Christmas Cookies
slide show

Fransmän på besök

 
 
Just nu har vi på Kunskapsgymnasiet i Norrköping besök av 15 franska elever och två lärare!
 
 
Våra svenska elever, som läser franska, har bjudit på svenskt fika!
 
 
Lärarna bor hos mig och jag har fått många fina presenter av dem, bland annat
strösocker smaksatt med vanilj, citron och kanel.
 
 
 Till frukost idag bjöd jag bland annat på hasselnötspannkakor med hallonkesella...
 
 
...och bagels med philadelphiaost och persikomarmelad! C'était bon! :)
 

Smulpaj med choklad

 
 
Ett ganska märkligt recept, som lät supergott eftersom jag älskar både choklad och pekannötter!
Resultatet blev absolut okej, men jag provade den utan tillbehör (varken vispad grädde eller glass).
Nästa gång tar jag grädde till. Can't go wrong!
 
 
Pajdeg:
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
115 g osaltat smör, skuret i småbitar
1/4 dl strösocker
1 äggula
1-2 tsk kallt vatten

Fyllning:
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
200 gram mjölkchoklad, hackad
2 ägg

Smultäcke
1 dl packat farinsocker
2 dl (helst rostade) pekannötter 
100 g mörk choklad 
5-10 Digestive-kex
 
Till pajdegen, sikta mjöl och bakpulver i en stor skål. Arbeta in smöret med fingertopparna och rör ner sockret. Tillsätt därpå ägget och lite vatten så att degen går att samla. Stjälp upp den och knåda lätt. Svep in degen och lägg den i kylskåpet i 30 minuter.

Sätt ugnen på 190°. Kavla ut pajdegen och klä en 23 cm stor pajform med löstagbar botten med degen. Pricka bottnen med en gaffel. Grädda i ugnen i 15 minuter. Ta ut pajskalet och sänk ugnsvärmen till 180°.

Häll grädde och mjölk i en kastrull och koka upp. Lyft bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen har smält och blandningen är slät. Vispa äggen och häll dem i chokladsmeten, blanda noga och häll över fyllningen i degskalet. Grädda i ca 40 minuter, lyft ut pajen ur ugnen och låt den stå i en timme.

Till serveringen, kör ingredienserna till smultäcket i matberedaren. Den som inte har någon matberedare kan hälla sockret i en stor skål, hacka nötter och choklad och slutligen krossa kakorna. Blanda ihop allt till en smulröra. Strö täcket över pajen och servera den i tårtbitar, gärna med grädde!
 
 
 
Receptet kommer från: hittarecept.se, men jag ar gjort om det en hel del.
 
 

Vallmogifflar med citron

 
Som nybakade frallor, fast med fräsch touch av citron!
 

24 st

8 dl vetemjöl

1 1/2 tsk salt

25 gram jäst

125 gram mjukt smör

1 ägg

2 1/2 dl mjölk, 37 grader

Fyllning:

finrivet skal av 1 citron

2-3 tsk pressad citron

1-2 tsk honung

40-50 gram mjukt smör

Pensling:

1 ägg

ca 2 msk blått vallmofrö

 
 
Lägg vetemjölet i en skål. Tillsätt salt, smulad jäst, rumsvarmt smör i klickar, ägg och den ljumma mjölken (jag fuskade och löste upp jästen i mjölken först). Arbeta degen i ca 2 minuter (gärna med degkrokar eller i en matberedare). Strö över lite mjöl och låta jäsa i 40 minuter.
 
Blanda ihop ingredienserna till citronfyllningen. Låt stå i rumstemperatur till den breds på.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Forma till runda bullar och kavla ut varje del till en rund kaka som är 1/2 cm tjock. Dela fyllningen i tre lika delar och bred en tredjedel på varje kaka. Sporra ut åtta trekantiga delar på varje kaka. Rulla samman från den bredaste delen och in till spetsen, till små gifflar. Lägg över gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk.
 
Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö. Grädda gifflarna mitt i ugnen på 225 grader (200 grader i varmluftsugn) i ca 12 minuter. Låt svalna under bakduk. Servera gärna med smör, ost och marmelad!
 
 
På väg in i ugnen!
 
 Receptet kommer ursprungligen från hemmetsjournal.se. Citronfyllningen skapade jag själv.
 

RSS 2.0