Birthday Cupcake
slide show

Evas favoritfullkornsbröd

 

 

2 limpor

 

1,7 liter vetemjöl

7,5 dl vetekross

4,5 dl grahamsmjöl

2 tsk salt

1 liter lättmjölk

1 dl vatten

50 gram jäst

 

 

Gör så här:

1. Börja med att blanda alla de torra ingredienserna i en stor bytta, eller matberedaren.

2. Värm mjölk och vatten till 37 grader i en kastrull. Rör ut jästen i lite av vattnet i en skål. Häll tillbaka jästspadet i kastrullen så att vätskan blandar sig.

3. Häll jästspadet över mjölblandningen och rör om. Det blir en lös deg.

4. Smörj och mjöla två 2-litersformar och häll sedan degen i formarna.

5. Täck över formarna och låt jäsa i en timme.

6. Grädda bröden på 225 grader (knappt 200 grader i varmluftsugn) ca 1 timme på nedersta falsen i ugnen.

7.  Låt svalna på galler.

 

 

Det här brödet är väldigt lättbakat, eftersom det inte kräver någon knådning, och blir underbart saftigt och mättande. Prova gärna att byta ut vetekrosset mot rågkross eller en del av vetemjölet mot rågmjöl. Glöm bara inte att minst 1/3 av den totala mjölmängden ska vara vete- eller dinkelmjöl. Jag brukar skiva brödet och sedan frysa in det, för att kunna ta fram en eller ett par bitar till frukosten. Eftersom brödet får en hård skorpa är det ganska jobbigt att skära det. Var beredd på att det flyger brödsmulor överallt när du skär! Det är dock väl värt besväret.

 

 

Recept taget från min mamma

 

Trackback
RSS 2.0