Christmas Cookies
slide show

Hembakade kex



Västerbottenkex

Ca 30 st

100 g färskriven Västerbottenost eller annan lagrad ost

120 g vetemjöl

100 g rumstempererat smör

några riv på en muskotnöt

1 nypa svartpeppar

10 g havssalt

sesamfrön eller hackade nötter till garnering

 

Gör så här:

1. Blanda samtliga ingredienser i en bunke och arbeta ihop dem för hand eller i hushållsmaskin till en jämn deg som håller ihop. Om degen verkar torr och smulig, tillsätt en matsked vatten eller två.

2. Ta upp degen på bakbordet och forma två rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla dem i sesamfrön eller hackade nötter. Lägg rullarna i kylen i 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 180 grader.

4. Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg skivorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda kexen i 7–8 minuter eller tills de fått lite färg.

5. Förvara kexen i papperspåse eller burk.

 

En varning bör utfärdas: de här kexen är farligt goda och slinker ner lika lätt som en påse chips! Servera gärna kexen tillsammans med hemgjord färskost. Se receptet här på bloggen.


Receptet, som ursprungligen innehåller parmesan och cayennepeppar, kommer från Brunkebergs Bageri.



Salta havrekex

ca 60 stycken

100 g smör

1 1/2 dl mjölk eller vatten

2 msk strösocker

1/2 tsk salt

3 dl havregryn

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

valfri smaksättning - t.ex. en tesked nystött kardemumma

 

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av plattan. Häll i mjölk eller vatten. (Vatten gör kexen lite hårdare.)

2. Blanda samman de torra ingredienserna; socker, salt, havregryn, mjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i vätskan som gott och väl håller ljummen temperatur. Arbeta degen tills den släpper kastrullkanten. Dela degsatsen i två lika stora delar.

3. Platta ut de två degbitarna till en kaka på varsitt bakplåtspapper. Kavla degen tunt tills den är ungefär 30x60 centimeter stor. Använd lite extra utbakningsmjöl ovanpå degen så att den inte fastnar i kaveln.

4. Ruta degplattan i jämnstora kex med en degsporre eller använd ett kakmått för att trycka ut kex i fina former. Strö flingsalt över kexen och tryck till lite lätt, så att saltet fastnar.

5. Grädda kexen mitt i ugnen i 200 grader ungefär 10 minuter tills de fått gyllenbrun färg. Knappt gräddade kex får inte lika välutvecklad smak som när de fått aningen brunfärg. Låt kexen svalna på plåten. Förvara dem sedan i tät kakburk.

 

Servera gärna kexen tillsammans med hemgjord färskost. Se receptet här på bloggen.

(Jag minns inte var jag hittade receptet.)

~


Gräddig färskost



1 liter filmjölk

1½-2 dl vispgrädde

½-1 tsk salt

 

 

Gör så här:

Häll filmjölk och grädde i en gryta. Värm under omrörning till cirka 45º.

 

Slå vätskan i en kökshandduk som du lägger i ett durkslag, eller i ett kaffefilter, och låt stå och rinna av i cirka 4 timmar.

 

Lägg ostmassan i en skål och blanda ner salt och smaktillsats med en gaffel. Forma runda ostar eller lägg i en burk och kyl.

 

Förslag på smaksättningar:

1-2 tsk vitlökspulver

1 kruka färsk gräslök, finskuren

Finhackade soltorkade tomater

Nymalen svartpeppar

 

~
Gör din egen favoritost! Det är roligt att prova sig fram med olika smaksättningar. Dela gärna ostmassan i 3-4 olika skålar och ge alla olika smak.

~

Receptet kommer från matklubben.se



Islyktor

 

 

Islyktor är busenkla att göra och kostar i princip ingenting. Häll lite vatten i botten av en hink (eller stor bunke). Låt vattnet frysa. Placera en skål (eller liknande) på isen i hinken. Lägg stenar eller sand i skålen, så att den inte flyter upp när du häller vatten runt omkring den. Häll nu vatten på isen runt skålen. Lägg kvistar, blad, bär eller frukt i vattnet. Placera hinken/bunken i frysen eller ute om det är minusgrader. När allt är genomfruset häller du ur stenarna/sanden ur skålen och tar loss skålen ur isen. Om den inte lossnar kan du hälla varmt vatten i den, så går det lätt att ta bort den. Sedan vänder du hinken upp och ner, så att islyktan lossnar. Återigen - om inte hinken lossnar - häll varmt på den när den står upp och ner. Då släpper islyktan och hinken går att ta bort.

Kokt eller destillerat vatten ger en kristallklar is. Med vatten direkt ur kranen blir isen mer mjölkvit. Färga gärna vattnet med karamellfärg.


God jul!

 

Ha en underbar jul!

När du blir sugen på att baka kan du prova recepten i min julkalender.

Klicka bara på pepparkakshjärtat i headern här på bloggen.

 

 


Vit kladdkaka med saffran

~

100 gram smör

100 gram vit choklad

1 påse saffran (1/2 gram)

2 ägg

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl vetemjöl

 

 

Smält smöret tillsammans med den vita chokladen på låg temperatur. Tillsätt saffran och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Häll i chokladblandningen och rör tills allt blandat sig. Sikta ner vetemjölet och vänd sedan försiktigt ner det med slickepott. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant. Grädda i 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn) i 15-20 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kylen för att kallna helt. Severa med grädde.

~

~

 

Receptet kommer från www.heavenlycupcake.se


Julavslutning på Kunskapsgymnasiet

 

Idag var det julavslutning på jobbet och min underbara basgrupp framförde ett bejublat

dansnummer till "Jingle Bells"!

 

 

Lilja sjöng en sång som hon skrivit själv. Så fiiint!!!

 

Tack för julklappen underbara 1:5! Ni är bäst!


Martins knäcke med surdeg eller jäst


~

8 små med hål i


Steg 1, blanda deg

30 g (2 msk) rågsurdegsgrund, alt 1 g (1 krm) jäst

150 g (1 1/2 dl) vatten

60 g (1 dl) fullkornsdinkel

60 g (1 dl) vetemjöl

90 g (1 1/2 dl) rågmjöl

3 g (1/2 tsk) salt

1 tsk hel kummin (om man vill)

Blanda ihop alltsammans i en bunke och rör tills det blandats ordentligt. Täck med ett lock eller plastfolie och låt jäsa cirka 10 timmar.

 

Steg 2, baka ut

Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en plåt strax under mitten. Ta fram ett bakplåtspapper och strö på lite rågmjöl. Dela degen i 8 klickar. Ta upp en degklick i taget och rulla den i mjölade händer till en liten boll, stor som en pingpongboll ungefär. Platta sedan ut den på pappret för hand lite grann innan du börjar kavla. Strö hela tiden på rågmjöl så fastnar degen inte. Kavla degen riktigt, riktigt tunn, så blir knäcket krispigt och gott. Blanda gärna rågmjölet med sesamfrön när du kavlar. Tryck sedan ut ett hål i mitten av varje ”kaka” (bara för syns skull) och nagga med en gaffel.

Dra över pappret till den heta plåten. Baka i 10–15 minuter. Håll koll på slutet, så att brödet inte blir bränt! Låt svalna på ett galler. Jag hade två plåtar i ugnen hela tiden, så att det alltid fanns en het plåt att ta fram till nästa sats som skulle gräddas.

~

~

Det är skillnad på knäcke och knäcke. Nu för tiden är knäckeutbudet i brödhyllorna i många mataffärer oändligt, men jag lovar att inget slår ett nygräddat hemgjort knäcke. Prova dig fram med olika smaksättningar. Sesamfrön, vallmofrön, kummin, svartpeppar, oregano, havssalt - valet är ditt!

 

Receptet kommer från http://paindemartin.blogspot.com


Julkalendern halvvägs!

 

För att besöka min julkalender klickar du på pepparkakan till höger i headern här på sidan. Om du inte har besökt julkalendern varje dag under december, kommer här en sammanfattning av de tolv första inläggen:

 

Lucka 1 Chokladkaka med frötosca (kanske världens absolut godaste kaka)

Lucka 2 Pepparkakspaj med apelsinkräm

Lucka 3 Choklad- och pistagenötskakor

Lucka 4 Pepparkakshus anno 2008

Lucka 5 Limedoftande kolakakor

Lucka 6 Dubbelkola (den underbaraste julkolan som finns)

Lucka 7 Vörtbröd på surdeg

Lucka 8 Fönsterkakor med glitter

Lucka 9 Kladdiga pepparkakscupcakes

Lucka 10 Amerikansk fudge

Lucka 11 Pepparkakshus anno 2009

Lucka 12 Brända mandlar (måste provas)


Torkad frukt att dekorera med

~

Det är väldigt julfint att dekorera blomgrupper med torkade fruktskivor. De brukar finnas att köpa hos blomsterhandlare, men de går också att tillverka hemma. Skär bara frukt i tunna skivor och lägg dem på galler på en plåt och placera dem i ugnen på ca 100 grader (ca 75 grader om du har varmluftsugn). Låt dem torkas så i en timme. Sänk sedan temperaturen tills ca 50 grader (något lägre gradantal i varmluftsugn) och låt ugnen vara på i 2-3 timmar till. Lämna gärna en liten glipa i ugnsluckan, så att fukten kan smyga ut. Stäng sedan av värmen, men lämna ugnslampan påslagen och luckan på glänt. Låt plåten stå kvar i ugnen över natten eller så. Räkna med att det kan ta ytterligare en dag för frukten att bli riktigt torr - låt plåten stå framme i rumstemperatur tills fruktskivorna känns helt torra.


Juldekoration av sockerpasta

De här järneksdekorationerna skapade jag av sockerpasta häromdagen. Bladen och de röda julstjärnorna tryckte jag ut med hjälp av "uttryckare" som jag köpte på Hellmanska gården i Nyköping. De säljs även på Panduro. Sedan var det inte så svårt att rulla bär! Sockerpasta är lättarbetat och torkar snabbt. Nu sitter de här dekorationerna på de cupcakes som döljer sig bakom lucka 9 i min julkalender. Ta en titt!
~

Julmys i Göteborg

I helgen besökte jag Göteborg. För tillfället lider jag av en märklig yrsel, men jag lyckades vingla runt en stund i affärerna tillsammans med den övriga miljonen människor som var där. Det usla vädret gjorde att vi inte tog oss till Lisebergs julmarknad, men julstämning fanns det gott om ändå. Den välsorterade butiken Verner & Verner är rena himmelriket för en bakidiot som jag. Där inköptes diverse fina kakmått. Jag är grymt bra på att handla livsnödvändiga saker! Fast min man håller inte alltid med... :)

Min bloggdesigner och allt-i-allo, tillika underbara dotter Maja, och jag poserar i julgranskula!

Icke ätbar tårta med fina pryttlar på.
~

Besök min julkalender

En liten påminnelse bara: kom ihåg att besöka min julkalender genom att klicka på pepparkakan här ovanför. Nytt recept varje dag!
~
~
Det här fina pepparkakshuset gjorde min 4-åriga systerdotter Malva och jag i helgen!

Cupcakelektyr

För några dagar sedan kom min underbara systerdotter Sofia hem från London. Med sig till mig hade hon en tidning och en bok om cupcakes! Me like! Tack sötaste Sofia. 
~

Saffransskorpor med mandel

 

100 g smör

1 gram saffran

50 g grovhackad mandel

1 1/2 dl socker

2 ägg

5-6 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).

Smält smör och rör sen i saffran, hackad mandel och låt svalna lite.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smörblandningen försiktigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Tillsätt blandningen lite i taget och arbeta ihop till deg.

Rulla degen till två eller tre längder. Lägg på bakplåtspapper och platta till lite. Grädda ca 20 min.

Ta ut plåten och skär genast längderna i smala sneda bitar. Rosta bitarna med snittytan uppåt i 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn) i 10 minuter, men vänd och rosta andra snittytan efter halva tiden. Stäng av ugnen, låt rosta ytterligare med ugnsluckan på glänt.

~

Receptet kommer från http://ohmansmatovin.wordpress.com


RSS 2.0