Birthday Cupcake
slide show

Evas äppelpaj med lock

 

 

1 st

 

Botten och lock:

200 gram kallt smör

5 dl vetemjöl

¾ dl råsocker

2 msk florsocker

1 krm salt

1 ägg

 

Äppelröra:

3-5 äpplen

2 msk rörsocker

2 msk ljust muskovadosocker

½-1 msk nystött kardemumma

1 tsk malen kanel

2 msk rörsockersirap

1 1/2 dl havregryn

2 msk smör

 

1 dl rostade hasselnötter

1 msk rörsockersirap

 

1 ägg+lite mjölk+råsocker till locket

 

Gör så här:

Äppelröran:

Skala, kärna ur och riv äpplena. Blanda dem med rörsocker, muskovadosocker, kardemumma, kanel, rörsockersirap och havregryn. Låt dem gärna stå och dra en stund. Lägg sedan röran i en kastrull tillsammans med de två matskedarna smör. Sätt plattan på medelvärme och rör tills smöret smälter. Låt sedan röran småputtra på svag värme ett par minuter. Ta kastrullen av värmen och ställ den åt sidan så länge.

Botten och lock:

Nyp ihop smör, mjöl, råsocker, florsocker och salt. Blanda i ägget och forma degen till en boll. Lägg den kallt i minst 30 minuter. Ta sedan fram degen och dela den i två bitar. Botten kräver aningen mer deg än locket. Kavla ut (på plastfolie!) två plattor av degbitarna. 

Färdigställ pajen:

Lägg den större plattan i en pajform.  Om degen ”hänger över” pajkanten ska du låta den vara kvar så länge. Pensla kanten med lite uppvispat ägg som du blandat med lite mjölk. Då fastnar locket bättre när du har lagt på det. Hacka hasselnötterna och fördela dem över botten. Ringla över 1 msk rörsockersirap. Bred på äppelröran. Nu är det dags att lägga på locket. Om du vill kan du trycka ut (hål)mönster i locket innan du lägger på det. Jag använde ett litet stjärnmått. Annars lägger du på locket och skär sedan fem snitt i det, som solstrålar. Hålen/snitten behövs för att ångan ska hitta ut. Nyp ihop kanten på locket med kanten på botten. Skär bort överflödig deg. Pensla locket med ”äggmjölken” och strö över råsocker. Grädda pajen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn) i ca 35 minuter. Servera ljummen med vaniljglass.

 

Penslad, sockrad och redo för ugnen!

 

 

Det här receptet har jag hittat på själv. Jag är inte så förtjust i vare sig bakpulver eller stora fruktbitar i bakverk, men här har jag inte använt bakpulver, och äpplena har jag finrivit. Hasselnötterna förhöjer smaken och det krispiga locket är en extra bonus!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0