Birthday Cupcake
slide show

Chokladcookies - favorit i repris

 De här enkla kakorna är otroligt goda! Det är länge sedan jag tipsade om dem, så här kommer en påminnelse. 
 
 

Ca 24 st (antalet väljer du själv)

200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker (variera gärna med rörsocker)
2 dl havregryn (fiberhavregryn fungerar också)
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
Och slutligen själva finessen:
1 dl hackade hasselnötter
150 g hackad vit choklad

”Finessen” kan dock bytas ut och varieras i det oändliga. Jag har använt alla möjliga sorters choklad. Olika nötter, till exempel jordnötter, fungerar också. Det går naturligtvis också att utesluta nötter helt. Finhackad fudgekola är riktigt gott att blanda i! Den kan du ofta hitta bland lösviktsgodiset i mataffären.

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Rör smör och socker pösigt. Antingen använder du degkrokar, eller så mosar du helt enkelt ingredienserna grundligt med händerna.

2. Blanda havregryn, mjöl, kakao, bakpulver och salt. Tillsätt det till smörblandningen och rör om.  Fast det går också att tillsätta ingredienserna en och en till smörblandningen. Det viktiga är att allt verkligen blir blandat och inte lägger sig i klumpar.

3. Tillsätt ”finessen”, alltså dina hackade chokladkakor, nötter, fudgekolor eller vad det nu må vara.

4. Forma bollar av smeten och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper.  Dekorera gärna! Vad har du i strösselförrådet? Det mesta passar på de här kakorna. Själv brukar jag toppa dem med en liten non-stop eller smarties-karamell. 

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Var inte rädd för att experimentera! Blanda i småbitar av ditt favoritgodis, hacka i torkade bär, dekorera med ett överflöd av färgglatt strössel. Testa dig fram tills du är nöjd!

 

 

 Grundreceptet taget ur tidningen ”Hembakat” 2/2010.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0