Christmas Cookies
slide show

Chocolate Oatmeal Almost-Candy Bars

24 st (enligt originalreceptet, men jag tror att 48 st är rimligare)

 

6 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

½ tsk mald kanel

250 gram mjukt osaltat smör

5 dl packat farinsocker strö

2 stora ägg

2 tsk vaniljsocker

7 ½ dl havregryn

150 gram hackade valnötter

Chokladröra:

1 burk sötad kondenserad mjölk

400 gram hackad choklad

2 msk osaltat smör

¼ tsk salt

1 tsk vaniljsocker

150 gram grovt hackade valnötter

 

Gör så här:

1. Rör samman mjöl, bakpulver, salt och kanel.

 

2. Vispa smöret med elvisp på medelhög hastighet tills den är mjuk och krämig. Tillsätt farinsocker och vispa i 2 minuter. Tillsätt sedan äggen ett i taget, vispa i en minut efter varje ägg. Vispa i vaniljsockret. Blandningen ska vara lätt och fluffig. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt de torra ingredienserna. Rör sedan i havregrynen och 150 gram hackade valnötter.

 

3. Ta bort ca 1/3 av smeten och ställ den åt sidan. Klicka i resten av smeten i en smord ugnsfast form, ca 20x30 cm (enligt originalreceptet, men om du tar en lite större form blir kakorna plattare och förmodligen finare). Tryck lite försiktigt med fingrarna för att jämna ut smeten. Låt stå så länge.

 

4. Chokladröra: Sätt en värmetålig skål över en kastrull med sjudande vatten (eller häll ingredienserna i en tjockbottnad kastrull som du ställer på svag värme på en spisplatta). Häll kondenserad mjölk, hackad choklad, smör och salt i skålen och rör då och då tills chokladröran är varm. Rör i vaniljsockret och de hackade valnötterna.

 

5. Häll den varma chokladröran över havregrynssmeten i den ugnsfasta formen och klicka den återstående havregrynssmeten över chokladröran i den ugnsfasta formen. Försök att "klutta i" smeten så jämnt som möjligt över chokladröran, men det gör egentligen inget om den är lite ojämnt fördelad.

 

6. Grädda mitt i ugnen i 25 till 30 minuter på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn), eller tills kakan är gyllenbrun. Låt kakan svalna i två timmar.

 

7. Lossa kakan ur formen med hjälp av en kniv och låt den vila i kylen i minst 1 timme innan du skär den i 24 bitar.

~

Ett helt galet recept! Ett väldigt kompakt och tung kaka, fullkomligt hysteriskt kalororik och dessvärre fullkomligt hysteriskt god också. Men vad tusan - ska det va' så ska det va'. När det ska fikas ska det göras rejält, och då passar de här läckra godbitarna utmärkt! Bör provas!

~

 

Receptet komer från www.food.com/recipe/chocolate-oatmeal-almost-candy-bars

~

 

 


Morgonfrallor


12 st

 

1/2 pkt (25 gram) jäst

(någon matsked surdeg om du ändå har någon på gång, men den behövs egentligen inte)

1 msk sirap

1 tsk salt

2 msk flytande matfett

3 dl kallt vatten

ca 8 dl vetemjöl

 

Dag 1 på kvällen:

Smula jästen i en bunke. Tillsätt sirap, salt och matfett. Häll på vattnet och blanda om. Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig deg. Ta upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd och dela den i 12 bitar. Forma dem till runda bullar och lägg dem antingen i en muffinsplåt eller på bakplåtspapper på plåt. Täck över bullarna med en bakduk och ställ in plåten i kylskåpet. Låt bullarna jäsa över natten.

 

Dag 2 på morgonen:

Sätt ugnen på ca 250 grader (ca 225 grader om du har varmluftsugn). Ta fram bullarna och låt dem bli rumstempererade medan ugnen värms. Grädda dem i mitt i ugnen tills de har fått fin färg och är genomgräddade, ca 10 minuter. Låt dem svalna på galler, men servera dem ljumma.

~

Liten input på kvällen - stor output på morgonen. Supergoda frallor som fixas på ett kick på morgonen! Mycket godare än "bake-off"-varianterna du köper i mataffären. Måste provas! Byt gärna ut en del av vetemjölet mot något grövre mjöl. Eller så petar du ner lite av favoritfröna eller favoritnötterna i degen.

~

 

Receptet kommer ur boken "Bröd för alla sinnen" Gullers förlag 2008
~

Minisemlor


2012 infaller Fettisdagen den 21 februari.

30-40 st

 

Semledeg:

1 st ägg

50 g jäst för söta degar

100 g smör

3 dl mjölk

0,5 tsk salt

1 tsk kardemumma

1 dl strösocker

0,5 tsk hjorthornssalt

knappt 1 liter vetemjöl

 

Pensling:

1 st ägg

 

Mandelmassa:

125 g skållad sötmandel

1 dl strösocker

1 dl varm mjölk

inkråm från bullarna

(1/2-1 tsk kardemumma om du vill)

 

Garnering:

4 dl vispgrädde

ca 2-4 msk florsocker

 

Gör så här:

Semlebullar:

Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir lite varmare än kylskåpskallt.

Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.

Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank, helst med en köksmaskin eller annars elvispens degkrokar.

Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 32 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.

Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 250°C i ca 5-7 minuter. Låt bullarna kallna under bakhandduk.

Mandelmassa:

Lägg sötmandel och socker i en mixerskål. Skär av locken och gröp ur en del av inkråmet med en tesked och lägg inkråmet i mixerskålen. Värm mjölken, t.ex. i en kopp i mikron och häll över det andra i mixerskålen. Mixa sötmandel, mjölk, inkråm och socker till en slät mandelmassa. Lägg mandelmassan i hålen i bullarna.

Garnering:

Vispa grädden. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.

~

~

Ta dig tid att göra egen mandelmassa - den blir hundra gånger godare än den köpta! Jag är väldigt konservativ när det gäller semlor. Jag gillar inte alls de moderna varianterna med sylt eller choklad. Jag vill ha den gamla vanliga med mandelmassa, vispgrädde och en touch av kardemumma. Däremot kan man ju variera färgen på grädde, storleken på själva bullen och formen på locket.

Känner du till semlans historia? Här kommer en liten sammanställning:

”Semlan har anknytning till fastetiden - de fyrtio dagar som föregick påsken och då en god kristen i likhet med Jesus i öknen skulle fasta. Fastan innebar att man skulle försaka detta livets goda, äta "vit mat" d.v.s. mat tillagad enbart av mjölk eller vetemjöl. Vetetisdag - se där har vi vettisdagen eller fettisdagen. Det var dagen före askonsdagen då man mjukstartade, sedan började fastan på allvar.” (www.clarin.nu/semleakademin/)


”Den första semlan i norra Europa finns på en målning från 1250 i en dansk medeltidskyrka. På 1700-talet åts de kokade i varm mjölk och nu fyllda med mandelmassa. På 1800-talet serverades de i tallrik med varm mjölk, överstrött med socker och kanel.
 Att äta semlan direkt i handen - och bli insmord i ansiktet med grädden - blev populärt först i början av 1900-talet.” (www.dn.se/mat-dryck/semlans-historia)


”Namnet kommer från det latinska namnet för fint vetemjöl, simila (det finaste vetemjölet). Men semlan har fler namn: fastlagsbulle, fettisdagsbulle och hetvägg. (--- )Under namnet hetvägg, en försvenskning av tyskans heisse Wecken (varma kilar), introducerades bullarna med killiknande form, för att få bättre rum på botten av en kastrull, där de mandelfyllda bakverken före servering kokades i mjölk. Under 1800-talet började man äta dem utan föregående kokning, men med mjölk, socker och kanel. Det var först vid sekelskiftet som den moderna semlan med vispgrädde under locket lanserades av yrkesbagare och konditorer.” (www.aftonbladet.se)

~

Receptet kommer från http://www.recepten.se/recept/minisemlor.html

~


Bröd på låtsas

Mina kreativa döttrar, Maja och Selma, bakade bröd av FIMO-lera en dag. Det är länge sedan de slutade leka med dockhus, så de här pyttesmå bakverken fick bli konstverk helt enkelt.

 

Får det lov att vara en croissant?

~

 

 

Eller kanske en bit nygräddad limpa?

 

~

FIMO-lera finns att köpa i välsorterade pysselbutiker, t.ex. hos Panduro.

 

 



Kärleksmums

ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär

 

150 gram smör

2 st ägg

3 dl strösocker

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 msk kakao

1,5 dl mjölk

4,5 dl vetemjöl

 

Glasyr:

50 gram smör

3 msk starkt kaffe

1 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

3 dl florsocker

(Gör gärna dubbel sats!)

 

Garnering:

1-2 dl kokosflingor (ev.färgade med karamellfärg)

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn). Ta fram en ugnsform, ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller klätt med bakplåtspapper.

2. Smält smöret och låt svalna.

3. Knäck äggen och tillsätt socker i en bunke.

4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig.

6. Vispa snabbt ihop med elvisp.

7. Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta smöret.

8. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.

9. Häll och bred ut smeten i formen.

10. Grädda i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.

11. Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar.

12. Smält smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan.

13. Tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker.

14. Vispa till en jämn smet.

15. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm.

16. Strö över kokosflingor. Låt glasyren stelna.

17. Skär kakan i fyrkantiga bitar när glasyren stelnat.

 

Inget nytt precis - alla har vi väl ätit dem förut. Kärt barn har många namn: kärleksmums, mockarutor, snoddas, dagiskakor. Egentligen hör de inte till mina absoluta favoriter eftersom jag inte är så förtjust i sockerkaka, men med dubbel dos glasyr på toppen blir de helt okej!

Receptet kommer från www.recepten.se

 


Havrerutor med dumlekola


~

20 stora bitar eller flera små

250 gram smält smör

9 dl havregryn

4 msk mjöl

1 ½ tsk bakpulver

3 dl rörsocker eller strösocker

2 msk kakao

½ dl rörsockersirap

24 dumlekolor

1 kaka ljus blockchoklad eller hälften mörk och hälften vit

strössel

 

 

Gör så här:

1. Hacka dumlekolorna ganska fint och lägg dem i en skål. För att bitarna inte ska fastna i varandra kan du röra ner lite florsocker i skålen och röra om.

2. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna i en stor bunke och häll i sirapen och det smälta smöret. Rör ihop till en smet. Tillsätt till sist dumlebitarna.

3. Fyll i smeten i en bakplåtsklädd långpanna. För att försäkra dig om att dumlebitarna inte fastnar i bakplåtspappret kan du smörja och mjöla det. Du behöver inte jämna ut  smeten så noga i långpannan, för den flyter ut av sig självt. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

4. Hacka under tiden chokladen i bitar. Strö den över kakan direkt när du har tagit ut långpannan ur ugnen.  Dra med en gaffel, så att kakan täcks ordentligt av chokladen. Häll gärna på något fint strössel! Låt kakan svalna på långpannan innan du skär den i bitar.

 

~

Den här kakan är en variant på "Knäckiga havrerutor". Ruggigt god!



Kärlek på alla hjärtans dag!

Fler hjärtan åt folket!

 

 

Varför måste knäcke vara kantigt eller runt? Tryck ut hjärtan ur degen med hjälp av kakmått.

 

 

 

Färga marängsmeten rosa och spritsa ut hjärtformade bottnar på plåten.

 

 

Cakepops (av Oreo cookies och philadelphiaost) formade till hjärtan.

Have a lovely Valentine's Day!



Hjärtekakor av mördeg


40-50 st

 

5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

200 gram smör

1 äggula

strösocker och kanel till garnering (om du inte gör kristyr vill säga)

Kristyr:

4 dl florsocker

1 äggvita

2 krm ättikssprit

ev. karamellfärg

 

Gör så här:

1. Lägg mjölet i en skål eller i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i socker och smör skuret i bitar. Finfördela smöret med en kniv eller gaffel (eller fingrarna).

2. Tillsätt äggulan och arbeta ihop allt till en deg (eller blanda i en matberedare). Låt degen vila minst 1 timme i kylskåp.

3. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Kavla ut degen på mjölat bakbord. Stansa ut kakor med mått.

4. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda dem mitt i ugnen i 8-10 minuter. Här kan du välja att strö socker och kanel på kakorna medan de är varma. Låt kakorna svalna på plåten. Om du hellre vill dekorera dem med kristyr, fortsätter du med punkt 5:

5. Vispa samman ingredienserna till kristyren till en fast smet. Använd gärna elvisp.

6. Fyll i en spritspåse och skriv små budskap på kakorna eller täck dem helt med kristyr i fina färger.

~
Mördegskakor görs på världens enklaste recept, men ändå blir de så goda. Genom att variera dekorationerna på dem, blir de nästan som olika sorters kakor. För att skapa det randiga mönstret, som på bilden, gör du först en "ram" av kristyr. Sedan fyller du hela kakan med något lösare kristyr och gör ränder på tvären med en annan färg. Dra så en tandpetare eller liknande uppifrån och ner på kakan. Inte min bästa förklaring känner jag nu... Jag hoppas att jag ger mina stackars engelskelever tydligare instruktioner på jobbet! :)
~
Receptet kommer ur tidningen "Hembakat" nr 1/2012

Små chokladhjärtan


25-35 st dubbla kakor

 

125 gram rumsvarmt smör

1 dl florsocker

2 3/4 dl vetemjöl

1 msk kakao

1 äggula

 

Fyllning:

100 gram mörk choklad

1/2 dl vispgrädde

25 gram smör

 

Gör så här:

1. Rör smör och florsocker riktigt krämigt.

2. Tillsätt mjöl och kakao.

3. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.

4. Låt degen vila ca 1 timme i kylskåp.

5. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut små hjärtan ur den. Använd ett litet kakmått.

6. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

7. Fyllning: Smält chokladen över ett vattenbad tillsammans med grädden och smöret (eller i en kastrull på väldigt svag värme) och rör ihop till en slät kräm. Låt krämen svalna så att den tjocknar.

8. Bred krämen på undersidan av en kaka och tryck ihop den med en annan kaka. Förvara kakorna svalt. Pudra eventuellt med florsocker före servering.

~

För att använda en kliché: små men naggande goda! Eftersom fyllningen mest innehåller smält choklad, känns den ganska lyxig till skillnad mot traditionella smörkrämsfyllningar.

~

Receptet kommer ur tidningen "Hembakat" nr 1/2012



Kejsarkronor

...fast jag brukar kalla dem nötkongresser.

18 st (eller 9 stora om du gör dem i muffinsplåt)

 

2 1/2 dl vetemjöl

100 gram rumsvarmt smör

1/2 dl strösocker

1 äggula

 

Fyllning:

100 gram hasselnötter

3 dl florsocker

2 äggvitor

 

Gör så här:

1. Arbeta ihop mjöl, smör, socker och äggula till en smidig deg. Låt den vila i kylskåp i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn).

2. Smörj 18 små metallformar, eller 9 (av 12) formar i en muffinsplåt. Mal nötterna fint.

3. Ta ut degen ur kylen och ta bort 1/4 av den och lägg tillbaka den biten i kylen.

4. Tryck ut degen i formarna. Se till att det inte blir för tunt med deg upptill i dem.

5. Blanda de malda nötterna med florsocker och äggvitor. Smeten blir ganska tjock.

6. Fördela smeten i formarna till ca 2/3 (eller åtminstone hälften).

7. Ta ut degen som är kvar i kylen och kavla ut den. Sporra smala remsor, ca 1/2 cm breda. Lägg dem som ett kryss över varje kaka. (Om tålamodet tagit slut kan du forma tunna rullar av degen och lägga dem som ett kryss över kakorna.)

8. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 10-14 minuter.

9. Lossa försiktigt kakorna ur formarna medan de fortfarande är varma.

~

De här små bakverken är sååå goda! Om de ska ingå i ett kakfat med andra kakor bör du nog göra 18 små istället för 9 stora. De är ju lika mäktiga som små pajer.

~


RSS 2.0