Christmas Cookies
slide show

Laktosfria cupcakes

 
10 stora eller 20 små
 
 
Laktosfria chokladmuffins

100 gr laktosfritt smör

100 gram mjölkfri choklad (t.ex. Plamil Organics)

1 dl laktosfri mjölk

2 st ägg

1½ dl socker

2½ dl mjöl

1 tsk bakpulver

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 msk potatismjöl

 

Gör så här:

1. Smält smöret. Blanda i chokladen så att den smälter. Tillsätt mjölken.




2. Vispa ägg och socker.




3. Blanda de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten växelvis med smöret.




4. Fyll muffinsformar som står i en muffinsplåt till ca 3/4 med smet.




5. Grädda i 225 grader (200 grader om du har varmluftsugn) i ca 10-12 min. Låt svalna.

 

Mjölkfri frosting

3 dl laktosfri grädde

250 gram ”Sour Supreme” från Tofutti (ersätter marscarpone eller färskost)

ca 1 dl florsocker

 

Vispa grädden i en skål. Rör ihop Sour Supreme och florsocker till en jämn smet i en annan skål.

Blanda grädden och Sour Supreme-röran. Om frostingen känns lös, vispa lite extra med elvisp tills den känns lagom fast.

Spritsa eller bred frostingen över muffinsen och dekorera om du vill.  

 

Snart är det dags för studentutspring igen. Det är alltid lite sorgligt att ta farväl av eleverna, så i dag passade jag på att bjuda en grupp avgångselever på fika för att få umgås med dem en sista gång. För att alla skulle kunna smaka fick jag utesluta laktos och nötter. De små vimplarna köpte jag på butiken TGR och de fina muffinsformarna kommer från Panduro.

 

 
 
Jag älskar vimplar! Just nu är det väldigt populärt med vimplar,
så de går att köpa lite överallt. Själv valde jag att sy egna. 

Gigantisk chokladboll!

 
På Kunskapsgymnasiet i Norrköping går landets smartaste OCH stolligaste elever!
Här bjuds det på en 9 kilo tung chokladboll!
 
 
För att få en bättre bild av hur enormt stor den var presenteras den här
tillsammans med en helt ordinär liten chokladbollsstackare...
 

Projektarbeten om kakbak!

I går var det dags för våra briljanta elever på Kunkapsgymnasiet här i Norrköping
att redovisa sina projektarbeten. Jag hittade två som involverade kakbak!
 
 
 
Jennifer och Amanda hade gjort en fantastiskt fin receptbok med trerättersmenyer. 
 
 
 
 
 
De bjöd på smakprov på efterrätterna. Hallonbiskvierna var underbara!!!
 
 
 
Ebba hade gjort en receptbok på sin farmors recept.
 
 
 
Recepten varvades med gamla släktfoton på bland annat farmor själv och hennes barn.
En härlig receptbok med stor nostalgikänsla! Jag älskar idén med att blanda recept och minnen.
Är det inte en perfekt presentidé?
 
 
 
 

Baked breakfastbar

 

 

2 msk havregryn


2 msk valfritt mjöl


¼ tsk bakpulver


1-2 krm vaniljpulver/1-2 tsk vaniljsocker


1 msk mosad banan (kan bytas ut mot 1 msk kvarg men öka då på sötman)


2 msk kvarg 


1-2 tsk sötning

Fyllning:

½ banan


1 msk jordnötssmör


½ msk kakao


 

Blanda havregryn, bakpulver, mjöl, sötning och vaniljpulver tillsammans. Häll ner mosad banan och kvarg, blanda tills du får en kletig smet. Smöra/olja en liten bakform. Dela upp smeten i två och smeta ut den ena i bakformen men gör den inte för tunt. Mosa bananen till fyllningen och blanda med jordnötssmöret och kakaon till en chokladsås. Fördela chokladsåsen jämnt över lagret i formen och fördela sedan resterande havregrynsmet över fyllningen och forma så att det täcker. Grädda ca 10-15  minuter på 200 grader (175 grader i varmluftsugn). Låt baren svalna lite innan den äts.

 

Min dotter Maja gjorde "Baked breakfastbar" till frukost idag och hela huset doftade ljuvligt! Hon valde att göra dubbelsats, vilket blev två "kakor". Till det gjorde hon dessutom en hallonsmoothie av sojamjölk, frysta hallon, banan och chiafrön. Själv drack jag kaffe och åt två kokta ägg...

Receptet kommer från: http://workformydreambody.devote.se


Kolapaj med saltade nötter och kardemummagrädde

 

Pajbotten

120 g smör

1 dl strösocker

2 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

lite salt

Sätt ugnen på 200 grader

Smält smöret.

Blanda ner alla torra ingredienser.

Tryck ut smeten i en pajform.

Grädda i ca 10 minuter, den ska få lite färg ut mot kanterna.

Kolasås

2 dl 15% matlagningsgrädde

1 1/3 dl ljus sirap

1/3 dl råsocker

2/3 tsk vaniljsocker

Koka upp samtliga ingredienser under konstant vispning tills såsen börjar sätta sig och få sin vackra mörkare färg och ljuvliga doft!

När botten svalnat fyll med blandade salta nötter och valnötter och toppa med kolasåsen.

Kardemummagrädde

3 dl grädde

1 tsk vaniljsocker

1 krm kardemummakärnor

1 msk råsocker

Börja med att mortla kardemummakärnorna.

Blanda ner allt i grädden och vispa till önskad konsistens.

 

Nötter, salt och sötma i en och samma efterrätt - det kan inte bli fel! Att pajbotten dessutom var gjord av en havregrynsbas och grädden smaksatt med kardemumma gjorde inte saken sämre. Kolan lät jag nå drygt 110 grader innan jag hällde den i pajskalet. Min vana trogen kollade jag inte först att jag hade alla ingredienser hemma, så sirapen var till hälften ljus och till hälften mörk. Sedan råkade jag hälla kolan i pajskalet före nötterna, men det blev ju ganska fint. Några salta nötter hade jag inte heller hemma, så jag strödde rejält med flingsalt på kolan innan jag hällde på nötterna. Men som man säger i sagorna: slutet gott, allting gott!

 

Receptet är kopierat från http://funanddelicious.blogg.se

 

 

 


Prag

 
I tisdags kom jag hem från en konferensresa i vackra Prag!
 
 
Latten var underbar på alla caféer. Precis så mild som jag vill ha den!
 
 
 
Skylten såg lovande ut, men vid en närmare anblick verkade det bara vara ett vanligt café...
 
 
...med läskigt tjocka och glasyrdekorerade pepparkakor. 
 
 
 
Vi sprang på en butik full av julgransdekorationer av glas.
Donuts och cupcakes var några av varianterna.
 
 
 

RSS 2.0