Leilas kardemummakola
Cirka 50 stycken
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
När kolan nått rätt temperatur, tillsätt:
2 tsk nystötta kardemummakärnor
Gör så här:
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 10-30 minuter eller tills smeten har nått 120 till 130 grader. Ju högre värme, desto snabbare går det. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig – eller använd en termometer och ta av kolan från plattan när den har nått runt 125 grader. Rör ned kardemumman. Häll upp kolan på oljat bakplåtspapper på en plåt. Dekorera eventuellt med strössel, gärna ett som glittrar! Låt svalna.
4. Klipp eller skär i bitar och slå in kolan i smörpapper eller kolapapper. Förvara kallt.
Om man gillar kardemumma, som jag gör, är den här kolan ett måste i godisskålen på julafton!