Christmas Cookies
slide show

Lemonad



Lemonad
1 lime
3 citroner
1 1/2 dl strösocker
8 dl vatten
 

Koka upp 4 dl vatten, strösocker och skalet från en citron i en kastrull. Rör om tills sockret smält. Häll i 4 dl kallt vatten. Låt svalna. Sila blandningen i en skål. Pressa alla tre citroner samt limen och sila saften. Blanda sockervattnet med den pressade citrussaften. Häll upp i en fin flaska och ställ flaskan i kylen. Häll upp i glas med massor av is. Dekorera gärna med citronskivor. Supergott!!!

 
 
 

Marinerade morötter och champinjoner

Okej - jag vet - det här är en BAKBLOGG. Men nu har jag provat att snabbmarinera morötter
och färska champinjoner och jag bara måste dela med mig av recepten!
Det är sååå fräscht och gott till somriga maträtter!
 

  • 0,5 kg, ca 6 stora morötter eller 8-10 knipp- eller vårmorötter
  • 6 msk god olivolja
  • 3 msk god vinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad färsk basilika eller 2 krm torkad basilika
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 krm chiliflakes (jag hade inga, men det gick bra utan)
  • 0,5 gul lök (den hoppade jag över!)
  1. Skala morötterna. Skär bort fästet.
  2. Skär morötterna i sneda slantar ca 2-3 mm tjocka (ev. på mandolin eller i matberedare) eller grova stavar ca 5 cm långa. 
  3. Koka upp 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull. 
  4. Koka morötterna i 3-4 minuter. De ska ha tuggmotstånd och vara lätt kokta. 
  5. Häll av morötterna i durkslag. Skölj dem med kallt vatten så de blir ljumma.
  6. Blanda olivolja, vinäger, hackad persilja, basilika, honung, chiliflakes samt salt och peppar i en skål. Skala och finhacka vitlök, ingefära samt gul lök och rör i marinaden. 
  7. Blanda ner morötterna. 
  8. De marinerade morötterna kan serveras direkt eller stå och få mer smak i kylen.
Receptet kommer från: receptfavoriter.se
 

  • ca 200 g färska små champinjoner, ansade
  • 1/2 msk vinäger (gärna balsamvinäger)
  • 1 1/2 msk olja (gärna olivolja)
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • svartpeppar
  • strösocker
  • salt
  • Lägg svampen i en skål. Blanda vinäger och olja. Smaka av med svartpeppar, socker och salt. Häll marinaden över champinjonerna.
Receptet kommer från: icakuriren.se
 

Villa Floras snabbcheesecake


I den fina boken Café Östergötland (Isaberg förlag) är Café Villa Flora med
och bjuder på receptet på sin "snabbcheesecake".

 
Äldsta dottern provade receptet. Om den var god? JAAA!!! Helt suverän!
 
 
Receptet hittar ni på bilden ovan! Ursäkta skärpan... :)
 
 
 
 
 



Caféer i Östergötland



Härlig sommarläsning om olika caféer i Östergötland!
 


Här finns bland annat mitt favoritcafé Villa Flora med.
 

Och alla caféer bjuder på ett av sina recept!
 
(Isaberg förlag)
 
 

RSS 2.0