Christmas Cookies
slide show

Cookies by Eva - julkalender!

Hello, hello! Ja, det är inte mamma - ursäkta mig, Eva - som skriver just nu utan hennes trogna designfixare och bildredigerare Maja. Jag har, lite i förväg, publicerat mammas julkalender så nu kan ni faktiskt klicka er in på den och se vad lucka 1 innehåller. Good luck with the baking!

PS. Om julkalendern ser konstig ut för dig, skriv det i en kommentar så ska jag se om jag kan ordna det.



Julkalender på torsdag

~
På torsdag drar jag igång min julkalender här på bloggen. Titta gärna in då!

Amerikanska pannkakor

 

Ca 8-12 st beroende på hur stor stekpanna du använder

 

2 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 msk socker eller 2 tsk vaniljsocker

2 ½ dl mjölk

2 msk smält smör (eller flytande) + smör till stekning

1 ägg

 

Gör så här:

Blanda ihop de torra ingredienserna till smeten. Vispa sedan i mjölk, smör och sist ägget.

Stek pannkakorna i lite smör i en stekpanna. Bakpulvret gör att pannkakorna blir tjocka. När du ser bubblor på översidan på pannkakan är den dags att vända.

Pannkakorna bör serveras omedelbart, så att de fortfarande är varma och ”fluffiga”. Annars kan du hålla dem varma i ugnen på ca 75 grader (50 grader i varmluftsugn) en stund.

Servera pannkakorna med lönnsirap (eller vanlig sirap) och eventuellt stekt bacon.

~

Otroligt gott, om än inte så nyttigt kanske... Passar utmärkt som brunch på helgen!


Receptet kommer från www.pannkakor.se


Smörkakor


ca 40 st

 

1 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

100 gram smör

1 äggula

 

Garnering:

1 äggvita

1 dl pärlsocker

 

Gör så här:

1. Arbeta snabbt samman ingredienserna till degen. Platta ut degen och låt den vila på sval plats ca 1 timme.

2. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn).

3. Kavla ut degen drygt mm-tjock. Använd ett pepparkaksmått och ta ut kakor ur degen.

4. Pensla kakorna med vispad äggvita och strö på pärlsocker på dem. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i ca 7 minuter.

~

De här kakorna förälskade jag mig i på 90-talet när min mans farmor bjöd på dem i adventstider. Jag förknippar dem med jul, men de fungerar naturligtvis lika bra på kakfatet hela året runt.

 



Ännu en gymnasiemässa...

…men den här gången med ormmys!!! En riktig liten sötnos!

 

 


Släta lussebullar


ca 50 st

50 gram jäst

150 gram smör

5 dl mjölk

250 gram Kesella med valfri fetthalt

1 ägg

1-1 1/2 gram saffran (=2-3 påsar)

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

1 krm malen kardemumma

ca 17 dl vetemjöl

 

smör att smälta+strösocker att doppa bullarna i eller 1 ägg till pensling+pärlsocker

Russin om du tycker om det.

 

Gör så här:

1. Smula sönder jästen i en rymlig bunke. Smält smöret och blanda i mjölken. Värm till 37 grader. Häll lite av mjölkblandningen över jästen och rör så att den löser upp sig. Häll sedan i resten av mjölkblandningen i bunken.

2.Tillsätt  ägg, kesella, saffran, socker, vaniljsocker, kardemumma och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.

3. Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Arbeta i lite mjöl så att degen blir hanterbar. OBS! Var försiktig med mjölet! För mycket mjöl ger torra bullar. Blanda eventuellt i russin. Forma nu små (eller om du vill ha stora) bollar som du lägger på bakplåtspapper på en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa 20-30 minuter. (Om du vill pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker, så ska det göras nu efter jäsningen.)

4. Grädda bullarna på drygt 200 grader (knappt 200 grader om du har varmluftsugn) i 8-10 minuter. Håll koll så att de inte blir för mörka. Låt svalna en aning på galler medan du smälter lite smör. Pensla bullarna med smöret och doppa dem sedan i strösocker. Låt bullarna svalna klart på gallret.

~

Det här receptet förekommer på många ställen på nätet. Jag har dock lagt till vaniljsocker och kardemumma. Jag tycker om att saffransbullar är så enkla. De kräver inte en massa krusiduller, som till exempel vetebröd gör. Därmed inte sagt att jag aldrig "pimpar" mitt saffransbröd! Det går alldeles utmärkt att baka ut degen, bre på kardemummasmet eller smör och kokos eller kanske nötmassa, rulla ihop och skära den i bitar som läggs i bullformar (helst i en muffinsplåt, så att de håller formen). Gör gärna fler varianter av samma sats deg.

~



Jullängtan och 101-årskalas!

Nu längtar jag efter julen! Det här ständiga mörkret gör mig galen. I helgen har jag skapat enkla äppellyktor...

... och eldat i kaminen!

Idag var jag på 101-årskalas! Slå det om du kan! Min svärmors mormor, Ameli, fyller 101 år. Hon är helt fantastisk och bor själv, lagar sin egen mat och har grym koll på allt som händer i världen. Dagen till ära hade hennes lille grabb Arne, som fyllde 75 år härom året :), bakat en ruggigt god tårta.

 

~


Maja gästbloggar!

Hej på er, alla mammas läsare! Maja in da house, eller ja, på bloggen åtminstone. Jag har praktiskt taget suttit framför datorn hela dagen tillsammans med mamma och fixat med hennes design som nu är klar (därav lösenordsskyddet som togs bort för en stund sedan)! Den ser bäst ut i Safari på en 21" iMac, hehe, men ni får väl anpassa skärmen för att få så bra kvalitet av den som möjligt. Hope you'll like it!

 

Liten bit av den nya designen!


Vad tycker ni om den nya designen?


Hemgjord glass från Linnéas Skafferi

Receptet på den här enkla hemgjorda glassen hittade jag på den fina bloggen Linnéas skafferi!

~

Vispa 5 dl grädde och blanda sedan i en burk kondenserad mjölk. Min dotter Selma smakade av smeten och blandade sedan i en tesked vaniljsocker också. Blanda i dina favoritgodsaker! Jag smulade i bitar av saffranskaksmet och chokladbitar. I originalreceptet föreslås jordnötssmör, vilket torde bli himmelskt gott! Häll upp glassen i valfri form - jag använde muffinsplåtar - och ställ den i frysen i minst 6 timmar. Efter en liten stund i rumstemperatur glider glassarna lätt ur formen. Glassen är mäktig och räcker till 6-10 portioner.

~

Dekorera gärna med glitterströssel för en lyxigare look!

 


Brunkans Helâine

 

Det här brödet bakas på Brunkebergs Bageri i Stockholm. Jag hittade receptet i tidningen Baka nr 4/2011.

 

 

3-4 bröd

(läs hela receptet innan du sätter igång, så att du kan räkna ut om det kommer att ta ett par dygn eller fler)

 

Steg 1, fördeg

5 gram jäst

150 gram kallt vatten

50 gram rågsurdeg(sgrund)

200 gram fint rågmjöl

 

Steg 2

fördegen från dag 1

600 gram kallt vatten

375 gram rågsurdeg(sgrund)

15 gram jäst

375 gram fint rågmjöl

500 gram med hög proteinhalt (Manitoba Cream eller vetemjöl special)

25 gram ljus sirap

15 gram havssalt

 

Om du inte har en surdegsgrund att "mata" och sätta fart på, vilket bör göras ett dygn innan innan hela baket sätts igång, kan du se i receptet "Surdegsbröd med valnötter" hur en surdegsgrund startas. Räkna med att det tar fem dagar att få igång surdegsgrunden. Om du startar en surdegsgrund, som du sedan sköter på rätt sätt, öppnar sig en hel värld av spännande bakningsprojekt som inte kräver mer jobb än ett vanligt brödbak!

Steg 1, fördeg

Rör ut jästen i vattnet och blanda ner surdegen (=surdegsgrunden) och mjölet. Arbeta degen i en bakmaskin i ca 10 minuter eller ca 15 minuter för hand. Bäst resultat får du om du sedan lägger degen i oljad bunke, täcker den med plastfolie och ställer den i kylen över natten. Alternativt kan du låta degen jäsa i rumstemperatur i cirka 4 timmar.

Steg 2

1. Blanda fördegen med övriga ingredienser utom saltet. Arbeta degen i bakmaskin i ca 10 minuter, eller för hand i 15 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare ca 5 minuter - degen ska vara elastisk och följsam när den är färdigarbetad, absolut inte styv! Lägg upp degen på bakbordet och låt den vila i ca 30 minuter.

2. Forma degen till runda bullar och lägg dem i väl mjölade jäskorgar (eller direkt på en plåt om du inte har några jäskorgar - max två bröd på varje plåt - strö över lite mjöl). Låt jäsa ca två timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

3. Sätt ugnen på 250 grader (225 grader om du har varmluftsugn) och ställ en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp bröden på plåt täckt med bakplåtspapper eller på baksten med mjöliga sidan uppåt (eller låt bröden stå kvar på plåten där du ställde dem att jäsa, om du saknade korgar). Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ner i ugnen. Stäng ugnsluckan och sänk värmen till 200 grader (175 grader om du har varnluftsugn). Totalt ska bröden gräddas i ca 40 minuter, men efter 20 minuter öppnar du ugnen och släpper ut ånga. Sedan öppnar du luckan var femte minut tills det alltså har gått totalt 40 minuter, eller tills brödets innertemperatur är 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

 

Jag brukar alltid "höfta" och göra lite hur som helst när jag bakar, men den här gången var jag riktigt duktig och vägde alla ingredienser ordentligt - helt enligt recpetet. Några brödkorgar har jag ännu inte investerat i (de kostar runt 200 kronor styck och finns att köpa på t.ex. Cervera), så brödet fick jäsa direkt på plåten. Jag gjorde tre bröd av satsen, men nästa gång gör jag nog fyra istället. Nu blev de ganska stora och inte så höga. Men sååå goda! Det bästa med surdegsbröd är nog att det blir så saftigt. Av ren nyfikenhet kollade jag temperaturen i brödet när jag tagit ut dem efter 40 minuter. Den skulle ju vara 98 grader, men var bara 95 grader. Men då brydde jag mig inte om att grädda vidare, eftersom de ändå såg så färdiga ut. Fast nästa gång ska jag nog kolla temperaturen ordentligt. Kanske skulle jag unna mig ett gäng jäskorgar också...

 

Lycka till önskar…



Gymnasiemässa och kökspyssel

I lördags var det dags för gymnasiemässa här i Norrköping. Vi var ett gäng lärare och elever som slet hårt för att hinna prata med alla intresserade besökare. Våra elever var som vanligt helt fantastiska! Jag gissar att vi får kö till våra platser på Kunskap nästa höst igen.

 

 

 

Förutom att jobba hann jag baka ett gäng surdegslimpor, göra kolor till den kommande julkalendern här på bloggen samt...

 

 

...titta på de söta hönorna som har flyttat in hos min syster! Hur fina som helst!

 

 

 


Kladdkaka med Schweizernöt och Daim

2 dl rörsocker (eller strösocker)

2 ägg

100 gram schweizernötchoklad

80 gram smör

1 3/4 dl vetemjöl

1 dubbeldaim

Glasyr:

100 gram schweizernötchoklad

4-5 msk vispgrädde

 

Gör så här:

Rör ihop socker och ägg med slev/trägaffel. Smält smör tillsammans med schweizernötchoklad på låg värme i kastrull. Rör ner smör- och chokladblandningen i äggsmeten tillsammans med mjöl och krossad daim. Häll i smord och bröad form (ca 24 cm) med löstagbar kant. Grädda kakan i 20 minuter på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Låt svalna något under tiden som du förbereder glasyren. Smält 100 gram schweizernötchoklad tillsammans med vispgrädden.  Bred glasyren över kakan och låt svalna. Låt gärna kakan stå i kylen några timmar innan den serveras. Servera tillsammans med vispad grädde.

~

Oj, oj, oj så mäktig - och gooood!!!

Receptet, som jag modifierat lite, kommer från www.matklubben.se och heter då "Ljus kladdkaka med daim".


Rågrutor i långpanna



20 st

50 gram jäst

5 dl mjölk

1/2 dl sirap

ca 1 msk salt

1/2 dl linfrön

1 dl havrekärnor (eller solroskärnor)

5 dl rågsikt

7 dl vetemjöl

 

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. Blanda ut jästen i lite av mjölken och häll jästvätskan och resten av mjölken i en bunke.

 

2. Blanda ner sirap, salt, linfrön, havrekärnor, rågsikt och nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen) i bunken med mjölk. Arbeta degen tills den är smidig och släpper bunkens kanter. Täck skålen med en handduk och låt degen jäsa i 40 minuter.

 

3. Klä en långpanna, 30-40 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa 30 minuter.

 

4. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn). Nagga brödet med en gaffel och skär det evenutellt i rutor redan nu. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Tag ut och pensla brödet genast med lite sirap utblandat med lite vatten. Låt brödet svalna på galler.

~

Snabbakade och supergoda! Om du gillar russin eller nötter - strö i det också!



Fika och bra inköp

I helgen har vi firat min Selma som fyllde nio år tidigare i veckan. Jag bjöd på rabarberpaj, äppelpaj, kladdkaka, nybakade lussebullar och lite cookies. Recepten på de sistnämnda dyker upp i min julkalender i december!
~
~
I fredags gjorde jag ett förträffligt inköp i butiken MIQ här i Norrköping - en doftcupcake! Jag som avskyr wunderbaum-granar och tärningar och annat skräp som dinglar i backspegeln på bilar... Vad hände?! Men erkänn att den är ganska läcker?
~
~

Kladdiga chokladmuffins med nötter



ca 10 st

2 ägg

3 dl rörsocker (eller strösocker)

1 1/2 dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker (eller 1 1/2 tsk vaniljpulver)

1 krm salt

100 gram hackade hasselnötter (helst rostade)

100 gram smör

10 bitar choklad med hackade hasselnötter

lite hackade hasselnötter eller mandel till dekoration

 

Gör så här:

1. Smält smöret och låt svalna. Hacka hasselnötterna.

2. Vispa ihop ägg och socker till en jämn smet. Häll i smöret.

3. Blanda alla torra ingredienser och häll ner blandningen i äggsmeten.

4. Klicka upp i stadiga (eller dubbla) muffinsformar och grädda i 12-15 minuter mitt i ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Bäst brukar det fungera om du placerar ut dina muffinsformar i en muffinsplåt, som extra stöd.

5. Placera en bit nötchoklad på varje muffin så fort du tagit ut dem ur ugnen. Låt svalna.

-
Så enkla att göra och sååå goda! Variera genom att hacka i olika sorters nötter och garnera med olika sorters choklad. Möjligheterna är oändliga.
~


Vridna surdegsbröd


2 st
För att de baka de här saftiga vridna bröden, måste du först ha en surdegsgrund. Den tar några dagar att göra. Om vi tänker oss att du ska baka på lördag, sätter du igång med surdegsgrunden redan på måndag och fredag kväll gör du sedan den sista förberedelsen inför själva brödbaket på lördag. Följ receptet noga så blir det rätt!

Surdegsgrund
Ingredienser: 
3 dl rågmjöl (inte rågsikt!) och vatten


Gör så här:

Måndag morgon:
1. Se till att du har en ren glasburk med lock till hands. Burken ska rymma minst 5 dl. 
2. Rör ihop 1 dl ljummet vatten och 1/2 dl rågmjöl i burken. 
3. Sätt på locket, men skruva INTE fast det så att det blir tätt. 
4. Ställ burken på ett varmt ställe (20-25 grader).
5. Låt blandningen stå i tre dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Torsdag morgon:
6. Tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 1/2 dl rågmjöl till smeten i burken. Rör om. Sätt tillbaka locket.
Torsdag kväll:
7. Häll nu bort allt smet som du har i burken UTOM 1/2 dl. (Om du vill göra dubbelsats sparar du 1/2 dl i ursprungsburken och häller dessutom 1/2 dl i en annan burk med lock, så att du har två parallella surdegsgrunder.)
8. Blanda nu i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva decilitern du har kvar i burken och rör om.
Fredag morgon:
Om surdegen har rest sig ordentligt och har en mousseliknande konsistens är grunden klar.
I kväll gör du sista förberedelsen (se själva brödreceptet här nedan) och imorgon, lördag, kan du baka brödet! 



Vridna surdegsbröd
Ingredienser:
surdegsgrund
vatten
3 dl rågmjöl 
6 dl siktat dinkelmjöl
9 dl Manitoba Cream-mjöl (eller vetemjöl special)
1 msk salt
3 dl valnötskärnor
1 dl pumpakärnor
ett par deciliter pumpakärnor och sesamfrön som topping på limporna


Gör så här:
Fredag kväll:
1. Blanda 1 dl surdegsgrund med 3 dl ljummet vatten och 3 dl rågmjöl i en rymlig bunke. (Du lär få över surdegsgrund i burken - ställ in den i kylen om du inte ska baka mer idag.)
2. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten (ca 22-24 grader). Skåpet ovanför kylen kan vara ett bra ställe eller i ugnen med ugnslampan tänd. Det här utgör den surdegsgrund du ska använda lördag morgon.
Lördag morgon:
3. Nu blandar du:
surdegsgrunden som stått över natten
5 dl kallt vatten
6 dl siktat dinkelmjöl
9 dl Manitoba Cream (eller vetemjöl special)

Kör ingredienserna i en degblandare i 5 minuter på låg hastighet.
4. Tillsätt sedan:
1 msk salt
3 dl valnötskärnor
1 dl pumpakärnor
Kör degen i degblandaren i ytterligare 3 minuter på låg hastighet.
5. Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen har blivit dubbelt så stor, 3-5 timmar.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar och baka ut till två bröd. Rulla bröden i rikligt med pumpakärnor och sesamfrön. Vrid dem ordentligt och flytta över dem till en plåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa i 1-1 1/2 timme. 
7. Värm ugnen till 275 grader (250 om du har varmluftsugn). Läs igenom resten av instruktionerna nu, för nu följer flera detaljer att hålla reda på, som kan verka lite märkliga.
8. Placera brödformarna på ett galler i mitten av ugnen. Häll kallt vatten på en plåt som du placerar längst ner i ugnen. Sänk genast temperaturen till 250 grader (200 grader om du har varmluftsugn). Sätt en timer på 15 minuter. För att få en hårdare skorpa på brödet kan du nu passa på att spreja in lite vatten i ugnen med en blomspruta.
9. Efter 15 minuter, sänk temperaturen till 200 grader (175 för varmluftsugn) och vädra ut ångan genom att öppna och stänga luckan. Öppna nu ugnsluckan och vädra ut ångan var 5:e minut tills brödet är färdigt (vilket det är efter totalt ca 35 minuter - håll koll på brödet, så det det inte blir för mörkt).
10. Ta ut formarna ur ugnen, ta bröden ur formarna och låt svalna på ett galler. Ät och njut!
~
~

~
Behåll och vårda din surdeg:
Nu när du har satt en bra surdegsgrund kan du vårda den och använda den om och om igen. Den surdeg du fick över i burken vid bakningen ställer du in i kylen. En gång i veckan måste du "mata" den, för att den ska hålla sig. Det innebär att du tar ut burken ur kylen, häller bort all smet utom 1/2 dl, blandar i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva deciliter du har sparat i burken, rör om och ställer varmt över natten. Om du ska baka tar du 2 dl surdeg ur burken och använder den till baket. Sedan ställer du tillbaka burken med återstoden av surdegsgrunden i kylen. Om du inte ska baka ställer du bara in burken direkt i kylen efter att du har "matat" den. Upprepa "matningen" en gång i veckan - skriv in det i kalendern så att du inte glömmer! Bli inte orolig om surdegen delar sig i kylen - att det blir ett lager deg i botten och klar vätska över. Rör om och mata degen som vanligt.
Nästa gång du bestämmer dig för att baka en lördag, gör du helt enkelt så här:
Fredag morgon:
1. Häll bort allt smet som du har i burken UTOM 1/2 dl.
2. Blanda nu i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva deciliter du har kvar i burken och rör om. Placera burken varmt (20-25 grader).
Fredag kväll:
3. Ta 1 dl surdegsgrund ur burken (ställ sedan tillbaka burken med resterande surdeg i kylen) och blanda med 3 dl ljummet vatten och 3 dl rågmjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa över natten i ca 22-24 grader. 
4. Följ sedan receptet ovan fr.o.m. "lördag morgon".
~

Grattis på födelsedagen...

…alla som fyller år idag, inklusive min lilla Selma som blir 9 år!

 

 

 


RSS 2.0