Birthday Cupcake
slide show

Minisemlor med hemgjord mandelmassa (äkta eller falsk)

Hemgjord mandelmassa gör stor skillnad!

30-40 st

 

Semledeg:

1 st ägg

50 g jäst för söta degar

100 g smör

3 dl mjölk

0,5 tsk salt

1 tsk kardemumma

1 dl strösocker

0,5 tsk hjorthornssalt

knappt 1 liter vetemjöl

 

Pensling:

1 st ägg

 

Mandelmassa:

125 g skållad sötmandel

1 dl strösocker

1 dl varm mjölk

inkråm från bullarna

(1/2-1 tsk kardemumma om du vill)

 

Garnering:

4 dl vispgrädde

ca 2-4 msk florsocker

 

Gör så här:

Semlebullar:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.

Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank, helst med en köksmaskin eller annars elvispens degkrokar.

Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 32 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250°C (200-225 i varmluftsugn) i ca 5-7 minuter. Låt bullarna kallna under bakhandduk.

Mandelmassa:

Lägg sötmandel och socker i en mixerskål. Skär av locken och gröp ur en del av inkråmet med en tesked och lägg inkråmet i mixerskålen. Värm mjölken, t.ex. i en kopp i mikron och häll över det andra i mixerskålen. Mixa sötmandel, mjölk, inkråm och socker till en slät mandelmassa. Lägg mandelmassan i hålen i bullarna.

Garnering:

Vispa grädden. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

 

Allergisk mot mandel? Här kommer ett bra recept på falsk mandelmassa:
1 liten (50g) nykokt potatis, skalad. 
175 g (3 dl) florsocker
lite vaniljsocker (kan uteslutas)
några droppar mandel-essens Falsk mandelmassa 
 
1. Pressa potatisen och blanda med en del av florsockret, vaniljsockret och försiktigt med endast någon droppe mandelessens. Tillsätt en aning kardemumma om du tycker om det. Smaka dig fram.
2. Arbeta ihop massan och tillsätt resten av florsockret, så att massan blir jämn och fast.
Receptet kommer från allergimat.com

 

 
I väntan på fyllning!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0