Christmas Cookies
slide show

Knäckkakor med lönnsirap

 
Supergoda kakor trots sin enkelhet! Lönnsirap ger fylligare smak än vanlig sirap.
 
 
(ca 25-30 st) Fast det var vad jag lyckades få ut på en dubbelsats... Jag gjorde med andra ord för stora!/Eva

100 g smör, rumsvarmt
1 dl råströsocker (eller vanligt strösocker)
2 msk lönnsirap
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 nypa vaniljpulver (jag tog 1/2 tsk)

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör, råströsocker och lönnsirap. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver. Tillsätt till smeten och knåda ihop till en deg. Forma 2 långa rullar på en bakplåtspappersklädd plåt och tryck till dem något. Grädda i ca 8-10 minuter mitt i ugnen. Strö lite råströsocker ovanpå och skär rullarna på snedden till lagom stora kakor. 
 
Receptet är kopierat från http://spralligast.blogspot.se/
 
 

Sega Dumlesnittar

 
Wow! Hur goda som helst! Gillar du inte Dumlekola? Prova med något annat godis!
 
 
ca 45-50 stycken (fast jag gjorde bara hälften så många, så återigen gjorde jag väl för stora.../Eva)

200 gram margarin
2,5 dl strösocker
1 msk sirap
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl

(Jag lade till en nypa salt.)
ca 10 stycken Dumlekolor
 
Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser i en skål för hand till en slät deg.
Hacka 6-7 Dumlekolor i små bitar och häll ner i smeten. Rör om så att alla kolor blandas med smeten.

Dela degen i tre delar och rulla ut till längder.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lätt på rullarna och pensla med uppvispat ägg.

Hacka resterande Dumlekolor, ca 3-4 stycken, i små bitar. Strö över bitarna över längderna och tryck till lite lätt så de fastnar i degen. (Strö över en nypa salt om du vill! Det ger en god brytning.)

Grädda 13-15 min i 200 grader. Låt svalna lite. Skär sedan sneda snitt med en vass kniv.

 
På väg in i ugnen...
 
 
...och nyss uttagna ur ugnen!
 

Receptet är kopierat från: bliminjast.se

 

Chokladcookies - favorit i repris

 De här enkla kakorna är otroligt goda! Det är länge sedan jag tipsade om dem, så här kommer en påminnelse. 
 
 

Ca 24 st (antalet väljer du själv)

200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker (variera gärna med rörsocker)
2 dl havregryn (fiberhavregryn fungerar också)
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
Och slutligen själva finessen:
1 dl hackade hasselnötter
150 g hackad vit choklad

”Finessen” kan dock bytas ut och varieras i det oändliga. Jag har använt alla möjliga sorters choklad. Olika nötter, till exempel jordnötter, fungerar också. Det går naturligtvis också att utesluta nötter helt. Finhackad fudgekola är riktigt gott att blanda i! Den kan du ofta hitta bland lösviktsgodiset i mataffären.

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Rör smör och socker pösigt. Antingen använder du degkrokar, eller så mosar du helt enkelt ingredienserna grundligt med händerna.

2. Blanda havregryn, mjöl, kakao, bakpulver och salt. Tillsätt det till smörblandningen och rör om.  Fast det går också att tillsätta ingredienserna en och en till smörblandningen. Det viktiga är att allt verkligen blir blandat och inte lägger sig i klumpar.

3. Tillsätt ”finessen”, alltså dina hackade chokladkakor, nötter, fudgekolor eller vad det nu må vara.

4. Forma bollar av smeten och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper.  Dekorera gärna! Vad har du i strösselförrådet? Det mesta passar på de här kakorna. Själv brukar jag toppa dem med en liten non-stop eller smarties-karamell. 

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Var inte rädd för att experimentera! Blanda i småbitar av ditt favoritgodis, hacka i torkade bär, dekorera med ett överflöd av färgglatt strössel. Testa dig fram tills du är nöjd!

 

 

 Grundreceptet taget ur tidningen ”Hembakat” 2/2010.

 

 

Lax- och räktårta

 
 
Fräsch och god!!! Går att göra dagen innan den ska serveras.

Botten
ca 200 gram kavring (eller mörkt rågbröd eller pumpernickel t.ex.)
75 gram smält smör
Fyllning
500 gram räkor med skal
4 gelatinblad (eller vegetariskt gelatin)
100 gram rökt lax
1 dl majonnäs
2,5 dl crème fraiche
0,5 dl finhackad dill
0,5 dl finklippt gräslök
Garnering
lax/ishavsrom/dillvippor/citron eller vad du känner för

Riv eller smula kavringen. Blanda med smöret.
Tryck ut blandningen i en bakpappersklädd kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen en stund.
Skala räkorna och dela dem i mindre bitar.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter.
Finhacka laxen.
Blanda lax, räkor, majonnäs, crème fraiche, dill och gräslök.
Ta upp gelatinbladen och krama ur vätskan. Smält på svag värme och rör ner i fyllningen.
Bred ut fyllningen över botten och låt tårtan vila kallt minst 3 timmar. Eller frys in.
 
Receptet kommer från: hittarecept.se, men jag har modifierat det en aning
 
 

Mjölkchokladmousse med nötter

 
 
Sååååå god!!! Jag blandade den hackade chokladen i smeten, men valde
att lägga de hackade nötterna ovanpå och avslutade med en klick vispad grädde
på toppen! Jag bör också erkänna att jag gjorde 1 1/2 sats till 8 personer...  :)
 
  • 2 dl vispgrädde (plus 1-2 dl att dekorera med om man vill)
  • 100 g mjölkchoklad
  • 2 st äggulor
  • 50 g mörk choklad (eller mjölkchoklad)
  • 12 dl pecan- eller hasselnötter

 

Vispa grädden hårt. Bryt mjölkchokladen i bitar och värm den i vattenbad eller i mikrovågsugn så att den precis blir mjuk. Rör tills den smälter. Rör ihop äggulorna i en stor skål. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör först i lite av grädden och sedan resten. Hacka mörk choklad och nötter. Vänd försiktigt ner i moussen. Fyll små glas eller koppar. Låt moussen stelna i kyl minst 1 tim. Garnera med lite hackad choklad.

Receptet kommer från arla.se

 

RSS 2.0