Christmas Cookies
slide show

Dumlefluff

 

 

180 gram dumlekolor (jag köpte en sådan där färdigpackad påse och fick kvar fem kolor)
3 dl vispgrädde

 

Värm grädden till ca 90 grader - den får inte koka. Dela dumlekolorna i mindre bitar. Lägg i dumlebitarna och låt dem smälta långsamt under omrörning - det tar några minuter. När kolan är upplöst sätter du in "fluffen" i kylskåpet, i en skål med plastfilm som ligger helt nere på gräddytan så att det inte blir kondens under. Låt den stå i kylen i minst 6 timmar. Vispa upp grädden till fluff ( gräddkonsistens) och spritsa ut på cupcakes (räcker till ca 8-12 st) eller fyll en tårta (ca 20 cm) eller bjud den helt enkelt till en kladdkaka, gärna tillsammans med färska hallon.

 

Det här receptet finns på många bloggar. Jag tog mitt från vickibakes.se

 


Dajmpaj med citrongrädde

 

3  dl vetemjöl
125 gram rumstempererat smör
2 msk socker
1 äggula

Fyllning :
2 ägg
1 1/2 dl farinsocker (strö)
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 krm salt

Garnering : 2 stycken hackade dubbeldajm

Serveras med citrongrädde.

Gör så här :
Ställ ugnen på 150 grader (140 grader om du har varmluftsugn).
Arbeta ihop alla ingredienser till pajbotten, och tryck ut i formen.
Förgrädda i 10 minuter. Smält smöret, och låt svalna. Rör samman ägg, farinsocker, vaniljsocker, sirap och salt, och vispa till sist ner smöret.
Häll upp på pajdegen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Hacka dajmen och strö över medan kakan är varm, låt sedan svalna och servera pajen med en klick citrongrädde eller god gräddglass.  Citrongrädden gör du med vispad grädde och rivet citronskal. Det är också väldigt gott att blanda vispad grädde med några matskedar lemoncurd (jag tog 3 dl vispgrädde+2 msk lemon curd).

 

WOW!!! En helt otroligt god paj som bara MÅSTE provas!!! Den friska citronsmaken i grädden gör dessutom att allt känns fräscht och nästan lite nyttigt!  :D

 

Receptet är kopierat från http://minbebis.com/blogg/jennysmatblogg/daimpaj

 


Födelsedagsfika!

 
Vi har en nybliven 14-åring och en snart blivande 10-åring i huset, så i helgen har det varit kalas!
Godast var daimpajen med citrongrädde, men kladdkakan med dumlefluff och mina misslyckade
macarons var inte så dumma de heller. Recept kommer snart upp på bloggen!
 
 

Enkla kolakakor

 

100 gram rumsvarmt smör

1 dl socker (byt gärna ut en matsked eller två mot farinsocker strö)

2 ½ dl vetemjöl

1 msk sirap (jag tog rörsockersirap)

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

 

Gör så här:

Låt margarinet bli rumstempererat. Sätt ugnen på 175 grader. Använd händerna till att blanda ihop alla ingredienser till en formbar smet. Forma (rulla ut) degen till tre fingertjocka längder och placera på en plåt. Platta till längderna något, och sätt in i ugnen i 10 minuter på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Låt längderna, som nu har svällt, precis sjunka ihop lite grann och ta sedan ut dem ur ugnen. (Detta gör att segheten bibehålls på bästa sätt.) Snitta längderna diagonalt i ca 40 bitar (10-15 per längd) medan kakorna är varma. Låt svalna.

 

Så enkla att göra, så simpla ingredienser och så goda att äta!

 


Dubbelchokladcupcakes

 

 

 

Chokladmuffins med kola

100 gr smör

1 dl mjölk

2 st ägg

1½ dl socker

2½ dl mjöl

1 tsk bakpulver

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 msk potatismjöl

12 st miniplopp alt 12 sega kolor, t ex riesen eller dumle eller 100 gr hackad av din favoritchoklad (Jag hackade i 100 gram vit choklad i smeten och lade sedan i en dumlekola i varje muffin.)

 

Gör så här:

1. Smält smör. Tillsätt mjölken.




2. Vispa ägg och socker.




3. Blanda de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten växelvis med smöret.




4. Om du använder hackad choklad, t ex mjölkchoklad med daim, så vänder du ner det i smeten.




5. Fyll muffinsformar som står i en muffinsplåt till ca 3/4 med smet.




6. Lägg en ruta plopp i alternativt tryck i en kola i varje.




7. Grädda i 225 grader i ca 10-12 min.

(8. Lägg en ruta plopp på de varma muffinsen och låt smälta lite.
Bred ut och strö över lite kokos.)

Receptet är kopierat härifrån.

 
Chokladfrosting med philadelphiaost
ca 300 g florsocker
ca 40 g kakao
50 g smör, rumstempererat
125 g naturell philadelphia
 
Vispa ihop florsocker, kakao och smör till en slät smet med elvisp på medellåg hastighet. Tillsätt färskosten och vispa tills det är helt blandat. Vispa sedan på medelhög hastighet tills glasyren är lätt och fluffig, minst 5 minuter. Vispa inte för länge eftersom glasyren snabbt kan bli lös.

Receptet på frostingen är kopierat härifrån.

 

Det här blev kompakta och saftiga cupcakes med stark chokladsmak! Nästa gång ska jag nog blanda i lite kaffe i toppingen också.

 


Evas äppelpaj med lock

 

 

1 st

 

Botten och lock:

200 gram kallt smör

5 dl vetemjöl

¾ dl råsocker

2 msk florsocker

1 krm salt

1 ägg

 

Äppelröra:

3-5 äpplen

2 msk rörsocker

2 msk ljust muskovadosocker

½-1 msk nystött kardemumma

1 tsk malen kanel

2 msk rörsockersirap

1 1/2 dl havregryn

2 msk smör

 

1 dl rostade hasselnötter

1 msk rörsockersirap

 

1 ägg+lite mjölk+råsocker till locket

 

Gör så här:

Äppelröran:

Skala, kärna ur och riv äpplena. Blanda dem med rörsocker, muskovadosocker, kardemumma, kanel, rörsockersirap och havregryn. Låt dem gärna stå och dra en stund. Lägg sedan röran i en kastrull tillsammans med de två matskedarna smör. Sätt plattan på medelvärme och rör tills smöret smälter. Låt sedan röran småputtra på svag värme ett par minuter. Ta kastrullen av värmen och ställ den åt sidan så länge.

Botten och lock:

Nyp ihop smör, mjöl, råsocker, florsocker och salt. Blanda i ägget och forma degen till en boll. Lägg den kallt i minst 30 minuter. Ta sedan fram degen och dela den i två bitar. Botten kräver aningen mer deg än locket. Kavla ut (på plastfolie!) två plattor av degbitarna. 

Färdigställ pajen:

Lägg den större plattan i en pajform.  Om degen ”hänger över” pajkanten ska du låta den vara kvar så länge. Pensla kanten med lite uppvispat ägg som du blandat med lite mjölk. Då fastnar locket bättre när du har lagt på det. Hacka hasselnötterna och fördela dem över botten. Ringla över 1 msk rörsockersirap. Bred på äppelröran. Nu är det dags att lägga på locket. Om du vill kan du trycka ut (hål)mönster i locket innan du lägger på det. Jag använde ett litet stjärnmått. Annars lägger du på locket och skär sedan fem snitt i det, som solstrålar. Hålen/snitten behövs för att ångan ska hitta ut. Nyp ihop kanten på locket med kanten på botten. Skär bort överflödig deg. Pensla locket med ”äggmjölken” och strö över råsocker. Grädda pajen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn) i ca 35 minuter. Servera ljummen med vaniljglass.

 

Penslad, sockrad och redo för ugnen!

 

 

Det här receptet har jag hittat på själv. Jag är inte så förtjust i vare sig bakpulver eller stora fruktbitar i bakverk, men här har jag inte använt bakpulver, och äpplena har jag finrivit. Hasselnötterna förhöjer smaken och det krispiga locket är en extra bonus!

 


Kanelbullens dag

En dag som denna borde jag förstås ha bakat ett gäng kanelbullar, tagit några smaskiga bilder och publicerat dem här på bloggen! Men vardagen och alla måsten kom i vägen... Här kommer istället en favorit i repris: världens godaste salta sockerbullar! Och de innehåller faktiskt ett par teskedar kanel. :)
 

ca 32 st


50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk (helst 3%)
1/2  tsk salt
drygt 1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk nystött kardemumma eller 2 tsk malen kardemumma
1 ägg
ca 1 1/2 liter vetemjöl

Fyllning:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma

(100 gram smör och några deciliter strösocker till penslingen efteråt.)

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
3. Häll lite av degspadet (=smör+mjölk) över jästen och rör tills den löser upp sig. Häll sedan på resten av degspadet.
4. Tillsätt saltet, strösockret, vaniljsockret, kanelen, kardemumman, ägget och det mesta av mjölet. 
5. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Frestas inte att ta i för mycket mjöl - ju mer mjöl, desto torrare bullar!
6. Strö lite mjöl över degen. Täck bunken med en handduk. Låt degen jäsa 30-40 minuter på en varm och dragfri plats. Den ska bli ungefär dubbelt så stor.
7. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Jag föredrar att blanda den direkt med händerna.
8. När degen har jäst färdigt stjälper du upp den på de mjölade bakbordet eller, som i mitt fall, diskbänken. Knåda den lite och ta i mer mjöl om det behövs. Men som sagt - sträva efter att använda så lite mjöl som möjligt!
9. Dela degen mitt i itu och lägg tillbaka den ena halvan i bunken eller på bänken någonstans, medan du bearbetar den första halvan på bakbordet.
10. Kavla ut degen till en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Vik sedan in långsidorna så att de möts i mitten. Vik sedan ihop rektangeln en gång till, så att den ena långsidan möter den andra. Tryck till degplattan lite och kavla lite om det behövs. Skär den sedan i 16 remsor. Snitta varje remsa nästan hela vägen upp på längden, så att den nästan delas mitt itu på längden. Genom att dra längderna åt sidorna har du nu en lång tunn degremsa som du kan "kringla till", vrida, snurra och slå knut på. Se till att "ändarna" på knuten hamnar neråt på plåten, under bullen. Se bildspelet! Gör nu om proceduren med den andra degen.
11. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar. Lägg en handduk över och låt dem jäsa i 20-30 minuter.
12. Grädda bullarna som de är (de ska alltså inte penslas innan de gräddas) på 225 grader (200 grader i varmluftsugn), mitt i ugnen i 6-9 minuter. Håll noga koll på dem så att de inte blir brända!
13. Ta ut bullarna och lägg dem på galler för att svalna något. Smält smör i en kastrull. Medan bullarna fortfarande är ljumma penslar du dem med smör - se till att du kommer åt överallt - och doppar dem sedan i strösocker. Lägg sedan tillbaka dem på gallret.

 


Jag vill att bullar ska innehålla så lite vetemjöl som möjligt, vara ljusa, proppfulla med god fyllning och stora! Då ser de festligare ut och smakar bättre. Fyllningen kan naturligtvis varieras i det oändliga. Ett förslag är att mala rostade hasselnötter och göra en god nötkräm som du sedan fyller bullarna med. Men behåll saltet i fyllningen! Åtminstone om de ska gå under namnet "Salta sockerbullar".
 

Rågsiktskakor på surdeg

 

 

4 st hålkakor

 

4 dl mjölk

1 dl surdeg

1 tsk salt

2 dl ljus sirap (ger verkligen ett sött bröd - minska om du vill)

2 msk farinsocker (ej i originalreceptet, men jag ville försäkra mig om en söt smak)

(1 1/2 msk finstött anis och fänkål om du gillar brödkryddor)

ca 6 dl rågsikt

ca 2 dl rågmjöl

ca 6 dl vetemjöl special eller t.ex. manitoba cream

 

Gör så här:

1. Blanda mjölk och surdeg. Om du tvivlar på surdegens jäskraft eller har bråttom, kan du tillsätta lite jäst också.

2. Tillsätt salt, sirap, farinsocker (och kryddor om du ska ha det) samt mjölet. Knåda i matberedare på låg hastighet i 10 minuter. Om degen verkar för "hård" kan du tillsätta en eller ett par matskedar ljummet vatten. Låt degen jäsa i 1-5 timmar, beroende på hur mycket jäst du har haft i. Om du enbart använder surdeg kan de ta ett antal timmar. Håll koll så att degen inte jäser ur bunken!

3. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela degen i fyra delar och kavla ut dem till runda kakor. Ta ut ett litet hål i mitten av varje kaka. Nagga med gaffel och lägg på smord plåt eller på bakplåtspapper på en plåt.

4. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter - eller en timme om du inte använt någon jäst.

5. Grädda i 225 grader (200 grader i varmluftsugn) i ca 10 min.

 

Okej, inte de snyggaste hålkakor jag har bakat... Det är lätt att glömma att surdegsbröd inte jäser på samma sätt som deg med jäst i, varför risken är stor att man trycker ut kakorna för mycket på plåten. Men de blev i alla fall ruggigt goda! Antingen ska rågbröd vara osötat eller så ska det vara rejält sötat, tycker jag. De här blev minst sagt just: rejält sötade.

 

Receptet kommer från brodattbaka.blogspot.se. 


RSS 2.0