Christmas Cookies
slide show

Sesampinnar

 

2 dl strösocker
1/2 dl Cane Syrup/Rörsocker Sirap
100 g smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1 dl sesamfrön

Garnering
200 g mjuk nougat (Odense) eller 100 g riven choklad

 

Blanda socker, sirap, matfett och mjöl i en kastrull och sjud under omrörning i 2-3 minuter. Rör i sesamfröna. Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper till en platta cirka 20x30 cm. Hyvla nougaten med en osthyvel över den varma smeten eller strö den rivna chokladen över den varma smeten. Låt stelna. Skär i bitar.

 

Sliskigt söta, lite knäcklika godiskakor att avnjuta till kaffet! A little goes a long way... :)

 

Receptet kommer från dansukker.se


Valnötsflarn

 
ca 20 st
 
100 gram smör
1 msk ljus sirap
1/2 dl vatten
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
100 gram valnötter
2 dl brun farin strö
1 krm vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
50 gram mörk choklad strössel
 
Smält smöret i en kastrull. Blanda i sirap och vatten och låt svalna något. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och slå över vätskan och rör ihop allt till en smet. Klicka ut högar glest på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda på 175 grader (ca 160 grader om du har varmluftsugn) i ca 15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna. Smält chokladen och ringla den i valfritt mönster på kakorna. Strö på strössel innan chokladen stelnar.
 
 
Originalreceptet kommer ur tidningen Baka nr 2/2013 och heter då Valnötscookies, men då innehåller det 2 dl ljust muskovadosocker istället för farin+vaniljsocker. Dessutom doppas halva kakan i choklad och pyntas med hackade valnötter. Jag hittade dock inte muskovadosockret förrän jag bakat klart, så jag modifierade lite...som vanligt... Utseendemässigt blev inte mina kakor som på bilden i tidningen. Mina flöt ut som havreflarn, vilket gjorde att jag tyckte att det passade bättre att ringla på choklad istället för att doppa de tunna flarnen. Goda blev de i alla fall!
 

Frankrike!

 
Veckan före påsk var jag i Frankrike igen med ett gäng elever från Kunskapsgymnasiet. Så fort
jag kom åt köpte jag en café au lait och en croissant!
 
 
 
Det är underbart att handla i franska bagerier!
 
 
 
Picknick i bergen.
 
 
 
Choklad- och päronpaj.
 
 
 
Crèpes med citron och socker.
 
 
 
Även i bakverkslandet Frankrike fuskar man och köper färdiglagat ibland...
 
 
Champagne sista kvällen!
 

Brietårta

 
 
Om du inte redan har smakat det här - se till att göra det så fort som möjligt!
Den passar på brunchen, eftermiddagsfikat, buffén - you name it!
 
Köp en brieost i valfri storlek. Hyvla av "locket". Strö nötter på toppen av osten. 
Jag rostade mina nötter i förväg för mer smak. Placera osten i ugnen på 200 grader
(175 grader i varmluftsugn) och baka den i 10-20 minuter beroende på storlek.
De sista minuterna ringlar du honung över nötterna och låter allt smälta samman.
Ät med sked som den är eller servera tillsammans med bröd och kex.
 

Engelska scones och clotted cream (äkta och fusk)

 
Servera gärna dina scones med clotted cream, marmelad och rostade frön.
 
Engelska scones (6 st)
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 gram smör
1 1/2 dl vispgrädde
 

Nyp ihop de torra ingredienserna med matfettet. Tillsätt grädden och knåda till en smidig deg. Platta ut till en ca 2 cm tjock platta och tag ut 6 rundlar med hjälp av ett mått eller ett glas. Pensla med grädden. Grädda på bakpappersklädd plåt ca tio minuter i 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn) tills de fått fin färg. Äts varma med clotted cream eller smör och marmelad.

Receptet kommer från tasteline.com
 
 
Clotted cream (1 dl)
6 dl vispgrädde
 
Häll grädden i en skål och ställ den i en kastrull med sjudande vatten. Låt det sjuda 1 1/2 tim utan lock. Rör inte i grädden och låt den inte koka. Ta upp skålen och låt den stå i kylen minst 12 tim. Tag upp den tjocka gräddiga ytan med en sked. Rör den smidig och slät.
 
Receptet kommer från arla.se
 

Mascarponegrädde (fuskvariant på clotted cream)

250 g mascarpone

1 dl grädde

Vispa grädden så att den börjar tjockna.

Blanda i mascarponen och vispa tills det tjocknar något.

Receptet kommer från markosmat.se

 

Rostade frön och nötter

Lägg frön och nötter i en långpanna. Rostade på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn) i 15-25 minuter. Rör om ett par gånger och se noga till att de inte bränns.

 
Hur gott som helst! Servera som "Afternoon tea" eller till frukost. Min clotted cream blev aningen för lös, men smaken var underbar! Experimentera med olika marmelader eller servera med lemon curd. En nypa rostade frön blir ett gott tillbehör.

RSS 2.0