Christmas Cookies
slide show

Daimkolakakor

 
 
100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk sirap
2 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 daim, 56 g
 
Värm ugnen till 175 grader. Blanda smör, socker, vaniljsocker, sirap, mjöl och bakpulver i en skål. Hacka dajm i mindre bitar. Arbeta in daimkrosset i degen (spara lite till garnering). Dela degen i 3 lika stora bitar. Rulla ut bitarna till fingertjocka längder, lika långa som plåten. Platta till längderna lite och strö över daimkross. Grädda i mitt av ugnen ca 15 minuter. Skär kakorna i bitar medan de är varma, låt svalna på plåten.
 
Receptet är kopierat från hovkonditorn.blogspot.se
 
Kolakakor med extra lyx! Suveränt goda och dessutom lättbakade.
 

Leilas franska marängtårta

 
  • 7 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 50 g mandelspån
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ask färska blåbär
  • 1 ask färska hallon
  • 1/2 ask jordgubbar
  • 1 näve bigaråer
  1. Sätt ugnen på 150 grader (130 grader om du har varmluftsugn).
  2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
  3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten). Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
  4. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
  5. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
  6. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.
  7. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten. Låt svalna helt
 
 
Wow! Den här tårtan är heeeelt grymt god! Och den räcker till många. 
(Om du har inte har en termometer kan du vispa marängen i vattenbadet i ungefär 10 minuter.)
 
Receptet kommer från leila.se
 
 
 

Glad midsommar!

 
I dag bjöds familjen på midsommarbuffé på fina Löfstad slott
utanför Norrköping! Tack syrran med familj!
(Och kom ihåg att "välkomna" aldrig stavas med två m...)
 
 
Smaskig jordgubbstårta hör förstås midsommaren till!
 
 
Dans kring stången.
 
 
 
Underbart vacker slottsmiljö!
 
 
 
 

Finaste tårtspaden!

 
 
Kolla in min fina hund!!! Jag fick den idag av min supergulliga kollega, som vet
att jag älskar både hundar och bakning. Jag kan tyvärr inte avslöja var den är inhandlad,
för det vet jag inte. Någonstans i England är allt jag vet. :)
 
 

Blåbärsbiskvier

 
Ful bild, men god biskvi!
 
 
ca 20 st (beroende på hur stora du vill ha dem)

Botten:

250 gram mandelmassa
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker

Blåbärssmörkräm:

200 gram osaltat, rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
3 äggulor, rumsvarma
2 dl frysta och tinade blåbär, använd också saften som bildas när blåbären tinar.

Glasering:

300 g mörk choklad

  • Riv mandelmassan och vispa ihop med äggvitorna och sockret.
  • Spritsa eller klicka ut 20 rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt.Grädda biskvibottnarna mitt i ugnen tills de är ljusgula, ca 12 min. Låt kallna.
  • Gör smörkrämen. Det är mycket viktigt att alla ingredienser är rumstempererade och rörs ihop för hand. Även de tinade blåbären. Om råvarorna är för kalla skär sig smörkrämen. Rör ihop blåbärssmöret till en jämn smet. Om det är svårt att få ihop smörkrämen, sätt skålen med smörkrämen 2-3 sek i mikron och rör igen.
  • Fördela smörkrämen på den platta sidan/botten av biskvin i form av en liten topp. Låt stelna i kyl eller frys om det är bråttom.
  • Smält chokladen i mikron och doppa biskvierna så att smörkrämen täcks av choklad. För att det ska bli snyggt bör smörkrämen vara riktigt kall, annars kan den smälta lite av chokladens värme och synas genom chokladen. Låt kallna. Före servering får biskvierna gärna ha stått framme ett tag så att smörkrämen mjuknat lite.
Receptet är kopierat från gladigront.se
 
Egentligen föredrar jag choklad före bär, men i biskvier är det nästan godare med bär än med chokladkräm. Blåbär, hallon eller någon annan bärfavorit - välj själv! Jag pyntade med blålila strössel, men jag tror att jag tog lite för mycket, för jag anade en lite skum bismak... Ibland saknar jag verkligen förmågan att göra saker med måtta!
 

Ännu ett farväl

 
 
Då har vi lärare på Kunskapsgymnasiet i Norrköping tagit farväl av ytterligare 126 studenter.
Det är alltid med dubbla känslor vi står där vid utspringet och applåderar och önskar lycka till.
 
 
Hej då Norrköpings bästa studenter! Vi kommer att sakna er! <3
 
 

Franska maränger med hallonchoklad

 
12-14 st
 
3 äggvitor
2 dl strösocker
50 gram choklad med hallonsmak
 
 
1. Börja med att lägga chokladen i en skål och ställ denna på ett vattenbad på låg värme.

2. Under tiden som chokladen sakta smälter så häller du äggvitor och socker i en värmetålig skål.

3. Skålen sätter du över en kastrull med sjudande vatten och vispar med en elvisp i 5-10 minuter.

4. Ta skålen från värmen och vispa marängen sval och tjock. Marängen är färdigvispad när du kan vända skålen upp och ned utan att marängen åker ner.

5. Häll i chokladen och rör om med något enstaka tag så att smeten blir vackert strimmig, inte ljusbrun. 

6. Klicka ut marängen i 12-14 stycken jämnstora klickar på plåt med bakplåtspapper.

7 Sätt in i ugnen på 125 grader (drygt 100 grader i varmluftsugn) tills de släpper från bakplåtspappret, cirka 1 timme!
 
Receptet är kopierat från tasteline.se 
 
Franska maränger är verkligen supergott! De tar lite längre tid att göra än vanliga maränger, men det är värt varenda minut. Smält i din favoritchoklad!
 

Smaskiga chokladrutor

Om du bara ska baka en enda kaka till fikat - låt det bli den här!

 

40-50 st

200 gram smör

3 dl strösocker

2 st ägg

1 dl kakao

2 dl vetemjöl

4 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

 

Till topping:

2 dl grädde

2 dl socker

2 msk ljus sirap

100 gram mörk blockchoklad

100 gram smör

 

 

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen, rör sedan ned socker och ägg, därefter de torra ingredienserna.

Bred ut smeten i en liten långpanna ca 20x35 cm. Jag smörade och bröade formen lite lätt innan jag hällde i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 15-20 min.

När kakan är gräddad är det dags att göra toppingen. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Koka 10-15 min under omrörning till 118-120 grader.

Ta från värmen och rör ned smöret klickvis.

Nu är det lagom att vända kakan upp och ner på ett smör- eller bakplåtspapper. Bred toppingen över kakan och låt svalna en stund, ställ sedan in den i kylskåpet för att stelna ordentligt.

Skär sedan i små bitar på 3x3 cm.

 

Receptet är kopierat från systrarnasbakblogg.blogspot.se

 

Oj, oj, oj!!! Det här var definitivt bland det godaste jag har ätit i kakväg! Och då innehåller den bakpulver, som är min stora skräck i kakor. Själva chokladkakan är precis lagom tjock och chokladkolaglasyren är underbart tjock och smakar som en dröm. Måste provas!

 


Intensiva betygstider!

 
 
 
Läraryrket är helt hysteriskt i slutet av maj och början av juni! Varför lämnar inte eleven in sitt sista arbete? Hur ska jag få henne/honom att visa de där sista kvaliteterna som det högre betyget kräver? Hur ska jag hinna bedöma de sista uppgifterna? Med andra ord: kaos!!! Tiden rinner ut och man vill att alla ska lyckas så bra som möjligt.
 
Därför tänkte jag att det skulle passa bra att baka något riktigt enkelt - eftersom längtan till kakbak alltid finns där och det dessutom kan vara ett härligt avbrott från betygshetsen. Men ibland låter recept godare än vad slutresultatet blir... Jag började kasta kakorna i min besvikelse, men då kom min dotter Selma och smakade och sa: "Mums! Jag tar dem!" Så jag publicerar väl receptet då...
 
1 1/2 dl socker
225 gram smör
3 3/4 dl vetemjöl
120 gram rismjöl
1 krm salt
1-2 krm malen kardemumma
 
Rör smör och socker pösigt och arbeta in vetemjöl, rismjöl, salt och kardemumma. Knåda ihop degen med händerna. Rulla ut en längd som du plattar till så att den blir 5 cm hög och 5 cm bred. Vira in degen i plasfolie och låt ligga i kylen i 30 minuter så att den blir hård och lätt att skära. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Skär degen i 5 mm tjocka skivor och lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. Grädda i runt 15 minuter eller tills kakorna fått ljusbrun färg. Ta ut och strö över lite socker och ev. kardemumma medan de svalnar.
 
 
 
 
 

RSS 2.0