Christmas Cookies
slide show

Chokladwhoopies

 
 
 
20 st
100 g mjukt smör
1 ½ dl strösocker
1 knivsudd salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
3 msk espressokaffe
1 ekologiskt ägg
1/2 dl kakao av god kvalitet
75 g smält choklad
1 dl crème frâiche
 
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Vispa smör och strösocker krämigt.
Tillsätt alla de torra ingredienserna och rör om ordentligt.
Blanda i ägg, kaffe, smält choklad och crème frâiche för hand och rör till en slät kaksmet.
Fukta händerna med kallt vatten och rulla kakorna till bollar som är lite mindre än en pingisboll. 
Grädda i 10-12 minuter (håll koll så att de inte blir brända!).
 
Receptet är taget från www.leila.se och innehåller då också nutellafrosting.
 
Vit chokladfyllning  till 20 st
100 gram vit choklad
2 msk smör
200 gram naturell färskost
3 msk florsocker
(Ev. lite hushållsfärg)

Smält choklad och smör över ett vattenbad eller på låg effekt i mikron. Vispa samman med färskosten och blanda sedan ner florsockret. Vispa till en jämn smet.

 

 

Smör- och kolafyllning till 20 st

100 gram rumsvarmt smör

3 dl florsocker

1 burk karamelliserad mjölk

Vispa smör och florsocker så att det blir "luftigt". Blanda i den karamelliserade mjölken, lite i taget tills allt blandat sig ordentligt.

Montering: Spritsa eller klicka ut valfri smet på den platta sidan av kakorna. Lägg ihop med resterande kakor. Rulla "kanterna"  i strössel för extra rolig effekt!

 
 
Smör- och kolafyllning!
 
 
Whoopisarna blev lite stora, så jag serverar dem i halvor istället! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Smulpaj

 
 
Enklare än enkel - kan inte misslyckas! Här med hallon och rabarber. Byt gärna ut lite av mjölet mot havregryn.

 

350 gram smör

4,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

1 ½ dl socker (blanda gärna strö-, rör- och farinsocker)

1-2 msk vaniljsocker

 

 

Gör så här:

1. Smält 350 gram smör.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bytta.

3. Häll smöret över mjölblandningen och rör om. Det blir en väldigt kletig smet.

4. Smörj en pajform. Lägg i bär/rabarber/fruktbitar, antingen färska eller frysta. Om du använder frysta bär behöver du strö över 1-2 msk potatismjöl eller maizena, för att binda ihop bärsaften.  Vare sig du använder frysta eller färska bär/rabarber/fruktbitar kan du med fördel strö över lite socker. Använd gärna farinsocker för en ”djupare” smak.

5. Klicka smeten över fyllningen.

6. Grädda pajen långt ner i ugnen på 200 grader (175 grader för varmluftsugn) i 20 minuter.

7. Servera pajen ljummen med vaniljvisp eller glass.

 
 

RSS 2.0