

60 g mjukt smör

5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

100 g philadelphiaost

Valfri garnering

 

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.

3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.

4. Tillsätt solrosolja, rårivna morötter och mycket grovt hackade valnötter.

5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

6. Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter. Låt svalna.

 

Cream Cheese Frosting

Rör smör, florsocker, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt.

Bred eller spritsa frostingen över cupcakesen och garnera med t.ex. sockerpastafigur eller valnöt.

~

Riktigt saftiga och goda cupcakes! Dekorationen går naturligtvis att anpassa efter säsong - till påsk är aldrig en påskhare fel till exempel!

 

Receptet kommer från Leila Lindholm och heter då Carrot ginger walnut cupcakes, men i originalreceptet ingår även lime.


Petit choux


15-25 st

 

100 gram smör

3 dl vatten

2 dl vetemjöl

3 ägg

 

Koka upp vatten och smör i en kastrull. Blanda i mjölet och rör kraftigt till en degklump, t.ex. med en trägaffel.

Drag kastrullen från plattan och fortsätt röra tills degen är fingervarm.

Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.

Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Klicka/spritsa ut smeten 15-25 st bollar eller 1 krans på smord bakplåt eller plåt klädd med bakplåtspapper.

Sätt in i ugnen på mellanfalsen och grädda 20-35 minuter, beroende på om du gör många små eller en stor krans. Håll ett öga på dem så att de inte bränns. OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då sjunker petit chouxen samman. En bra idé är dock att öppna ugnsluckan på glänt när de är färdiggräddade och sedan låta plåten stå kvar i ugnen med luckan lite öppen. Då håller sig petit chouxen fin medan ugnen svalnar.

Klipp upp ett lock på de avsvalda bollarna eller kransen och fyll med t.ex. vaniljkräm, hallonsylt och vispgrädde eller vad du tycker bäst om. Sikta ev. florsocker över.

~

Petit choux fungerar även bra som små förrätter fyllda med crème fraiche eller vispgrädde och färskost eller t.ex räkor. Prova dig fram!

Receptet kommer från kokaihop.se.

~


Sött fika med söt katt

I går var jag hemma hos min kusin och hans familj på födelsedagsbjudning. Som vanligt bjöds det på helt fantastiskt gott fika! Två sorters tårtor och en massa söta kakor - mums! Fast allra sötast var katten... :)

 

 


Chokladkaka med frötosca

Det här receptet fanns med i min julkalender 2011, men jag vet att inte alla läste den. Den här underbara kakan får inte missas, så här kommer receptet igen!

 

Chokladkaka:

2 ägg

300 gram socker

115 gram vetemjöl

45 gram kakao

6 gram vaniljsocker

3 gram salt

115 gram smör, som du smälter

 

Frötosca:

200 gram ljus sirap

75 gram smör

165 gram socker

1 1/2 dl grädde

200 gram frön, t.ex. sesam, solros, pumpa, lin och melon

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Klä en form som är 20X30 cm med bakplåtspapper.

2. Chokladkakan: Blanda alla ingredienser till chokladkakan till en slät smet. Bred ut smeten i formen och grädda i ca 12 minuter. Gör under tiden frötoscan.

3. Frötoscan: Koka allt utom fröna i cirka 10 minuter - blanda sedan i fröna. Häll smeten ovanpå chokladkakan och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt kakan svalna helt. Skär upp i rutor i önskad storlek.

~

En helt fantastiskt god kaka som måste provas! Eftersom den är mäktig kan du gärna skära den i små bitar, allra helst om den ska serveras med fler kakor på samma gång. Om du gör en stor sats kan du frysa in överblivna kakor. Faktum är att de nästan är ännu godare halvfrusna.

~

Receptet kommer ur tidningen "Baka" nr 5/2011.


Bröd på köpt surdeg

 

Kronjäst har ju börjat sälja färdig surdeg på burk, så jag var naturligtvis tvungen att prova den. I helgen bakade jag bröd på vetesurdegen. Egentligen tycker jag att det är lite fusk att använda jäst när man gör surdegsbröd, men receptet som följde med krävde 25 gram jäst, så jag gjorde som det stod.

 

Jag kan ha råkat ha i lite mer mjöl än vad det stod i receptet, för jag tyckte att degen blev lite väl "hård". Därför tillsatte jag lite extra vatten. Tipset var att man skulle göra 2-3 bröd, alternativt 4 baguetter. Vad man än valde skulle gräddningen ta 20-25 minuter. Jag gjorde två bröd, som visade sig bli väldigt stora. Efter 25 minuter ringde klockan, men eftersom jag tyckte att brödet verkade lite för ogräddat kollade jag temperaturen inuti. Ett färdigbakat bröd ska hålla temperaturen 98 grader i mitten. De här var bara uppe i ca 94 grader, så jag gräddade dem i ytterligare fem minuter. Sedan var de perfekta! Om de blev goda? Supergoda! Jag kan varmt rekommendera den färdiga surdegen. Fast det känns mycket häftigare att baka med sin egen surdeg, utan jäst... :)

 


Gino och marängsviss - världens enklaste efterrätter

Gino

valfria bär eller frukter (originalet bestod av banan, kiwi och jordgubbar)

200 gram vit choklad

 

Fördela ut fruktbitar och/eller bär i en ugnsfast form. Riv chokladen, eller köp chokladbitar, och strö den över frukten/bären. Ställ in mitt i ugnen på 250 grader (225 grader om du har varmluftsugn) i 5 minuter. Håll ett öga på chokladen så att den inte blir för mörk. Servera med gräddglass eller vispgrädde.

~

Marängsviss

vispgrädde

valfria chokladbitar (t.ex. "Kinapuffar" och "Non-stops")

chokladsås, hemgjord är godast

banan

maränger

 

Vispa grädden så hårt som du föredrar. Blanda i chokladbitar och bananskivor. Rör försiktigt i marängerna, häll på såsen och servera direkt.

~

De här efterrätterna går supersnabbt att göra och kan varieras hur mycket som helst!

~



Citronsnittar med mörk choklad


ca 40 st

 

1 dl strösocker

4 3/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

200 gram smör, kallt

1 äggula

rivet skal av en citron

 

Garnering:

50 gram mörk choklad

 

Gör så här:

1. Blanda socker, mjöl och bakpulver.

2. Skär smöret i kuber och tillsätt det. Nyp ihop allt till en smulig deg.

3. Tillsätt äggulan och citronskalet. Arbeta ihop till en smidig deg.

4. Dela degen i tre bitar. Rulla ut tre lika långa längder som du lägger på bakplåtspapper på en plåt. Platta till längderna en aning med fingrarna.

5. Grädda längderna mitt i ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn) i ca 10 min. Skär längderna med sneda snitt några minuter efter att du tagit ut dem ur ugnen.

6. Smält chokladen över vattenbad - eller på låg effekt i mikron - och ringla den över kakorna.

 

En oansenlig men fräsch liten kaka!

 

 

 



Choklad- och vaniljparfait med hallonsås och färska jordgubbar


6-8 portioner

(ca 6 tim inkl infrysning)

 

 

5 dl vispgrädde

4 äggulor

1 dl socker

2 msk koncentrerad apelsinjuice+ 1 msk vatten

150 gram mörk choklad

2 tsk vaniljsocker

1 liter jordgubbar

100 gram frysta hallon

2 msk socker

 

 

 

Gör så här:

1. Smält chokladen med 1 dl vispgrädde i en kastrull på svag värme.

2. Lägg äggulor, apelsinjuice, vatten, socker och vaniljsocker i en bunke som tål värme, t.ex. en rostfri. Häll upp lite vatten  i en kastrull som bunken går ner i. Sätt kastrullen på plattan och låt vattnet bli sjudande. Ställ sedan ner bunken i kastrullen och vispa tills blandningen blir en tjock kräm. OBS! Man måste vispa hela tiden. Det kan ta runt 10 minuter eller mer.

3. Blanda ner den smälta chokladen i äggkrämen och låt den svalna.

4. Klä en frystålig form på ca 1 liter, t.ex. en sockerkaksform, med plastfolie.

5. Vispa grädden tjock, men inte för hårt. Blanda sedan ner den kalla ägg- och chokladkrämen och häll den i formen. Ställ in i frysen i 6-8 timmar (eller mer).

6. Mosa eller mixa de tinade hallonen med socker. Sila såsen genom en sil, om du vill ha bort kärnorna.

7. Skölj jordgubbarna.

8. Ta fram chokladparfaiten och skär upp den i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg dem på tallrikar och låt dem stå ute i ca 5 minuter så att parfaiten får mjukna lite.

9. Servera med hallonsås och färska jordgubbar.

 

 

 

I går blev jag bjuden på trerättersmiddag av äldsta dottern - lyx! Efter räktoast till förrätt och laxfilé med citronpotatis till varmrätt bjöd hon på den här härliga chokladparfaiten som dessert. Den tog sin lilla tid att göra, men oj vilket underbart resultat! Tack finaste Maja!

 

Receptet kommer från boken "Ung & Hungrig" som delats ut av Folktandvården till skolelever


Kokostoppar med choklad och hasselnötter



30-40 st

 

100 g smör

2 ägg

2 ½ dl strösocker

25 g hasselnötter

200 gram kokosflingor

2 msk kakao

50-100 gram vit choklad (som du färgar) eller mörk choklad

 

 

Gör så här:

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Mal nötterna och blanda med kokos och kakao. Rör ner blandningen i äggsmeten tillsammans med smöret.

 

Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper eller använd plåtar för minimuffins (en sådan med plats för 24 på varje) . Strö eventuellt över strössel.

 

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn) i 7-8 minuter om du gräddar dem på en vanlig plåt, men 10-14 minuter om du gräddar dem i en muffinsplåt. Låt svalna.

 

Smält chokladen på låg effekt i mikron. Om du använder vit choklad kan du droppa i några droppar karamellfärg och röra tills färgen blir jämn. Doppa botten av kakorna i chokladen. Om du får choklad över kan du ringla den över kakorna. Låt chokladen stelna.

 

 

~

De här kakorna är enkla att göra och goda att äta! De blir underbart sega inuti.

~


Bröd i jäskorg

Se så fint brödet blir när det får jäsa i en jäskorg! Jäskorgar finns att köpa på t.ex. Cervera.
~
~
~

Selmas cupcakes


10 st

 

70 gram choklad

140 gram rumsvarmt smör

1 3/4 dl strösocker

2 lätt uppvispade ägg

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk kakao

 

Topping:

2-3 dl vispgrädde

1-1 1/2 msk florsocker

ev. 1 tsk vaniljsocker

10 färska jordgubbar

 

Gör så här:

1. Ställ 10 muffinsformar i en muffinsplåt.

2. Smält chokladen på låg effekt i mikron eller i vattenbad. Låt svalna. Sätt ugnen på ca 180 grader (ca 160 grader om du har varmluftsugn).

3. Vispa smör och socker vitt och pösigt och tillsätt sedan äggen, lite i taget. Blanda sedan i den smälta chokladen. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao och rör sedan ner mjölblandningen i smeten. Klicka upp smeten i muffinsformarna.

4. Grädda muffinsarna i 20-25 minuter, så att de har en fast konsistens. Ta ut, flytta över till ett galler och låt svalna.

5. Vispa grädden och blanda i sockret - smaka på grädden och ha i mer socker om du vill . Spritsa eller klicka grädden på muffinsarna och dekorera slutligen med en jordgubbe.

 

 

Som jag nämnt förut är jag inte överförtjust i sockerkaksliknande bakverk med bakpulver i, men de här muffinsarna blev supergoda! Tillsammans med grädde och jordgubbar blev de till underbara cupcakes. Tack för tipset Selma!

 

 

 

 


Ljusa hasselnötsrutor


24 st

 

200 gram smält smör

50 gram hackad vit choklad

2 ägg

3 dl ljust muskovadosocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

100 gram hackade hasselnötter

~

Smält smöret och blanda i chokladen så att den smälter. Låt svalna något. Rör ihop ägg och socker. Blanda i de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll slutligen i smör- och chokladsmeten. Blanda allt och häll smeten i en liten långpanna, ca 25x30 cm. Strö över de hackade hasselnötterna. Grädda i 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn) i ca 10 minuter. Se till att kakan inte blir bränd. Låt svalna lite innan du skär den i bitar.

~

Jag hade tänkt prova att baka en kaka helt utan choklad, men när jag hoppat över kakao kunde jag ändå inte låta bli att blanda i lite vit choklad. Choklad är helt enkelt för gott för att utelämnas!

~


RSS 2.0