Christmas Cookies
slide show

Chokladmaränger

 
 
ca 10 st (eller 5 monsterstora)
 
3 äggvitor
2 dl socker
50 gram mörk choklad
 
Häll äggvitor och socker i en metallskål.
Sätt den över en kastrull med sjudande vatten och vispa med elvisp i 5-10 minuter.
Tag skålen från värmen och vispa marängen sval och tjock (jag hällde iskallt vatten i kastrullen och satte tillbaka metallskålen på den när jag vispade marängen sval). 
Smält chokladen och häll den över den avsvalnade marängsmeten. Rör om 1-2 gånger så att massan blir randig, inte jämnt brun. 
Klicka ut stora högar på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda mitt i ugnen på 125 grader (drygt 100 grader om du har varmluftsugn) i drygt en timme.
 
Idag bakade jag Daimpajer och fick äggvitor över. Ofta sparar jag dem i ett glas i kylen och återupptäcker dem en vecka senare när de inte ser så roliga ut längre. Slöseri! Alltså använde jag dem genast till att göra maränger. Enkelt! Fast vispandet tog sin lilla tid... 
 
Receptet kommer från boken "Choklad - förföriskt gott från krämigaste vit till mumsigaste mörk" av Johan Åkerberg på Tukan Förlag, 2010.
 

Lingongrottor med pepparkakssmak

 

 

30 kakor

 

4 dl vetemjöl

0,75 dl potatismjöl

1 dl brun farin (jag tog ”strö”)

1 tsk bakpulver

4 tsk pepparkakskryddor

200 gram smör

lingonsylt, gärna lite avrunnen

 

1. Värm ugnen till 200 grader. Ställ småbrödsformar på en plåt.

 

2. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt kylskåpskallt smör i mindre bitar. Nyp ihop till en smidig deg.

 

3. Forma degen till en rulle. Skär rullen i mindre bitar. Forma bitarna till kulor och lägg i formarna.

 

4. Gör en liten grop i varje kula med fingret och lägg i en klick lingonsylt.

 

5. Grädda i 10-12 minuter. Låt svalna.

 

Jag är ju ett stort fan av traditionella hallongrottor, så det här var en chansning. Men de var nog inte så dumma. Jag skulle inte välja dem före en klassisk hallongrotta, men de bidrar till julkänslan!

 

Receptet kommer från: tasteline.se

 


Gluten-, mjölkprotein- och äggfria saffransbullar

 
 
35-50 bullar beroende på storlek (förstås)
 

150 g mjölkfritt margarin

5 dl havremjölk, sojamjölk eller den mjölk som du tål.

1-1,5 gram saffran (2-3 påsar)

50 g jäst

drygt 1 msk fiberhusk

1 ägg (kan uteslutas eller ersättas av Orgran no egg)

en halv tsk salt

1½ dl strösocker

2-3 tsk nystött kardemumma

10-12 dl Schärs Mix C, alt annan naturlig glutenfri mjölmix. Mängden är ungefärlig. Använder du vetestärkelsebaserad mix, ökar du mängden med någon dl.

 

Fyllning:

150 g mjölkfritt margarin

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 msk mald kardemumma

(1 krm salt lyfter smaken ytterligare)

(Men jag rekommenderar varmt att fyllningen dubbleras!)

 

Smält det mjölkfria margarinet och häll i havremjölken. Värm till 35-37 grader. (Hellre lite svalare än för varmt). Blanda i saffranet och rör om.

Smula jästen i en bunke eller allra helst en bakmaskin eller hushållsassistent. Häll över degspadet och blanda till jästen löst upp sig.
Häll i husken och låt svälla i ca 10 minuter.

Blanda sedan i ägg, socker, salt och kardemumma. Blanda väl.

Tillsätt sedan mjölmixern du valt. Börja med drygt 10 dl, kör en ca 4-5 minuter för att se hur konsistensen är. Blanda i så mycket till som du tycker att du behöver. Degen ska kännas lösare och ordentligt kletigare än vad du föreställer dig – heller för kladdig än för fast. Men den ska kännas sammanhållen och som en deg.

Lägg 50 bullformar på en plåt (eller strunta i det om du ska göra 35 utan bullform). Förbered fyllningen. Lättare att bre ut om den är lite mjuk.
Ta upp degen på bakbord, mjölat med valfritt glutenfritt mjöl. Dela i 4 delar och kavla  med lätt hand ut till rektanglar. Bred på fyllningen. Skär rullarna i ca 3 cm tjocka delar, lägg i bullformarna. Låt jäsa ca 45 minuter under duk.

Okej – dags för en kommentar av mig - Eva! Här slutade jag att följa instruktionerna, för degen var helt osmidig och bara gick sönder när jag jobbade med den. Jag kavlade ut rektanglar och bredde på fyllningen och skar degen i bitar. Sedan tänkte jag att jag skulle snurra till degen till ”kringlor” ungefär, men det gick sämre än uselt!!! Då bestämde jag mig för att knöla ihop bullarna istället och rulla dem till bollar. Fyllningen fanns ju ändå där, så det skulle ju inte påverka smaken. Sagt och gjort! Det blev drygt 30 bollbullar.

Låt dem jäsa ca 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader (jag tog drygt 200 grader i varmluftsugn, för jag gillar ljusa bullar).

Pensla med ägg, strö över lite pärlsocker. Strunta i att pensla bullarna om du inte tål ägg. Grädda bullarna i 7 minuter. Om du inte penslade bullarna med ägg kan du  pensla bullarna med smält mjölkfritt smör och doppa dem i strösocker så fort de kommer ur ugnen. Låt svalna på galler.

 
Jag är en riktigt simpel amatör när det gäller att baka utan gluten. Fasiken vad svårt det är! Men jag ska bli bättre. I min kompis familj finns det glutenintolerans och mjölkprotein- och äggallergi. Det är en utmaning att bjuda på något som samtliga familjemedlemmar kan äta. Men jag fortsätter att försöka få till något skapligt gott! 
 
Recepet kommer från: bakomatforalla.com

Presenter från USA

 
Min supersnälla kompis Jenny och hennes familj har varit på road trip i USA. I lördags kom hon hem med suveräna presenter till mig! Bara en sådan som Jenny förstår precis vilka knäppa saker jag uppskattar! Olika galna strössel och cupcakesmaksättning är två exempel.
 
 
 
 Se här - en pumpakniv! Nästa år ska jag satsa stenhårt på att skära vackra mönster i pumpor!
 
 
Men dessförinnan ska jag botanisera i amerikanska kakrecept! Yihaa! 

Lyxig kladdkaka

 
 
100 g smör
100 g choklad (jag tog 70%-ig)

4 msk kakao
2 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl socker




Gör så här:

- Sätt ugnen på 160 grader (knappt 150 om du har varmluftsugn).

- Smält smöret i en kastrull och låt svalna. 

- Smält chokladen i ett vattenbad (fast jag lät chokladen smälta i smöret när jag dragit det av plattan).

- Rör samman samtliga ingredienser. 

- Smöra och bröa en springform, 24 cm i diameter. Häll i smeten.

- Grädda i 24 min.

- Låt kakan stå några timmar innan servering.
 
 
Jag serverade kakan med färska hallon och dumlefluff!
 
 
Receptet är kopierat från http://kladdkakerecept.blogspot.se
 

 

Misslyckade macarons

 
Fula som stryk, men ändå goda!
 drygt 20 st
 
200 gram florsocker (ca 3 1/3 dl)
100 gram mandelmjöl (ca 2 dl)
3 ägg
en nypa salt
50 gram strösocker (ca 1/2 dl)
färgpasta eller färgpulver (eller lite karamellfärg)
 
Mixa ihop florsocker och mandelmjöl. Dela äggen och häll vitorna i en bunke. Tillsätt salt och vispa med elvisp till styva toppar. Fortsätt att vispa på medelhastighet och tillsätt samtidigt strösockret, en tesked i taget. Blandningen ska bli tjock, vit och blank. Tillsätt färgen och blanda till en jämn färg. Vänd ner florsocker- och mandelmjölsblandningen i smeten och rör den jämn och fin (ej med elvisp). Fyll en spritspåse och spritsa ut jämnstora rundlar, ca 5 cm i diameter, på två plåtar med bakplåtspapper. Låt kakorna vila i ca i timme. Sätt ugnen på 160 grader (knappt 150 om du har varmluftsugn). Om du använder varmluftsugn är det bra att lägga t.ex. teskedar ute i hörnen av bakplåtspapprena, så att inte pappret blåser upp och förstör kakorna under gräddningen. Låt kakorna gräddas i 12 minuter. Låt svalna på plåten. Bred sedan ett tunt lager fyllning på hälften av kakorna. Lägg på de resterande kakorna och låt dina macarons vila i 30 minuter före servering.
 
(Receptet kommer från tidningen BAKA 5/2012)
 
Ganache:
1 dl grädde
100 g mörk choklad
20 g smör

Smält allting försiktigt i en liten kastrull. Låt svalna helt och hållet, gärna i kylen.
 
(Receptet kommer från matklubben.se)
 
 
 
Ursprungstanken var att jag skulle göra blåbärsmacrons. Jag blandade ivrigt i blåbärspulver i kaksmeten och kakorna var underbart blå före gräddning. När de kom ut var de bruna och såg ut som om jag blandat kakao i smeten... Då tappade jag lusten på hela blåbärsidén och rörde ihop ganache till fyllning istället för blåbärsfyllning. Resultatet blev fula men goda chokladmacarons!
 
 
 
 
 

RSS 2.0