Salt chokladkola
1. Häll grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp under omrörning.
2. Sänk värmen något och fortsätt koka. Rör om då och då. Låt koka tills blandningen är 120º.
3. Finhacka chokladen och rör ner den i smeten. Koka tills temperaturen är 127º. Ta kastrullen från värmen. Rör i saltet.
4. Lägg ett baklåtspapper i en liten långpanna, 20 x 28 cm. Häll upp kolan och låt stelna i rumstemperatur ca 1 timme.
5. Skär (eller klipp) kolan i bitar, 2 x 2 cm. Snurra in de färdiga kolorna i bakplåtspapper eller folieark. Förvara dem torrt i plåtburk.
Det bästa är att använda en termometer när du kokar kola. Om du inte har en termometer kan du räkna med att låta smeten koka upp, för att sedan stormkoka i ca 10 minuter under övervakning. Att låta kolasmet koka på medelvärme är tämligen meningslöst - då får den aldrig rätt konsistens...