Christmas Cookies
slide show

Chokladkaka med frötosca - i år igen...

Okej - jag har publicerat den här tidigare, men den är så himla god att den förtjänar en påminnelse. Kan bli den godaste på adventsfikat i år igen!
 
 
 
Chokladkaka:

2 ägg

300 gram socker

115 gram vetemjöl

45 gram kakao

6 gram vaniljsocker

3 gram salt

115 gram smör, som du smälter

 

Frötosca:

200 gram ljus sirap

75 gram smör

165 gram socker

1 1/2 dl grädde

200 gram frön, t.ex. sesam, solros, pumpa, lin och melon

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Klä en form som är 20X30 cm med bakplåtspapper.

2. Chokladkakan: Blanda alla ingredienser till chokladkakan till en slät smet. Bred ut smeten i formen och grädda i ca 12 minuter. Gör under tiden frötoscan.

3. Frötoscan: Koka allt utom fröna i cirka 10 minuter - blanda sedan i fröna. Häll smeten ovanpå chokladkakan och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt kakan svalna helt. Skär upp i rutor i önskad storlek.

~

En helt fantastiskt god kaka som måste provas! Eftersom den är mäktig kan du gärna skära den i små bitar, allra helst om den ska serveras med fler kakor på samma gång.

~

Receptet kommer ur tidningen "Baka" nr 5/2011.


Äppelkaka med kanel och sesamfrön

 
 
Bakpulverbaserade kakor är egentligen inte min grej, men den här var enkel att göra,
så den hamnade på släktfikan trots bakpulvret. Sesamfröna förhöjde smakupplevelsen!
Vad mer än äpplen kan man trycka in i smeten...? Choklad, hackade kolor eller bär kanske?
 
 
10-12 bitar
 
2 dl strösocker
100 gram smör, rumsvarmt
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 1/2 tsk vaniljsocker
3-5 äpplen, gärna Ingrid Marie
1-2 tsk kanel
Topping:
skalade sesamfrön
 
Rör ihop strösocker och smör i en bunke. Rör ned ägget. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker och tillsätt det i smörblandningen. Smöra och bröa en springform, ca 22 cm i diameter, med sesamfrön. Tryck ut halva degen i formen. Riv äpplena grovt och lägg dem på degen i formen. Strö över kanelen. Fördela resten ev degen ovanpå. Toppa med skalade sesamfrön. Grädda kakan mitt i ugnen på 200 grader (175 grader i varmluftsugn) i 35-40 minuter. Låt den svalna på galler. Servera gärna kakan med vaniljsås eller glass.
 
Receptet kommer från "Hembakat" nr 6/2013
 
 

Kladdkaka i halloween-stil!

 
En vanlig kladdkaka dekorerad med candy melts, maränger, sockerpasta och strössel!
 
 

RSS 2.0