Christmas Cookies
slide show

Kokosrutor med sylt

En trestegsraket värd den tid den tar att göra. Först mördeg, sedan sylt och så kokossmet ovanpå...klart!
30-40 st

Mördegsbotten:
200 gram kallt smör
3/4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
Kokossmet:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
200 gram kokosflingor, ca 5 dl
Fyllning:
1 dl fast sylt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn). Hacka snabbt ihop ingredienserna till mördegen. Du kan köra dem i mixer eller använda elvisp med degkrokar. Krama ihop degen och låt den vila i kylen en stund.

2. Kavla ut degen eller platta ut den i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i ugnen tills den är nästan färdiggräddad, ca 15 minuter.

3. Kokossmet: Blanda äggvitor, socker och kokos i en kastrull. Sjud samman under omrörning på svag värme. Det får inte koka! Låt röran tjockna något.

4. Höj ugnstemperaturen till 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn).

5. Bred ut sylten på den nygräddade mördegen. Klicka därefter ut kokossmeten ovanpå.

6. Grädda färdigt kakan i 8-10 minuter. Kokossmeten ska stelna något och få en guldbrun färg.

7. Kantskär kakan medan den är varm och låt den sedan svalna innan du skär rutorna.

När du tröttnar på att skära rutor plockar du fram kakmåtten istället! Här blev det lovikkavantar.

Variera kakan genom att prova olika smaker på sylten. Jag använde hallon- och blåbärssylt.

 

Receptet är taget ur tidningen "Hembakat" nr 3 2011.


Cupcakes med polkagris

Scrolla ner på sidan för att hitta receptet!

Godaste chokladbollarna

En svensk klassiker! Inga konstiga ingredienser i mina chokladbollar tack. Jag ryser vid tanken på att blanda i kolasås eller banan eller något liknande. Men det är definitivt en smaksak och man ska hitta sin egen favorit. Kaffet får dock aldrig uteslutas!
-
-
20 st
75 gram smör, helst inte iskallt
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
4 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
Rör ihop allting, forma till bollar i valfri storlek och rulla i riven kokos (eller pärlsocker). Förvara kallt.
-
-
Det här receptet kommer ur en kokbok jag ärvde av min mormor för många år sedan. 

Polkacupcakes



15 stora eller 30 små (eller något där emellan)
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100 gram smält smör
15-30 hackade polkagriskarameller(använd mortel eller lägg dem i en kökshandduk och slå sönder dem med hammare) , beroende på hur mycket mintsmak du vill ha
-
Blanda allting och klicka ut i formar, helst aluminium. Fyll upp drygt hälften av formen. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Tag ut och låt svalna.
-
Topping:
200 gram Philadelphiaost
100 gram rumsvarmt smör
7-8 dl florsocker
10-20 finhackade polkagriskarameller (de får inte fastna i tyllen på väg ut ur spritsen!)
röd karamellfärg
-
Vispa ihop alla ingredienser. Låt eventuellt stå kallt en stund, om toppingen verkar varm och lös. Ta undan 25-50% av toppingen och färga den knallröd. Försök att fördela röd och vit topping bredvid varandra i spritsstruten. T.ex. kan du börja med att spritsa i röd topping på 2-3 ställen på sidorna i struten (nerifrån och upp som ränder), för att sedan försiktigt fylla på med den vita. Prova dig fram. Spritsa rikligt med topping på muffinskakorna. Dekorera med strössel eller finhackade polkagriskarameller.


Det är ganska kladdigt att få till en randig topping. Tänk på att den smet du färgar med karamellfärg, kan behöva lite extra florsocker för att inte bli för tunn. Jag blandade inte i någon choklad i själva muffinssmeten, eftersom polkagrisarna i sig är så söta, men om du gillar choklad och socker ska du absolut hacka och blanda i det!

Rött glitter...

...som dessutom går att äta! Vem blir inte glad av det?! Kom med posten idag.

Bullar på surdeg

Av någon anledning hamnade det här inlägget längre ner i listan, så för att läsa receptet får du scrolla ner till Kardemummabullar med surdeg!

Stilren prinsesstårta

Se vad man kan göra med hjälp av en ritplatta, Photoshop och bästa Maja! ♥

Malvas blåbärstårta

Igår var jag med familjen i Göteborg och hälsade på min lillayster med familj. Min underbara systerdotter Malva, som är 4 år, bjöd på blåbärstårta! Hon spritsade rosa och grön vispgrädde på färdigköpt marängbotten och dekorerade med blåbär och strösselhjärtan.
Malva satt på köksbänken medan hon, under stor koncentration, jobbade med tårtan.
Så här blå tunga fick min Selma av tårtan!

Kardemummabullar med surdeg



Ca 30 st

Vetesurdegsgrund:
måndag
Blanda 1 dl ljummet vatten med 1,25 dl ekologiskt vetemjöl och 1/2 msk honung. Förvara i burk med plast på (med små hål i) eller lock på (som inte skruvas fast helt). Det måste finnas ett luftinsläpp till surdegsgrunden. Placera burken i ett utrymme som är 20-25 grader varmt.
onsdag
Blanda ner 1/2 dl ljummet vatten och 0,75 dl ekologiskt vetemjöl i surdegsröran i burken.
torsdag
Blanda ner 1/2 dl ljummet vatten och 0,75 dl ekologiskt vetemjöl i surdegsröran i burken.
fredag
Nu har surdgesgrunden i burken förhoppningsvis en lite krämig konsistens. Då kan du baka med den. Om inte - säg att den till exempel har skiktat sig - upprepar du gårdagens procedur. Om inte surdegsgrunden är krämig på lördagen heller, kan det vara lika bra att kasta den och börja om.
-
-
Dags att baka!
Gör så här:
Dag 1
1. På kvällen tar du fram en bunke och blandar i:
2 dl vetesurdeg
15 gram jäst
2-3 msk sirap
3-4 dl ekologiskt vetemjöl
3 dl ljummet vatten
Lägg över plast och ställ i ett utrymme som är 20-25 grader varmt. (T.ex. i ugnen med lampan tänd och luckan lite på glänt.)

Dag 2
2. Häll surdegen i en bakmaskin och blanda:
3 dl rumsvarm mjölk
15 gram jäst, gärna för sötbröd
200 gram skivat eller tärnat rumsvarmt smör
1-2 dl farin strö (tveka inte att ta mycket socker om du vill ha bullarna söta)
9-11 dl vetemjöl special, beroende på hur lös din surdeg var (undvik att blanda i för mycket mjöl)

Blanda på låg hastighet i 10 minuter.
3. Blanda i 1/2 tsk salt och 1 dl melonkärnor.
Blanda på låg hastighet i ytterligare 5 minuter. Låt sedan jäsa i 2-3 timmar, så att du ser att degen blivit större.
4. Medan degen jäser gör du fyllningen till bullarna:
250 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 1/2 msk nystött kardemumma (eller 2 msk färdigmalen)

Rör ihop och låt stå framme i rumstemperatur.
5. Förbered "toppingen" till bullarna:
1/2-1 dl melonkärnor
1/2-1 dl rörsocker (eller farin strö)
2-3 msk grovt stött kardemumma

Blanda och ställ åt sidan så länge.
6. När degen har jäst häller du ut den på ett mjölat bakbord. Arbeta degen smidig - med så lite mjöl som möjligt! Dela degen i två delar. Lägg den ena delen åt sidan. Kavla ut den andra delen till en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Följ sedan instruktionerna under receptet "Salta sockerbullar" här på bloggen, så att du har gjort 20 "knutar" av degen när du är klar med första rektangeln. Lägg bullarna på plåtar och täck över med bakduk. Upprepa nu proceduren med den andra delen av degen. Låt bullarna jäsa 1 timme.
7. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn). Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på lite av "toppingen". Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Se upp så att de inte blir brända!
8. Tag ut och låt svalna på galler.


Varför baka vetebullar på surdeg? Ja, inte vet jag. Man blir helt enkelt lite knäpp av att ha surdeg i kylen, och tänker att den ska användas till allt den möjligtvis kan användas till. Jag var dock tvungen att kickstarta den med 15 gram jäst, eftersom min vetesurdegsgrund inte är riktigt lyckad - irriterande nog. Jag tog bara 1 dl farin strö i degen, men den långa jäsningsprocessen åt upp mycket av sockret, så jag hade nog kunnat ha i mer socker. Den stora utmaningen när man bakar bullar, är att använda så lite mjöl som möjligt. Det kan vara krångligt när degen är lös, men det brukar fungera ändå om man tar en degskrapa till hjälp. Med den kan man "skrapa ihop" degen istället för att arbeta med händerna. När man bara använder händerna till hjälp är det lätt att man vräker på mermjöl flera gånger. Så hur blev resultatet? Goda bullar med "mognare" smak än vanliga vetebullar! Jag tycker verkligen om mina "Salta sockerbullar", men de här har en rejälare konstistens och smak. Nästa gång jag bakar dem kanske jag experimenterar med annat socker eller andra kärnor eller frön. Men kardemumman kommer att bli kvar. Att strö grovt mortlade kardemummakärnor ovanpå bullarna visade sig vara ett mycket lyckat experiment!




Lavendelskorpor


Det fina kakfatet är från butiken "Drömgården" i Norrköping!


40 st
-
120 gram sötmandel
100 gram mörk choklad
2 ägg
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 msk torkade lavendelblommor (eller mer eller mindre beroende på vad du tycker om)
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 äggvita till pensling
-
-
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (drygt 150 grader om du har varmluftsugn). Grovhacka mandel och choklad.
2. Blanda mandel och choklad med ägg och socker.
3. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och lavendelblommor. Rör sedan ner mjölblandningen i äggsmeten.
4. Forma degen till fyra tjocka längder som du placerar på en plåt. Platta till deglängderna något. pensla dem med äggvita.
5. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och låt längderna svalna.
6. Skär längderna i sneda bitar. Sätt ugnen på 100 grader (75 grader om du har varmluftsugn). Ställ tillbaka plåten med längderna i ugnen och låt dem torka i 40 minuter. Ta ut och provsmaka!
-

  • 1 msk torkad lavendel (som du då gärna kan "mortla" lite för att väcka smakerna) lär motsvara 1/2 dl färsk, så har du inte den ena varianten har du förhoppningsvis den andra. Det är inte nödvändigtvis lätt att få tag i lavendel. Det står gärna i recept att lavendel kan köpas i hälsokostaffärer eller på apotek, men jag har inte lyckats hitta någon där. Ett säkrare kort torde vara te- och kaffebutiker. Essencefabriken i Stockholm (se länk på bloggens startsida) lär ha så att man kan beställa där.
  • Skorporna är hur söta som helst och hela huset luktade underbart när jag bakade dem. Men lavendelsmak på bakverk är inte min grej, har jag upptäckt. Tankarna gick till linneskåp, tvål och varma bad redan från första tuggan. Jag provade flera gånger och försökte tänka på härliga sommarkvällar och mysiga fikastunder, men jag hamnade ändå i ett bad eller linneskåp... Nästa gång - för det kommer ändå att bli fler lavendelskorpor - ska jag minska betydligt på mängden lavendelblommor. En bråkdel hade räckt. Men prova att baka dem! De är så fina att de förtjänar att ligga på ett kakfat och "glänsa"! Och receptet i sig, med mandel och choklad, är okomplicerat och välkomponerat.
Receptet hittade jag på icakuriren.se

Lavande en France

Idag gjorde jag ett återbesök på Thea Coffea för att höra om de lyckats ta hem lavendel åt mig - och det hade de! Jag fick ett knippe av årets allra sista skörd från deras leverantör. Blommorna är ljuvligt lila och alldeles nyplockade. I helgen ska det minsann bakas lavendelskorpor! När jag ändå var i den fina butiken, passade jag på att köpa lite krossade kakaobönor också. De blir kommer att bli fina cupcakedekorationer.
Sommaren 2010 åkte jag och min familj Frankrike runt i husbil. Ett av de vackraste områden vi besökte var, inte helt oväntat, Provençe. Där passerade vi många vackra lavendelfält. Framåt kvällen när luften blev svalare hittade den somriga doften in i bilen. Numera är lavendeldoft synonymt med Provençe för mig!

Amerikansk äppelpaj


En söt och knäckig paj! Tack för tipset Hanna D.

En paj (ca 8 personer)
-
5 st äpplen
1 tsk kanel
100 gram smör
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljust muskovadosocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker (eller 1 1/2 tsk vaniljpulver)
1/2 tsk salt
1 st ägg, uppvispat


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Smörj en pajform ca 26 cm i diameter med lite smör och lägg i äppelklyftorna. Strö över lite kanel.
2. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner det smälta smöret och ägget i mjölblandningen. Bred degen över äppelskivorna. Platta till degen. Pudra degen med lite kanel före gräddningen.
3. Grädda pajen i 40 minuter i nedre delen av ugnen. Den ska få en gyllenbrun färg. Servera med vaniljsås eller glass.


Härligt att kunna gå ut i trädgården och plocka mogna äpplen från sina egna äppelträd! Den här gången var det James Grieve-äpplen som hamnade i pajen.

Receptet är taget från Allt om mat.se (fast där ska allt socker vara strösocker och då heter pajen "Fias amerikanska äppelpaj).

Potpurri av cupcakes!


Maja gästbloggar!

Hej på er, alla mammas läsare! Här kommer en video som jag gjorde i eftermiddags, i iMovie. Enjoy!

Lyckad shopping i Norrköping för en baknörd

Idag sprang jag ner på sta'n på lunchen, för att leta efter torkad lavendel att baka skorpor med. Jag kom tillbaka till jobbet utan lavendel, men med en riktigt god surdegsbulle istället! Den köpte jag på "Finbageriet Kamraterna" på Hospitalsgatan. Fördelen med surdeg, jämfört med vanlig vetedeg, är att surdegsbullen inte blir lika torr även om den blir liggandes en stund innan man äter den. Den kostade 20 kronor och var värd vartenda öre!
Sedan svängde jag runt hörnet ner på Drottninggatan och gick in på Thea Coffea. Där hittade jag små non stops formade som hjärtan. Precis vad jag behövde i mitt liv!!! Eller kanske inte... Men tänk så bra det kändes när jag gick därifrån och hade köpt dem! Butiken är superfin och personalen är dessutom utomordentligt trevlig och tillmötesgående, så gör ett besök där om du ändå är på sta'n!

Sega rutor med bär

Ca 25-35 kakor (beroende på hur stora du vill ha dem)

200 gram smör
4 dl strösocker
1 dl farin strösocker (inte det kladdiga farinet i påse)
1 dl ljust muskovadosocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (eller 3/4 tsk vaniljpulver)
1 litet paket osockrade frysta bär ELLER 2-3 dl färska
ev. lite pärlsocker eller mandelspån
-
-
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (ca 160 grader om du har varmluftsugn). Lägg bakplåtspapper i en långpanna och smält smöret i en 2-literskastrull (som smeten sedan blandas direkt i).
2. Låt smöret svalna något och blanda sedan i socker, ägg, mjöl och vaniljsocker.
3. Bred ut smeten i långpannan, lägg på bären och pärlsocker/mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.
4. Ta ut plåten och dra bakpappret med kakan på , från långpannan till bänken. Lägg sedan långpannan upp och ner som ett lock över kakan och låt den svalna så.
5. Skär kakan i rutor.
-
-
En helt anspråkslös kaka som jag var rädd skulle smaka menlös, men den är riktig god i all sin enkelhet! Att den inte innehåller något bakpulver är bra, för den blir lite seg och härlig att tugga på. Nästa gång ska jag prova att blanda i några teskedar nystött kardemumma.

Receptet är taget från "Allt om mat", fast i originalreceptet utgörs sockret enbart av strösocker.

På utflykt i Nyköping

Idag har jag haft kompledigt, så jag passade på att åka till Nyköping. Där gick jag bland annat en tur i butiken Hellmanska gården.

I butiken passade jag på att köpa utstickare till sockerpasta. Det går ju att skapa helt egna figurer av sockerpasta, men ibland kan det vara skönt att fuska också!

På Hellmanska gården köpte jag även en underbar bulle från märket "Bombadill"! Jag älskar deras små bakverk. Till försäljning fanns även semlor, chokladbollar och dammsugare. Men de är ganska dyra, så jag nöjde mig med en bulle idag. Det fina tårtfatet i porslin införskaffade jag på Åhléns.

Höstfint i växthuset

I går blev det höströj i växthuset. Gurkplantor och luktärtor åkte ut. Sedan krattade jag runt i gruset för att skrämma bort alla stora spindlar. Rädda blev de - och STORA var de - men de är säkert redan på plats igen...
Nu inleds den stora "tända-ljus-fasen" som de flesta stackars nordbor ägnar sig åt varje höst för att låtsas att det är helt okej att dagarna bli kortare och mörkare... Okej då - det är lite mysigt också!

Peanut Butter Cup(cake)s

Lyxigt gott är bara förnamnet på de här "cupcakesen"! (Mellannamnet är mäktigt och efternamnet är, dessvärre, illamående...he, he). De gör sig bäst i miniformat.

30-40 st

225 gram vit choklad i bitar
85 gram smör
2 stora ägg
2 dl farinsocker strö (inte det fuktiga farinet i påse)
3/4 dl ljust muskovadosocker
1 tsk vaniljsocker (eller 3/4 tsk vaniljpulver)
2 1/2 dl vetemjöl
några matskedar jordnötssmör
-
Gör så här:
1. Smält choklad och smör i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Rör hela tiden tills allt har smält och du har en jämn smet. Låt svalna något.
2. Värm ugnen till 180 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Placera muffinsformar på en plåt. För extra stadga kan det vara bra att använda dubbla formar.
3. Vispa ihop ägg och socker i en bunke och tillsätt vaniljen. Rör ner mjölet tills smeten är jämn och vänd sedan ner den smälta chokladblandningen. Skeda ner smeten i muffinsformarna - fyll dem bara till hälften eller aningen mer. Klicka i en liten klutt jordnötssmör i varje form.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills kakorna är fasta i konsistensen. Låt dem svalna helt på ett galler. Nu är det dags för toppingen!

Topping
Smörkräm - gör så här:
Rör ihop drygt 100 gram rumsvarmt smör med 1/2 msk grädde eller mjölk. Sikta sedan ner 3 dl florsocker - lite i taget - och rör tills du har en jämn smet.
Jordnötstopping - gör så här:
Blanda 1 dl jordnötssmör med 100 gram Philadelphiaost. Blanda i 1-2 dl florsocker.
Kombinera de två toppingarna:
Klicka i båda toppingarna på samma gång i en och samma spritsstrut - antingen "lager på lager" eller bredvid varandra, fast det sistnämnda är svårare att lyckas med. Spritsa sedan ut den brunvita toppingen på kakorna och dekorera slutligen med hackade nötter och/eller strössel.



På 80-talet befann jag mig hos amerikanska kompisar i USA vid några tillfällen. Där fastnade jag för många sliskiga godsaker. En av dem var Reese's Peanut Butter Cups - en mäktig chokladbit fylld med jordnötssmör. De här cupcakesen, som jag experimenterade fram häromdagen, smakar väldigt likt Reese's Peanut Butter Cups. They bring back memories! Men de kan bara förtäras i små mängder, då de annars framkallar illamående. Därför passar det utmärkt att baka dem som minicupcakes. De var en bidragande orsak till att jag gick upp sex kilo på drygt tre månader i USA hösten 1988, när jag "backpackade" runt där som 20-åring... Men roligt hade jag!!!


Blommor som strössel

Kanderade violblad blir ett underbart strössel! Här på kladdig dumlekaka.

Ett fyrverkeri av topping!

"Dutta" på toppingen med spritsstruten!

 

Använd samma färg på strösslet som på toppingen för ett enhetligt intryck.

 

Kärlek i cupcakeform!

 

Min älskade lilla Selma har gått loss med spritsen! Ett underbart fyrverkeri av smörkräm!

 

Selmas alster i närbild. ♥


Prinsesstårta på låtsas!



Amigurumitårta! Virkades när jag fått inspiration ur en fin amigurumibok. Jag lärde mig aldrig att följa instruktionerna, men det blev ändå några småtårtor på fri hand. Hur kul som helst att göra!


Sugen på en godsak?



Ryska vintervita karameller med bit i...!

Hemgjord play-doh


Macarons

...som uttalas:(/mækəˈruːn/ mak-ə-roon). Lycka till med fonetiken!




Okej, jag måste erkänna att macaroner inte ska ha sprickor, utan ska vara helt släta. Men det här var ett första försök, så du får ta det för vad det är. Smaken blev i alla fall bra! De bruna smakar choklad och är fyllda med smörkräm med vaniljsmak. De gröna är inte smaksatta, utan bara färgade, och fyllda med smörkräm med chokladsmak. De röda är inte heller smaksatta, utan bara rödfärgade, men smörkrämen är smaksatt med hallonsylt och uppiffad med lite extra färg.




Grundrecept mandelkakor:
4 st ägg
1/2 dl strösocker
150 gram skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm:
100 gram mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker (eller 3/4 tsk vaniljpulver)
1 äggula
Några droppar valfri karamellfärg
Eventuellt någon essens

Till hallonmacarons blandar du 2 msk hallonsylt i smörkrämen (eller mer om du vill). För chokladsmak blandar du ett par teskedar kakao i smörkrämen (smaka dig fram).

Gör så här:

1. Mandelkakor Sätt ugnen på 150 grader (130 grader för varmluftsugn).

2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.

3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.

4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.

5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.

6. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.

7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.

8. Dra bort bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

9. Smörkräm Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

10. Vispa ner äggulan.

11. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.

12. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.

13. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.


Lite pilligt var det, men inte alls så svårt som jag hade befarat. Jag valde att spritsa ut smeten på plåten. Då är det lättare att få kakorna jämna, än om man klickar ut dem med sked. För att lättare få bort mandelkakorna från plåten doppade jag stekspaden i florsocker innan jag petade in den under kakan, så att inget skulle fastna. Kakorna är nämligen lite kladdiga på undersidan. Jag valde också att spritsa på smeten på kakorna. Fast jag hade nog lika gärna kunnat använda sked i det fallet. Goda blev de, men mäktiga! Jag har inte riktigt förstått när de ska ätas, men jag tänker mig att de kan fungera som en liten pralin till kaffet ungefär. Och en enda räcker, så du behöver inte göra några stora mängder. Själv gjorde jag bara en halv sats idag.

Vetelimpor på surdeg


Ett av de godaste bröd jag har smakat! Prova att rosta det här brödet och ät det med smör, ost och marmelad på!


2 st
Vetesurdegsgrund:
måndag
Blanda 1 dl ljummet vatten med 1,25 dl ekologiskt vetemjöl och 1/2 msk honung. Förvara i burk med plast på (med små hål i) eller lock på (som inte skruvas fast helt). Det måste finnas ett luftinsläpp till surdegsgrunden. Placera burken i ett utrymme som är 20-25 grader varmt.
onsdag
Blanda ner 1/2 dl ljummet vatten och 0,75 dl ekologiskt vetemjöl i surdegsröran i burken.
torsdag
Blanda ner 1/2 dl ljummet vatten och 0,75 dl ekologiskt vetemjöl i surdegsröran i burken.
fredag
Nu har surdgesgrunden i burken förhoppningsvis en lite krämig konsistens. Då kan du baka med den. Om inte - säg att den till exempel har skiktat sig - upprepar du gårdagens procedur. Om inte surdegsgrunden är krämig på lördagen heller, kan det vara lika bra att kasta den och börja om. Eller så gör man en räddningsaktion (se mitt inlägg "En surdeg i nöd som räddats till bröd!").
-
-
Dags att baka!
Gör så här:
Dag 1
1. På kvällen tar du fram en bunke och blandar i:
2 dl vetesurdeg
15 gram jäst
1 msk honung
2 dl ekologiskt vetemjöl
1 dl ekologiskt grahamsmjöl
3 dl ljummet vatten
Lägg över plast och ställ i ett utrymme som är 20-25 grader varmt.
Dag 2
2. Blanda surdegen som nu har stått över natten med:
5 dl ljummet vatten
1 liter "Manitoba Cream"-vetemjöl eller vetemjöl special (fast Manitoba Cream ger ett högre och finare bröd)
5 dl siktat dinkelmjöl
Blanda degen i en bakmaskin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt sedan:
1/2 msk salt
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
Kör bakmaskinen i ytterligare 5 minuter. Låt sedan jäsa i ca 2 timmar till dubbel storlek.
3. Smörj och mjöla två 2-litersformar. Häll ut degen på bakbord/diskbänk och bearbeta den så lite som möjligt. Försök att inte blanda i mer mjöl, men lite kan behövas för att du ska kunna hantera degen. Dela upp degen i två formar. Låt bröden jäsa 1-2 timmar, så att de fyller formarna bra.
4. Värm ugnen till 275 grader (250 grader om du har varmluftsugn). Pensla bröden med lite vatten, strö på pumpakärnor och ställ in dem mitt i ugnen, samtidigt som du placerar en plåt med några deciliter kallt vatten på längst ner i ugnen. Spraya gärna in vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta samtidigt som du ställer in bröden i ugnen. Då får de en fin skorpa. Sänk genast temperaturen till 250 grader (225 grader om du har varmluftsugn)!
5. Efter 15 minuter sänker du temperaturen till 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Öppna ugnen snabbt och stäng direkt igen, för att släppa ut ånga. Nu gräddar du brödet i ytterligare 20-25 minuter. Öppna ugnen var femte minut och släpp ut ånga. Efter totalt 35-40 minuter bör bröden alltså vara färdiggräddade. Ta ut dem ur ugnen, ta dem ur formarna och låt dem svalna på galler.
---
Det tar lite tid att baka surdegsbröd. Det är egentligen inte svårt, men det görs inte på ett kick, om man säger så. Det kan också vara ganska frustrerande, när surdegsgrunden inte beter sig som man vill. Till exempel är surdegar på rågmjöl mycket lättare att lyckas med än de på vete! Men mest är surdegsbak otroligt roligt! Det är spännande att experimentera med olika mjölsorter och nötter och frön. Så länge du blandar i en rejäl dos proteinrikt mjöl i den slutgiltiga degen, brukar det gå att prova lite vad som helst därutöver. Det här var första gången jag provade "Manitoba Cream" (Finax). Jisses vilken jäskraft!

Snällaste svärföräldrarna...

...har jag!!! I dag kom de hit direkt från ICA med en kasse fullproppad med
mjöl, smör, nötter, frön och fryspåsar och fyllde på skafferiet!
TACK!!!

En surdeg i nöd som räddats till bröd!

Ibland går surdegsbak käpprätt åt - du vet vart. Surdeg av vete är sjukt mycket krångligare än surdeg av råg. I alla fall tills man har lyckats skapa en riktigt bra surdeg som verkligen har etablerat sig. Men skam den som ger sig! Till slut blev det ändå bra.




2 st (skapade ur surdegskatastrof)

Vetesurdegsgrund:
måndag
Blanda 1 dl ljummet vatten med 1,25 dl ekologiskt vetemjöl och 1/2 msk honung. Förvara i burk med plast på (med små hål i) eller lock på (som inte skruvas fast helt). Det måste finnas ett luftinsläpp till surdegsgrunden. Placera burken i ett utrymme som är 20-25 grader varmt.
onsdag
Blanda ner 1/2 dl ljummet vatten och 0,75 dl ekologiskt vetemjöl i surdegsröran i burken.
torsdag
Blanda ner 1/2 dl ljummet vatten och 0,75 dl ekologiskt vetemjöl i surdegsröran i burken.
fredag
Nu har surdgesgrunden i burken förhoppningsvis en lite krämig konsistens. Då kan du baka med den. Om inte - säg att den till exempel har skiktat sig - upprepar du gårdagens procedur. Om inte surdegsgrunden är krämig på lördagen heller, kan det vara lika bra att kasta den och börja om.
Dags att baka!


Gör så här:
Dag 1
1. På kvällen tar du fram en bunke och blandar i:
2 dl vetesurdeg
1,5 dl ekologiskt vetemjöl
1,5 dl ekologiskt grahamsmjöl
3 dl ljummet vatten
Lägg över plast och ställ i ett utrymme som är 20-25 grader varmt.
Dag 2
2. Blanda surdegen som nu har stått över natten med:
Okej! Här hade mitt bakande gått åt skogen! Surdegen var blaskig och inte alls krämig och bubblig, även om den luktade bra. Vad göra? Jo, jag blandade genast i 20 gram jäst och 1 msk honung och ställde eländet att jäsa i ytterligare en timme i rumstemperatur. Sedan fortsatte jag enligt ursprungsplanerna:
Alltså - blanda surdegen med:
5 dl ljummet vatten
1,2 liter vetemjöl special
2 dl havregryn
1 dl havrekli
Blanda degen i en bakmaskin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt sedan:
1 msk salt
1 dl solroskärnor
1 dl melonkärnor
Kör bakmaskinen i ytterligare 5 minuter. Låt sedan jäsa i ca 2 timmar till dubbel storlek.
3. Smörj och mjöla två 2-litersformar. Häll ut degen på bakbord/diskbänk och bearbeta den så lite som möjligt. Försök att inte blanda i mer mjöl, men lite kan behövas för att du ska kunna hantera degen. Dela upp degen i två formar. Låt bröden jäsa 1-2 timmar, så att de fyller formarna bra.
4. Värm ugnen till 275 grader (250 grader om du har varmluftsugn). Pensla bröden med lite vatten, strö på melonkärnor och ställ in dem mitt i ugnen, samtidigt som du placerar en plåt med några deciliter kallt vatten på längst ner i ugnen. Spraya gärna in vatten i ugnen med hjälp av en blomspruta samtidigt som du ställer in bröden i ugnen. Då får de en fin skorpa. Sänk genast temperaturen till 250 grader (225 om du har varmluftsugn)!
5. Efter 15 minuter sänker du temperaturen till 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Öppna ugnen snabbt och stäng direkt igen, för att släppa ut ånga. Nu gräddar du brödet i ytterligare 20-25 minuter. Öppna ugnen var femte minut och släpp ut ånga. Efter totalt 35-40 minuter bör bröden alltså vara färdiggräddade. Ta ut dem ur ugnen, ta dem ur formarna och låt dem svalna på galler.
---
Det kan vara ganska frustrerande, när surdegsgrunden inte beter sig som man vill. Det är frestande att svära en lång ramsa och kasta allt surdegskladd i slasken och ge upp. Men om man vänder motgången till en utmaning blir det faktiskt spännande istället. En bra dag kan jag vara så käck! En dålig dag hade surdegen hamnat i slasken kan jag lova... Men gott blev det, så nu är jag glad att jag kämpade på!

Busenkla kardemummaskorpor


ca 70 st (alltså ca 35 bullar som delas i halvor)

7 dl vetemjöl
1 dl socker, gärna rörsocker
3 tsk nystött kardemumma (eller malen om du bara har det)
2 tsk bakpulver
knappt 100 gram rumsvarmt smör
knappt 2 dl mjölk

Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Fördela smöret i mjölblandningen, så att du får en torr smuldeg.
3. Blanda i ägg och mjölk och arbeta ihop degen snabbt.
4. Forma små bollar som du fördelar på plåtar. Degen är kladdig, så "pudra" handflatorna med mjöl emellanåt, så att inte degen fastnar i händerna. Undvik dock att blanda i mer mjöl i smeten, för då blir "bullarna" hårda och torra.
5. Grädda "bullarna" 10-12 minuter på 225 grader (200 grader i varmluftsugn).
6. Ta ut och låt svalna något. Skär sedan itu bullarna och låt dem torka i ugnen i 20 minuter på 175 grader (150 grader i varmluftsugn).
7. Ät skorporna som de är, eller servera dem med smör och en god marmelad.


Skorpor är sååå gott! Har man smakat en är det svårt att inte ta en till...och en till...och ett helt gäng till. Nystött kardemumma är betydligt smakrikare än färdigmalen, så ta dig gärna tid att stöta kardemummakärnor. Det är sååå värt besväret! Det är något magiskt med kardemumma. Doften är liksom barndom, trygghet och "hemma" på samma gång. Jag skulle kunna stoppa näsan full av kardemumma och bara ligga och njuta! Men jag skulle göra det i smyg, för det skulle inte se bra ut...

Hjälp! Jag sitter fast...

...i surdegsträsket! Och jag har allvarliga problem med att ta mig ur. Jag vet inte ens om jag vill ta mig ur. Förmodligen krävs det en "intervention" av halva släkten! Innan jag lägger mig på kvällen tittar jag till mina burkar. Bubblar det i dem? Luktar de som de ska? Har vatten och mjöl skiktat sig? I med lite mjöl och ljummet vatten! Rör om! Försiktigt på med locket. Det får inte bli tätt, men samtidigt måste småflugorna hållas ute. Jag ställer burkarna i påsar för säkerhets skull. Blir det för kallt vid fönstret? Men de står ju så bra där intill baksidan av frysen. Jag lägger en handduk mellan fönsterrutan och burkarna. Suck. Jag får lita på att allt går bra. Dags att lägga sig. Godnatt surdegarna. Sov inte för gott, utan bubbla ordentligt.


Upp i ottan och ut i köket! Fram med burkarna! Av med påsarna! Av med locken! Hur mår mina surdegsgrunder??? Ska de matas lite kanske? I med mjöl och ljummet vatten. Rör om. Hur luktar de? Öl? Toppen! I kväll sätter jag degen...eller varför inte sätta två när jag ändå håller på...eller vad tusan - jag sätter tre. Det blir tre limpor av varje. Frysboxen börjar bli full, så jag kommer att få leverera surdegsbröd till mamma, syrran och svärmor. Men det brukar de gilla! I morgon är "fördegarna" klara och jag kan sätta igång med det riktiga baket så fort jag vaknar. Den här helgen ska jag för första gången prova att baka med vetesurdeg. Jag startade surdegsgrunden i måndags, och idag fredag ser den jättefin ut. Hurra!



JAG HAR UTAN TVEKAN BLIVIT TOKIG!!!



Dekorera mera!

Se till att du har många dekorationer att välja bland när du ska dekorera cupcakes. Smörkräm i olika färger kan passa bra!

Placera allting så att du har det nära till hands.


Prova dig fram med olika kulörer och former. Ta fram barnet i dig! =)


Det ser prydligare ut om du gör alla cupcakes likadana. Men det är roligt att gå loss totalt ibland!!!



Chocolate brownie cupcakes

12 st

225 gram choklad i bitar
85 gram smör
2 stora ägg
2 dl farinsocker strö (inte det fuktiga farinet i påse)
3/4 dl ljust muskovadosocker
1 tsk vaniljsocker (eller 3/4 tsk vaniljpulver)
2 1/2 dl vetemjöl
75 gram (ca 2 dl) hackade valnötter
Gör så här:
1. Smält choklad och smör i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Rör hela tiden tills allt har smält och du har en jämn smet. Låt svalna något.
2. Värm ugnen till 180 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Placera 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
3. Vispa ihop ägg och socker i en bunke och tillsätt vaniljen. Rör ner mjölet tills smeten är jämn och vänd sedan ner den smälta chokladblandningen. Tillsätt de hackade valnötterna. Skeda ner smeten i muffinsformarna.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills kakorna är fasta i konsistensen. Låt dem svalna i muffinsplåtarna i ca 10 minuter och lyft sedan ur dem och låt dem svalna helt på ett galler. Nu är det dags för toppingen!

Topping
Smörkräm - gör så här:
Rör ihop 225 gram rumsvarmt smör med 1 msk grädde eller mjölk. Sikta sedan ner 6 dl florsocker - lite i taget - och vispa tills du har en jämn smet. Den här satsen räcker till 4-8 muffins beroende på hur riklig topping du gör. Dela gärna upp smeten i några olika skålar och färgsätt den med olika karamellfärger. Spritsa smörkrämen på dina muffins och dekorera med strössel eller hemgjorda dekorationer av sockerpasta. Sockerpasta i alla möjliga färger kan du köpa på Panduro. På bilderna ser du bland annat stjärnor och en blomma som jag gjorde av sockerpasta samma dag. På City Gross säljs vit sockerpasta.
Philadelphiatopping - gör så här:
Vispa ihop 100 gram rumsvarmt smör med 200 gram Philadelphiaost till en fluffig röra. Sikta i 7 dl florsocker och vispa vidare. Blanda i 1 tsk vaniljsocker eller 3/4 tsk vaniljpulver och vispa igen tills du har en jämn smet. Den här satsen räcker nog till 10-12 cupcakes. Man kan naturligtvis minska satsen och göra både smörkräm och Philadelphiatopping på samma gång. Om du vill kan du ta undan hälften av smeten och tillsätta kakao (i valfri mängd - prova dig fram), så att du kan göra både vit och brun topping. Det går naturligtvis även att färga smeten med karamellfärg. Spritsa Philadelphiatoppingen på dina muffins och dekorera med strössel eller hemgjorda dekorationer av sockerpasta.
Det är hur roligt som helst att dekorera cupcakes! Jag skulle kunna göra cupcakes oavbrutet en hel helg tror jag, men de är mäktiga, så man orkar inte äta så många. Det påminner mig om Karin Boyes dikt där hon skriver "Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen som är mödan värd". Cupcakes är underbara att äta, men det roligaste är att tillverka dem!


Surdegslimpor med frön och nötter



2 st
För att de baka de här rustika, fantastiskt goda bröden, måste du först ha en surdegsgrund. Den tar några dagar att göra. Om vi tänker oss att du ska baka på lördag, sätter du igång med surdegsgrunden redan på måndag och fredag kväll gör du sedan den sista förberedelsen inför själva brödbaket på lördag. Följ receptet noga så blir det rätt!

Surdegsgrund
Ingredienser: 
3 dl rågmjöl (inte rågsikt!) och vatten


Gör så här:

Måndag morgon:
1. Se till att du har en ren glasburk med lock till hands. Burken ska rymma minst 5 dl. 
2. Rör ihop 1 dl ljummet vatten och 1/2 dl rågmjöl i burken. 
3. Sätt på locket, men skruva INTE fast det så att det blir tätt. 
4. Ställ burken på ett varmt ställe (20-25 grader).
5. Låt blandningen stå i tre dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Torsdag morgon:
6. Tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 1/2 dl rågmjöl till smeten i burken. Rör om. Sätt tillbaka locket.
Torsdag kväll:
7. Häll nu bort allt smet som du har i burken UTOM 1/2 dl. (Om du vill göra dubbelsats sparar du 1/2 dl i ursprungsburken och häller dessutom 1/2 dl i en annan burk med lock, så att du har två parallella surdegsgrunder.)
8. Blanda nu i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva decilitern du har kvar i burken och rör om.
Fredag morgon:
Om surdegen har rest sig ordentligt och har en mousseliknande konsistens är grunden klar.
I kväll gör du sista förberedelsen (se själva brödreceptet här nedan) och imorgon, lördag, kan du baka brödet! 



Surdegsbröd med frön och nötter
Ingredienser:
surdegsgrund
vatten
3 dl rågmjöl 
5 dl rågsikt
1 dl havrekli
9 dl vetemjöl special
1 msk salt
1 msk honung
2 dl valnötskärnor
2 dl grovhackade rostade hasselnötskärnor
1 dl melonkärnor
1 dl pumpakärnor
(lite melon- och pumpakärnor som topping på limporna)
isbitar till gräddningen

Gör så här:
Fredag kväll:
1. Blanda 1 dl surdegsgrund med 3 dl ljummet vatten och 3 dl rågmjöl i en rymlig bunke. (Du lär få över surdegsgrund i burken - ställ in den i kylen om du inte ska baka mer idag.)
2. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten (ca 22-24 grader). Skåpet ovanför kylen kan vara ett bra ställe. Det här utgör den surdegsgrund du ska använda lördag morgon.
Lördag morgon:
3. Nu blandar du:
surdegsgrunden som stått över natten
5 dl kallt vatten
5 dl rågsikt
1 dl havrekli
9 dl vetemjöl special
Kör ingredienserna i en degblandare i 5 minuter på låg hastighet.
4. Tillsätt sedan:
1 msk salt
1 msk honung
2 dl valnötskärnor
2 dl grovhackade rostade hasselnötskärnor
1 dl melonkärnor
1 dl pumpakärnor
Kör degen i degblandaren i ytterligare 3 minuter på låg hastighet.
5. Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen har blivit dubbelt så stor, 3-5 timmar.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar och baka ut till två bröd. Lägg båda bröden i 2-litersformar, pensla med lite vatten, strö på lite melon- och pumpakärnor, täck med handduk och låt jäsa i 1-1 1/2 timme. 
7. Värm ugnen till 275 grader (250 om du har varmluftsugn). Läs igenom resten av instruktionerna nu, för nu följer flera detaljer att hålla reda på, som kan verka lite märkliga.
8. Placera brödformarna på ett galler i mitten av ugnen. Lägg nu några isbitar (eller häll kallt vatten) på en plåt som du placerar längst ner i ugnen. Sänk genast temperaturen till 250 grader (200 grader om du har varmluftsugn). Sätt en timer på 15 minuter. För att få en hårdare skorpa på brödet kan du nu passa på att spreja in lite vatten i ugnen med en blomspruta.
9. Efter 15 minuter, sänk temperaturen till 200 grader (175 för varmluftsugn) och vädra ut ångan genom att öppna och stänga luckan. Öppna nu ugnsluckan och vädra ut ångan var 5:e minut tills brödet är färdigt (vilket det är efter totalt ca 35 minuter - håll koll på brödet, så det det inte blir för mörkt).
10. Ta ut formarna ur ugnen, ta bröden ur formarna och låt svalna på ett galler. Ät och njut!


Behåll och vårda din surdeg:
Nu när du har satt en bra surdegsgrund kan du vårda den och använda den om och om igen. Den surdeg du fick över i burken vid bakningen ställer du in i kylen. En gång i veckan måste du "mata" den, för att den ska hålla sig. Det innebär att du tar ut burken ur kylen, häller bort all smet utom 1/2 dl, blandar i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva deciliter du har sparat i burken, rör om och ställer varmt över natten. Om du ska baka tar du 2 dl surdeg ur burken och använder den till baket. Sedan ställer du tillbaka burken med återstoden av surdegsgrunden i kylen. Om du inte ska baka ställer du bara in burken direkt i kylen efter att du har "matat" den. Upprepa "matningen" en gång i veckan - skriv in det i kalendern så att du inte glömmer! Bli inte orolig om surdegen delar sig i kylen - att det blir ett lager deg i botten och klar vätska över. Rör om och mata degen som vanligt.
Nästa gång du bestämmer dig för att baka en lördag, gör du helt enkelt så här:
Fredag morgon:
1. Häll bort allt smet som du har i burken UTOM 1/2 dl.
2. Blanda nu i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva deciliter du har kvar i burken och rör om. Placera burken varmt (20-25 grader).
Fredag kväll:
3. Ta 1 dl surdegsgrund ur burken (ställ sedan tillbaka burken med resterande surdeg i kylen) och blanda med 3 dl ljummet vatten och 3 dl rågmjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa över natten i ca 22-24 grader. 
4. Följ sedan receptet ovan fr.o.m. "lördag morgon".


Ännu en variant på originalreceptet "Surdegsbröd med valnötter". Det är sååå gott att blanda rostade hasselnötter i matbröd! De här limporna är bland det godaste jag har ätit i matbrödsväg. Prova själv!

Surdegsfrallor

12 frallor
För att de baka de här rustika, mättande bröden, måste du först ha en surdegsgrund. Den tar några dagar att göra. Om vi tänker oss att du ska baka på lördag, sätter du igång med surdegsgrunden redan på måndag och fredag kväll gör du sedan den sista förberedelsen inför själva brödbaket på lördag. Följ receptet noga så blir det rätt!

Surdegsgrund
Ingredienser: 
3 dl rågmjöl (inte rågsikt!) och vatten

Gör så här:

Måndag morgon:
1. Se till att du har en ren glasburk med lock till hands. Burken ska rymma minst 5 dl. 
2. Rör ihop 1 dl ljummet vatten och 1/2 dl rågmjöl i burken. 
3. Sätt på locket, men skruva INTE fast det så att det blir tätt. 
4. Ställ burken på ett varmt ställe (20-25 grader).
5. Låt blandningen stå i tre dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Torsdag morgon:
6. Tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 1/2 dl rågmjöl till smeten i burken. Rör om. Sätt tillbaka locket.
Torsdag kväll:
7. Häll nu bort allt smet som du har i burken UTOM 1/2 dl. (Om du vill göra dubbelsats sparar du 1/2 dl i ursprungsburken och häller dessutom 1/2 dl i en annan burk med lock, så att du har två parallella surdegsgrunder.)
8. Blanda nu i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva decilitern du har kvar i burken och rör om.
Fredag morgon:
Om surdegen har rest sig ordentligt och har en mousseliknande konsistens är grunden klar. I kväll gör du sista förberedelsen (se själva brödreceptet här nedan) och imorgon, lördag, kan du baka brödet! 



Surdegsfrallor
Ingredienser:
surdegsgrund
vatten
3 dl rågmjöl 
6 dl grovt dinkelmjöl
9 dl vetemjöl special
1 msk salt
1 msk sirap
1 dl melonkärnor
2 dl pumpakärnor
isbitar (eller kallt vatten) till gräddningen

Gör så här:
Fredag kväll:
1. Blanda 1 dl surdegsgrund med 3 dl ljummet vatten och 3 dl rågmjöl i en RYMLIG bunke. (Du lär få över surdegsgrund i burken - ställ in den i kylen om du inte ska baka mer just nu.)
2. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten (ca 22-24 grader). Skåpet ovanför kylen kan vara ett bra ställe. Det här utgör den surdegsgrund du ska använda lördag morgon.
Lördag morgon:
3. Nu blandar du: 
surdegsgrunden som stått över natten
5 dl kallt vatten
6 dl grovt dinkelmjöl
9 dl vetemjöl special

Kör ingredienserna i en degblandare i 5 minuter på låg hastighet. 
4. Tillsätt sedan:
1 msk salt
1 msk sirap
1 dl melonkärnor
2 dl pumpakärnor
Kör degen i degblandaren i ytterligare 3 minuter på låg hastighet.
5. Täck bunken med plast och låt jäsa tills degen har blivit dubbelt så stor, 3-5 timmar.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela i 12 delar som fördelas i 12 muffinsformar (alltså i två muffinsplåtar för stora muffins). Sikta över lite mjöl, täck med handduk och låt jäsa i 1-1 1/2 timme. 
7. Värm ugnen till 275 grader (250 om du har varmluftsugn). Läs igenom resten av instruktionerna nu, för nu följer flera detaljer att hålla reda på, som kan verka lite märkliga.
8. Gör några snitt i bröden och placera muffinsplåtarna på ett galler i mitten av ugnen. Lägg nu några isbitar (eller häll vatten) på en plåt som du placerar längst ner i ugnen. Sänk genast temperaturen till 250 grader (200 om du har varmluftsugn). Sätt en timer på 15 minuter. Om du vill kan du passa på att spreja in lite vatten i ugnen med en blomspruta, för att få en hårdare skorpa på brödet.
9. Efter 15 minuter, sänk temperaturen till 200 grader (175 för varmluftsugn) och vädra ut ångan genom att öppna och stänga luckan. Öppna nu ugnsluckan och vädra ut ångan var 5:e minut tills brödet är färdigt (vilket det är efter totalt ca 35 minuter - håll koll på brödet, så det det inte blir för mörkt).
10. Ta ut och låt svalna på ett galler. Ät och njut!


Behåll och vårda din surdeg:
Nu när du har satt en bra surdegsgrund kan du vårda den och använda den om och om igen. Den surdeg du fick över i burken vid bakningen ställer du in i kylen. En gång i veckan måste du "mata" den, för att den ska hålla sig. Det innebär att du tar ut burken ur kylen, häller bort all smet utom 1/2 dl, blandar i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva deciliter du har sparat i burken, rör om och ställer varmt över natten. Om du ska baka tar du 2 dl surdeg ur burken och använder den till baket. Sedan ställer du tillbaka burken med återstoden av surdegsgrunden i kylen. Om du inte ska baka ställer du bara in burken direkt i kylen efter att du har "matat" den. Upprepa "matningen" en gång i veckan - skriv in det i kalendern så att du inte glömmer! Bli inte orolig om surdegen delar sig i kylen - att det blir ett lager deg i botten och klar vätska över. Rör om och mata degen som vanligt.
Nästa gång du bestämmer dig för att baka en lördag, gör du helt enkelt så här:
Fredag morgon:
1. Häll bort allt smet som du har i burken UTOM 1/2 dl.
2. Blanda nu i 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl i den halva deciliter du har kvar i burken och rör om. Placera burken varmt (20-25 grader).
Fredag kväll:
3. Ta 1 dl surdegsgrund ur burken (ställ sedan tillbaka burken med resterande surdeg i kylen) och blanda med 3 dl ljummet vatten och 3 dl rågmjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt jäsa över natten i ca 22-24 grader. 
4. Följ sedan receptet ovan fr.o.m. "lördag morgon".



Här har jag experimenterat med receptet "Surdegsbröd med valnötter". Det blev gott, och frallorna ser verkligen maffiga och läckra ut, men jag tror bestämt att jag saknar valnötterna. Kanske kommer jag att skapa ännu en variant på det här receptet. Jag åt frallorna till grovhackad avocadosalsa och doppade dem i olivolja med flingsalt. Gott!

RSS 2.0