Christmas Cookies
slide show

Jitterbuggare med jordgubbssmak

 
40-50 st
 
4 1/2-5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 gram smör
 
Fyllning:
1 dl jordgubbsmarmelad
2 äggvitor
4 msk strösocker
 
Gör så här:
Hacka samman mjöl, socker och smör (tillsätt någon tesked kallt vatten om degen smular sönder trots bearbetning). Låt degen vila svalt.
Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning. 
Dela mördegen i två bitar och kavla ut varje del till 1/2 cm tjock rektangel, 16x30 cm. Bred hälften av marmeladen på respektive rektangel. Gör likadant med marängen. Rulla ihop rektanglarna till två "rulltårtor". Lägg dem på en skärbräda och ställ dem kallt en stund. Ta fram och skär rullarna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. 
Grädda mitt i ugnen på 175 grader (ca 175 grader även i varmluftsugn).
 
Jag vet inte hur många gånger jag har bläddrat förbi recept och bilder på "jitterbuggare" i tidningar och böcker. Det har alltid sett så krångligt ut och jag har inte trott att de är särskilt goda. Men tji fick jag! Okej - det var lite kladdigt, men inte svårt. Och kombinationen mördeg och maräng var underbar! Jordgubbsmarmeladen tillsatte jag för en extra "knorr". Välj din egen smaksättning eller strunta helt i "knorren"!
 
Receptet kommer ur ICA-förlagets "Sju sorters kakor"
 
 

Smaksätt din kladdkaka!

Börjar ditt kladdkakerecept kännas lite tjatigt? Smaksätt med olika chokladkakor! Det finns
hur många olika smaker som helst i butikernas godishyllor. Prova dig fram!
 
 
valfri chokladkaka (100-200 gram) med smak, t.ex. hallon
90 gram smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).
2. Smält smöret. Hacka chokladen och blanda i den i smöret så att den smälter.
3. Vispa samman äggen och sockret.
4. Blanda i mjöl, kakao och vaniljsocker i äggsmeten.
5. Rör ner det smälta "chokladsmöret" i smeten.
6. Häll smeten i en smord och bröad eller mjölad sockerkaksform med löstagbar botten.
7. Grädda kakan långt ner i ugnen i 20-30 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Personligen föredrar jag 20 minuter, för då är den riktigt "smetig" i mitten.
8. Tag ut och låt svalna. Servera den med vispad grädde.
 

Kardemummakakor med choklad

 
30-40 st
 
225 gram smör
1 dl strösocker
1/2 dl farinsocker strö
2 msk florsocker
1/2 msk vaniljsocker
1 äggula, lätt vispad
1/2 msk mald kardemumma
1 msk rörsockersirap
1/2 tsk salt
6 dl vetemjöl
50 gram mörk choklad, hackad
 
Gör så här:
Blanda smör och socker poröst. Blanda i resten av ingredienserna och låt degen vila en stund i kylen. Rulla bollar av degen och lägg bollarna på bakplåtspapper på en plåt. Platta till bollarna en aning med gaffel. Grädda mitt i ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) i 12-13 minuter. Tag ut och låt svalna.
 
En enkel liten kaka med härlig smak av kardemumma och choklad!
 
Receptet är en blandning av olika kakrecept och min längtan efter kardemumma. :)
 
 

Chokladpecanpaj

 

Söt chokladmördegsbotten:

4 dl vetemjöl

3 msk florsocker

1 msk kakao

150 gram smör, kylskåpskallt och tärnat

2 äggulor

1-3 msk kallt vatten

Sikta mjöl, florsocker och kakao i en skål.

Blanda i smöret med fingrarna tills degen består av smulor.

Arbeta in äggulor och vatten, tills det blir en deg.

Plasta in degen och lägg den i kylen i minst 15 minuter.

Kavla ut degen på mjölad yta tills den är cirka ½ cm tjock.

Tryck ut degen i önskad pajform. Ställ i kyl i ytterligare 15 minuter.

(Lägg bakplåtspapper på pajdegen och fyll med torra gula ärtor eller bönor, för att degen inte ska ”hasa ner” från kanterna. Det här steget kan uteslutas.)

Grädda pajskalet i ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) i totalt ca 15-25 minuter.

(Om du hällt ärtor i skalet: efter 15 minuter tar du bort ärtorna och pappret och gräddar skalet 5-10 minuter till.)

 

Chokladsmet:

200 gram strösocker

3 msk kakao

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

2 dl grädde

50 gram smör som du smälter

Vispa socker, ägg, kakao, vaniljsocker, grädde och smör till en slät smet.

 

Fyllning:

100 gram pecannötter, grovhackade

 

Börja med att göra klart pajskalet. Lägg de hackade pecannötterna i pajskalet och häll på chokladsmeten. Grädda pajen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) i 40-45 minuter eller tills pajen känns fast. Ta ut och låt svalna i formen, ståendes på galler.

Servera med vispad grädde eller glass.

 

En galet god paj för alla oss som älskar choklad och nötter! Den tar lite tid att göra, men receptet är enkelt att följa.

Receptet kommer från boken ”Choklad – förföriskt gott från krämigaste vit till mumsigaste mörk” av Johan Åkerberg, Tukan Förlag 2010.

 

 


RSS 2.0