Birthday Cupcake
slide show

Plommonmarmelad med kanel och vanilj

 
 
 Plommon är inte min favoritfrukt, men kan man göra marmelad av något, så gör jag det.
Kombinationen plommon och kanel är en bra kombo!
 
 

ca 600 gram urkärnade plommon (ca 800 gram som "hela" plommon)

3 dl syltsocker

1/2 dl ljust muskovadosocker

1/2-1 bit hel kanel

1/2 vaniljstång 

 

Snitta med vass kniv ett kryss i toppen på varje plommon. Räkna antalet plommon och lägg dem i ett såll. Doppa ner dem i kokhett vatten ca 30 sekunder. Ta upp och skölj dem snabbt i kallt vatten. Ta av skalet. Lägg plommonen i en tjockbottnad gryta/kastrull. Blanda frukten med övriga ingredienser och låt koka upp under omrörning. Koka kraftigt i ca 8-10 minuter och skumma noga. Smaka av. Om du vill kan du tillsätta ytterligare 1 krm mald kanel och 1/2 tsk vaniljsocker. Häll upp i varm/rengjord burk. 

Receptet är en blandning av recept från allagodating.se och kokaihop.se. Muskovadosockret lade jag till på eget bevåg - det kan uteslutas.

Kom ihåg:

Hygienen är viktig för hållbarheten. Både burkar och lock ska vara noggrant rengjorda. Diska burkarna noga, torka dem och ställ dem i ugnen på 100 grader medan du kokar sylten. Locken diskas och kan med fördel sköljas med kokande vatten. Om burkarna har en tätande gummiring i locket kan den sköljas med kokande vatten och torkas när marmeladen är upphälld och det är dags att stänga locket. När marmeladen är klar fyller du på burkarna ända upp till kanten och sätter sedan snabbt på locken. Var också noga med att skumma av sylten innan den fylls på i burkarna. Det är i luften och skummet som mikroorganismer som kan göra att sylten möglar finns. Försök också att hitta bär och frukt av jämn och hög kvalitet. Ett enda dåligt bär kan försämra hållbarheten på hela ditt syltkok. Var också noga med att inte stoppa något finger i marmeladen under koket - minsta saliv i marmeladen försämrar hållbarheten avsevärt!

Tips från bland annat: dansukker.se

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0