Birthday Cupcake
slide show

God jul!

 
 
 
 
 
 
 
Pepparkaksdeg (räcker till fler hus än de på bilden):
250 gram margarin eller smör
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl (plus lite till utbakningen)

Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en bunke eller köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös. Låt den vila i kyl ca ett dygn. 
Ta fram degen 1-2 tim innan utbakning. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till ca 3 mm tjocka plattor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och skär ut delarna efter husritningen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt delarna kallna på plåten. Jämna till sidorna på pepparkaksdelarna med hjälp av ett litet rivjärn innan du monterar dem med hjälp av smält strösocker.

 
Kristyr (ca 2 dl) - på bilden har 4 satser använts:
2 dl siktat florsocker
1/2 äggvita
2-3 droppar ättikssprit
Rör ihop ingredienserna till kristyren väl. Doppa en sked i skålen - när
kristyren stannar på skeden är det rätt konsistens.
 
Rceptet kommer från "Aftonbladet Söndag" 2-3 dec 2012
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0