Birthday Cupcake
slide show

Morgonfrallor


12 st

 

1/2 pkt (25 gram) jäst

(någon matsked surdeg om du ändå har någon på gång, men den behövs egentligen inte)

1 msk sirap

1 tsk salt

2 msk flytande matfett

3 dl kallt vatten

ca 8 dl vetemjöl

 

Dag 1 på kvällen:

Smula jästen i en bunke. Tillsätt sirap, salt och matfett. Häll på vattnet och blanda om. Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig deg. Ta upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd och dela den i 12 bitar. Forma dem till runda bullar och lägg dem antingen i en muffinsplåt eller på bakplåtspapper på plåt. Täck över bullarna med en bakduk och ställ in plåten i kylskåpet. Låt bullarna jäsa över natten.

 

Dag 2 på morgonen:

Sätt ugnen på ca 250 grader (ca 225 grader om du har varmluftsugn). Ta fram bullarna och låt dem bli rumstempererade medan ugnen värms. Grädda dem i mitt i ugnen tills de har fått fin färg och är genomgräddade, ca 10 minuter. Låt dem svalna på galler, men servera dem ljumma.

~

Liten input på kvällen - stor output på morgonen. Supergoda frallor som fixas på ett kick på morgonen! Mycket godare än "bake-off"-varianterna du köper i mataffären. Måste provas! Byt gärna ut en del av vetemjölet mot något grövre mjöl. Eller så petar du ner lite av favoritfröna eller favoritnötterna i degen.

~

 

Receptet kommer ur boken "Bröd för alla sinnen" Gullers förlag 2008
~

Kommentarer
Postat av: Jenny

Har svängt ihop en plåt med bullar nu. Tog torrjäst i brist på färsk. Hur det blev berättar jag på måndag!

2012-02-25 @ 20:48:57
URL: http://Jempa101.bloggsida.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0