Christmas Cookies
slide show

Glad påsk!

 

Chokladsnurror

 
ca 40 st
 
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
200 gram smör, rumsvarmt
 
Smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 
Gör så här:
Blanda mjöl, socker och smör i en bunke till en smidig deg. Dela degen i två bitar och tillsätt vaniljsocker i den ena och kakao i den andra. Låt degarna vila 5 minuter i kylen. Ta fram och kavla ut deganran till två avlånga plattor, ca 20x30 cm. Lägg den ena degen på den andra och rulla ihop dem. (Här gäller det att få till en bra temperatur på degarna. För kall så går den inte att rulla utan bryts istället - för varm så "smälter den" och går inte att rulla av den anledningen istället.) Låt rullen ligga kallt en stund innan du skär den, så att skivorna verkligen blir runda och inte trycks ihop. Skär rullen i 3-4 mm tjocka skivor med en riktigt vass kniv. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn) i 8-10 minuter. Låt svalna.
 
Ingen huvudattraktion på kakfatet, men en riktig snygging!
 
Snart är det dags för ugnen!
 
Receptet kommer ur tidningen "Hembakat 2/2013"
 

Centercupcakes

 
 
Mina elever sliter hårt i skolan just nu, så i dag försökte jag muntra upp dem med lite socker...!
 
20 små eller 10-12 stora
 

Chokladmuffins med Center

100 gr smör (samt 100 gram vit choklad som ej fanns med i originalrecepetet)

1 dl mjölk

2 st ägg

1½ dl socker

2½ dl mjöl

1 tsk bakpulver

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 msk potatismjöl

20 st Center (från två Center-rullar.)

 

Gör så här:

1. Smält smör. Blanda i den vita chokladen så att den smälter. Tillsätt mjölken.




2. Vispa ägg och socker.




3. Blanda de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten växelvis med smöret.




4. Fyll muffinsformar som står i en muffinsplåt till ca 3/4 med smet.




5. Tryck ner en bit Center i varje form.




7. Grädda i 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn) i ca 10-12 min.

Receptet är kopierat härifrån.

 
Philadelphiatopping
100 gram mjukt smör
500 gram florsocker
1-2 msk vaniljsocker
200 gram Philadelphiaost
ett par droppar karamellfärg
Vispa ihop florsocker, vaniljsocker och smör till en slät smet med elvisp på medellåg hastighet. Tillsätt färskosten och vispa tills det är helt blandat. Tillsätt karamellfärgen. Vispa sedan så att färgen i toppingen blir jämn.
 
 
Redo för ugnen.
 
 
 
Ute ur ugnen.
 
 
Ta-da! Färdiga att mumsa på!
(Formarna är inhandlade på Panduro.)
 
 
 

Vaniljparfait med chokladtryffelfylld mördegstartelette

 
När man inte hinner baka själv, kan man njuta av andras bakverk. I fredags
blev det Vaniljparfait med chokladtryffelfylld mördegstartelette på Söderköpings Brunn!
 
 

Kolabakelser på knäckig botten

 
15-30 st
 
Kolakräm: 
1 burk Dulche de leche (eller karamelliserad sötad kondenserad mjölk)
 
Daimbotten:
3 ägg
2 msk farinsocker
1/2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
2 msk kakao
3 dubbla Daim (à 56 gram)
 
Dekoration:
3 dl vispgrädde
mörk choklad, smält (eller chokladsås på tub)
ev.lite hackade nötter eller strössel
 
Gör så här:
1. Om du köper den karamelliserade kondenserade mjölken behöver du inte koka den, utan kan använda den direkt som den är. Om du köper den som bara heter kondenserad mjölk, måste du koka den i tre timmar först. Ta bort etiketten så slipper du klister i kastrullen. Du kokar konservburken som den är utan att öppna den. Den måste vara täckt av vatten hela tiden. För att slippa "skramlet" i kastrullen kan du linda in konservburken med aluminiumfolie först. Låt sedan konservburken svalna innan du öppnar den.
2. Vispa äggen och farinsockret ljust och fluffigt. Tillsätt sirap, vaniljsocker, mjöl och kakao.
3. Grovhacka daimen och blanda ner den i smeten. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en form, ca 25x40 cm. Grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader (ca 160 grader om du har varmluftsugn) i 16-20 minuter. Tag ut och låt svalna.
4. Stansa ut bottnar med hjälp av kakmått eller glas. Bred kolakräm på bottnarna.
5. Vispa grädden och spritsa den på kolakrämen.
5. Ringla över smält choklad/chokladsås och strö eventuellt över hackade nötter eller strössel.
 
Verkligen superenkelt, supersött och gott!!! Anpassa form och dekoration efter årstid och helg. Kanske gul grädde till påsk? Eller grön till midsommar med blomströssel på?
 
 
 Receptet kommer från tidningen "Hembakat 1/2013"
 

RSS 2.0