Christmas Cookies
slide show

Saffranspannacotta i repris

 
 
 Ett recept från nyåret 2011 - värt att provas igen!

6 portioner

 

1 vaniljstång

6 dl vispgrädde

2 kuvert saffran

2 msk ljust muskovadosocker

4 msk farinsocker strö

2 gelatinblad

några pepparkakor, krossade

riven vit choklad

 

Gör så här:

Dela vaniljstången på längden. Koka upp grädde, saffran, vaniljstång och socker. Låt grädden sjuda i 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången och skrapa ur den i grädden. Låt under tiden gelatinbladen ligga i blöt. Krama ur dem och låt dem smälta i den varma vaniljgrädden. Häll upp pannacottan i koppar. Låt stelna i kyl ett par timmar. Dekorera med pepparkakssmulor och riven vit choklad.

 

Receptet kommer från www.norrmejerier.se, men jag har ändrat det lite

 

God jul!

 
 
God jul alla konditorer och bagare!!!
 
 

Ingefärssnittar

 
 
 

Ca 25-30 st

100 gram smör, rumsvarmt

1 dl rörsocker (eller strösocker)

1 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära

2 1/3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

30 gram hackade valnötter

30 gram hackad mörk choklad av bra kvalitet (72 procent kakao)

1 tsk havssalt

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Rör smör och socker riktigt mjukt. Tillsätt sirap, vaniljsocker, ingefära och mjölet blandat med bakpulver. Arbeta ihop till en deg.

2. Tillsätt de finhackade valnötterna, chokladen och havssaltet. Blanda väl.

3. Dela degen i 3 delar och rulla ut varje del till en längd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något. Dekorera dem eventuellt med strössel eller hackade nötter/choklad.

4. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Skär dem sedan i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

~

Receptet kommer ur tidningen "Hembakat" nr 2/2011 och heter då "Jessicas salta chokladkakor".

 
 
 

Amerikansk fudge

 
 

7 dl socker

0,5 dl sirap

50 gr smör

0,5 tsk salt

1 burk kondenserad mjölk

1,25 dl vatten

2 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

Lägg socker, sirap, smör, salt, kondenserad mjölk och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp blandningen och låt den koka tills temperaturen blir 115 grader. Använd termometer! Rör med jämna mellanrum så att det inte kokar fast i botten. Ta grytan från plattan och häll i vaniljsockret. Rör inte om ännu. Låt blandningen stå och svalna lite. Vispa sedan med en elvisp (eller för hand om du orkar) i några minuter så att blandningen blir lite luftigare. Häll blandningen i en form du klätt med bakplåtspapper, ca 25x15 om du vill ha ganska tjocka bitar eller en större form om du vill ha tunnare bitar. Låt smeten bli kall och skär sedan upp den i lagom bitar. Slå gärna in bitarna i folie.

 
 
 

Leilas kardemummakola

 
 

Cirka 50 stycken

 

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

När kolan nått rätt temperatur, tillsätt:

2 tsk nystötta kardemummakärnor

 

Gör så här:

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 10-30 minuter eller tills smeten har nått 120 till 130 grader. Ju högre värme, desto snabbare går det. Rör om då och då.

3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig – eller använd en termometer och ta av kolan från plattan när den har nått runt 125 grader. Rör ned kardemumman. Häll upp kolan på oljat bakplåtspapper på en plåt. Dekorera eventuellt med strössel, gärna ett som glittrar! Låt svalna.

4. Klipp eller skär i bitar och slå in kolan i smörpapper eller kolapapper. Förvara kallt.

 

Om man gillar kardemumma, som jag gör, är den här kolan ett måste i godisskålen på julafton!

 
Receptet kommer från www.recept.nu
 
 

Selmas vaniljkola

 
 

100 gram smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 msk glykos

2 msk vaniljsocker

 

Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser. Koka tills smeten når temperaturen 122-125 grader (eller klarar kulprovet). Rör inte för mycket i kastrullen. Häll upp på bakplåtar klädda med bakplåtspapper och låt svalna. Skär eller klipp sedan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara svalt.

~

Receptet kommer från boken "Julklappar - sagor, sånger och pyssel" (Rabén & Sjögren 2005)
 
 

Rocky Road fudge

 
 
Mäktigt godis som fördärvar både tänder och figur!
 

35-50 bitar

200 gram mörk choklad

200 gram ljus choklad

 

25 gram smör

ca 400 gram kondenserad mjölk

2 tsk vaniljsocker

2 ½ dl minimarshmallows

2 ½ dl jordnötter

 

Gör så här:

1. Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie.

2. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.

3. Rör då och då tills alltsamman smält samman till en slät smet. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.

4. Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallowsarna. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.

5. Skär i rutor. Förvara i kyl.

 

 

www.alltommat.se

 

 

Trillingnöt

 
 

30 st

100 gram mörk choklad

130 gram vit choklad

150 gram ljus choklad

90 st rostade hasselnötter

 

Smält den mörka chokladen försiktigt i mikron, men spara några bitar som du smälter senare. Doppa tre nötter i taget i chokladen och klicka upp dem tre och tre på bakplåtspapper. Låt dem stelna. Smält den vita chokladen och doppa de små trillingnötterna i den. Låt dem stelna. Smält den ljusa chokladen och doppa trillingnötterna i den. När de stelnat smälter du de sista mörka chokladbitarna och ringlar den chokladen dekorativt över trilingnötterna. Strö eventuellt över strössel.

 
 

Knäckbräck

 
 

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

3-4 dl nötter som du grovhackar

2 msk smör

 

Gör så här:

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad gryta. Koka utan lock, rör om då och då. Knäcken är klar när termometern visar 130° (köp en termometer om du inte har en!) eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 25 min i en vid gryta eller ca 35 min i en gryta med mindre botten. Hacka nötterna i stora bitar. Dra kastrullen från plattan när smeten har nått rätt temperatur och rör ner nötter och smör. Häll ut smeten på ett oljat bakplåtspapper. Strö gärna över något fint strössel. Låt stelna och dela i bitar med en vass kniv. Slå gärna in bitarna i aluminiumfolie. Förvara i kyl.

~

Det är mycket enklare att göra knäck så här än att stå och hälla den i små knäckformar! Köp gärna fina aluminiumpapper avsedda för kola hos t.ex. Wilton. Se mina länkar på startsidan.

~

 

Receptet kommer från arla.se
 
 

Salt chokladkola

 
Jädrar vilken god kola! Kanske har det att göra med att den innehåller honung och inte sirap.
Kanske beror det på att den innehåller smält choklad och inte kakao.
Kanske är det saltet som ger den en extra kick. I vilket fall är den otroligt god!
 
 
 
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl strösocker
2 dl honung (jag tog en flytande)
200 gram mörk choklad (fast jag hade bara 100 gr mörk - resten var ljus)
1 msk flingsalt (om du vill kan du ha hälften i smeten och hälften ovanpå kolan)
 

1. Häll grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp under omrörning.
2. Sänk värmen något och fortsätt koka. Rör om då och då. Låt koka tills blandningen är 120º.
3. Finhacka chokladen och rör ner den i smeten. Koka tills temperaturen är 127º. Ta kastrullen från värmen. Rör i saltet. 
4. Lägg ett baklåtspapper i en liten långpanna, 20 x 28 cm. Häll upp kolan och låt stelna i rumstemperatur ca 1 timme. 
5. Skär (eller klipp) kolan i bitar, 2 x 2 cm. Snurra in de färdiga kolorna i bakplåtspapper eller folieark. Förvara dem torrt i plåtburk.

 

Det bästa är att använda en termometer när du kokar kola. Om du inte har en termometer kan du räkna med att låta smeten koka upp, för att sedan stormkoka i ca 10 minuter under övervakning. Att låta kolasmet koka på medelvärme är tämligen meningslöst - då får den aldrig rätt konsistens...

 

Receptet är kopierat från alltommat.se
 
 

Här är den igen - pepparkakspaj med apelsin

Här kommer den för tredje året i rad: världens enklaste paj som bjuder på stor julstämning!
 
 
 
 Har du ont om tid och ork, men har lovat att bjuda på fika? Prova den här enkla pajen!
 

250 gram pepparkaksdeg

2 dl vispgrädde

1 dl Kesella gourmet

2 msk socker

1/2 apelsin (riv skalet och spara det och pressa ur saften)

(1 msk citruslikör om du vill!)

 

Smörj en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Tryck ut degen i botten och 3 cm upp på kanterna. Grädda pajbotten i 6-8 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Låt den svalna och lossa den sedan runt kanterna.

Vispa grädden hårt. Rör ner Kesella, socker, både den rivna och den urpressade apelsinen samt likören (fast jag valde att inte ha i likör). Häll krämen i pajskalet och garnera t.ex. med en bit apelsin och pepparkakgubbsströssel! Fast det går förstås lika bra med bara apelsin eller kanske physalis.

 

Receptet kommer från tasteline.se


UF-företag med pannkakstema

 Izabella, Karin och Oscar
 
Ett av årets UF-företag på Kunskapsgymnasiet i Norrköping är "Pannkaksklubben". I lördags
hade vi öppet hus på skolan och då var det premiär för Pannkaksklubbens försäljning. Jag
kan intyga att det blev succé! Jag kan också intyga att pannkakorna var grymt goda...
 
 
 Det fanns många fyllningar att välja bland!
 
 
 
 

RSS 2.0