Christmas Cookies
slide show

Jordnötsrutor


20 st

150 gram smör

150 gram jordnötssmör

3 dl strösocker

4 ägg

3 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

3/4 dl kakao

 

Garnering:

175 gram mörk choklad 70%

175 gram jordnötssmör

jordnötter

 

Gör så här:

1. Smält smöret. Blanda ner jordnötssmöret och rör till en smidig massa. Blanda ner socker. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smeten.

2. Klä en liten långpanna, ca 25X35 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter på 200 grader (175 grader i varmluftsugn). Låt svalna.

3. Garnering: Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad. Blanda ner jordnötssmöret. Låt svalna och stelna till bredbar konsistens (det går fort om du ställer den i kylen). Bred ut på kakan. Låt stelna. Skär i rutor och garnera med jordnötter.

 

En väääldigt mäktig kaka. Som vanligt hade jag önskat att den vore ännu lite kladdigare, men samtidigt är den supergod när jordnötssmöret blandas med chokladen. Jag lyckades glömma att jag ställt "garneringen" att svalna i kylen, så den stelnade i tallriken... Men efter en stund på låg effekt i mikron blev den bredbar igen och sedan stelnade den fint ovanpå kakan.

 

 

Receptet kommer ur tidningen "Hemmets Baka" april 2012



Mors dag

 

I dag har vi nog haft det bästa mors dag-vädret någonsin! Solsken, vindstilla och inte ett moln på himlen - i Norrköping i alla fall. Det blev en enkel men somrig tårta - köpta marängbottnar, massor av vispgrädde, svenska jordgubbar och så lite citronmeliss som dekoration. Enkelt är gott!

 

 

 

 



Pistagebrownies

20 st

 

150 gram mörk choklad

175 gram rumsvarmt smör

4 dl strösocker

4 ägg

2 1/4 dl vetemjöl

3/4 dl kakao

1/2 msk vaniljsocker

1-2 dl skalade pistagenötter

Topping:

florsocker

50 gram mörk eller vit choklad

10 jordgubbar

 

Gör så här:

Smält chokladen. Låt svalna. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker. Hacka pistagenötterna grovt. Rör ner mjölblandning, nötter och den smälta chokladen i äggsmeten. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en form, ca 20X30 cm.

Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn). Låt stå till nästa dag.

Skär i rutor. Sikta över lite florsocker. Smält chokladen och dela jordgubbarna. Doppa dem i choklad och lägg dem på kakorna som garnering.

 

 

Jag föredrar egentligen kladdiga chokladkakor, men den här är god trots att den inte är kladdig. Den smälta chokladen ger en fyllig smak. Jag gissar att den även fungerar bra ihop med en klick vispad grädde!

 

Receptet kommer från tidningen: "Hemmets Baka" april 2012

 



Flapjacks

 

200 gram smör

2 dl farinsocker strö

4 msk ljus sirap

500 gram havregryn

1 nypa salt

choklad att smälta (50-100 gram)

 

 

Gör så här:

Smält smöret. Tillsätt sirap och socker och rör om tills det blir en tjock, brun smet. Blanda i havregrynen, lite i taget. Blanda slutligen i saltet.

Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt (den flyter ut när den blir varm i ugnen). Grädda i ugnen på 175 grader (150 grader i varmluftsugn) i 10-15 minuter. Var försiktig så att den inte bränns - den ska bli gyllenbrun.

Låt svalna i 1-2 minuter och skär den därefter i 20-30 bitar, beroende på hur stora du vill ha dem. Låt svalna under handduk i ca 6 timmar.

Ringla smält choklad på dina färdiga flapjacks och garnera eventuellt med strössel. Förvara dem i kyl tills de ska ätas.

 

Flapjacks är en klassisk amerikansk havrekaka som bakas i långpanna. Blanda i det du tycker bäst om - nötter, torkade bär, hackad choklad eller annat godis - och skapa din egen klassiker. OBS! Varning för god smet.

Receptet kommer ur boken "Choklad - förföriskt gott från krämigaste vit till mumsigaste mörk" av Johan Åkerberg (Tukan förlag 2010)


Kosläpp

Förra helgen var jag på kosläpp på Vikbolandet här i Östergötland. Jädrar anamma vilka glädjeskutt jag fick bevittna! Det gick inte att ta miste på kornas lycka.

 

"Kolla på mig! Jag står på händerna klövarna!"

 

 

"Kom igen tjejer!"

 

 

Gratis mjölk och bulle!

Det här var det första kosläppet jag var på, men det lär bli fler.

Se gärna trailern som Maja hjälpte mig att göra av filmen jag tog:

 

 


Frasiga våfflor

 

(8-10 st)

100 g smör

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0.25 tsk salt

4 dl mjölk

 

Smält smöret och låt det svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Det går lika bra med handvisp som med elvisp. Vispa därefter ner resten av mjölken samt smöret och sätt igång och grädda våfflorna! Räkna med 0,75-1 dl smet per våffla. Om inte våfflorna äts omedelbart måste de placeras separat på ett galler, så att de håller sig frasiga.

 

Visst går det bra att köpa färdig mix till smeten, men våfflorna blir faktiskt ännu godare när de gjorts på hemgjord smet. Vispgrädde och sylt är alltid gott på våfflor, men ett tips är att äta dem med t.ex. crème fraiche, rödlök och räkor!

Receptet kommer från recepten.se.

~

~

Våffeljärn på loppmarknad i byn Bellefontaine i Frankrike.


Kladdkaka i Frankrike

 

Severines underbara hus strax utanför byn Bellefontaine.

 

 

Severine och jag bakar och smakar i hennes pittoreska lantkök!

 

 


Frukost i Frankrike

 

Ibland är det enkla godast!

 


Mer av Frankrike

Det finns ett bageri i nästan varje gathörn i Frankrike!

 

 

Att sätta sig en stund på ett franskt café och ta sig en Café au Lait

och en croissant eller en macaron är himmelsk vardagslyx!

 

 

Det finns otroligt mycket att välja på.

 

 

Även om bakelserna är frestande föredrar jag en nygräddad croissant eller två...!

Lycka är att kunna välja mellan ett oändligt antal varianter av baguetter, limpor och småbröd.


Vive la France!

I måndags kom jag hem från underbara Frankrike! Jag har varit på utbytesresa med min kollega Elin och tio elever. Förutom två dagar i Paris tillbringade vi fem dagar i byn Remiremont i nordöstra Frankrike. Eleverna bodde hemma hos elever och jag och Elin hos min vän Severine. Om man som jag gillar bagerier och konditorier, är Frankrike ett paradis, för varenda liten by är översållad med just bagerier och konditorier!

 

Ett litet smakprov!

 

 

 



Enkel nöttårta

 

2 1/2 dl hasselnötter

3 ägg

2 dl strösocker

1/2 tsk bakpulver

2-3 dl vispgrädde

50-100 gram vit choklad

hallon eller andra bär, färska eller frysta

 

Gör så här:

1. Mal nötterna och ställ åt sidan. Vispa ihop ägg och socker. Blanda i bakpulvret och de malda nötterna.

2. Smörj en kakform med löstagbar botten. (Använd eventuellt bakplåtspapper i botten för att lättare får ur kakan när den är gräddad och avsvalnad.)

3. Grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn) i ca 40 minuter. Tag ut och låt svalna.

4. Flytta över kakan till ett fat. Dela den eventuellt så att du har två bottnar. Själv använde jag kakan som den var och dekorerade bara ovanpå.

5. Vispa grädden och riv chokladen. Spritsa grädden på kakan, strö över chokladen och placera slutligen ut bären. Om du använder frysta bär kan det vara fint att doppa dem i strösocker innan du lägger dem på kakan

Servera!


Hur enkel som helst att göra och dessutom underbart god!
Receptet kommer ur tidningen "Baka" nr2/2012.

RSS 2.0