Saftig jullimpa på bikarbonat
5 dl glutenfri mjölmix + 1 msk fiberhusk ELLER 5 dl finmalet rågmjöl + 1 tsk fiberhusk
2 dl havregryn (eller samma mängd glutenfria havregryn)
1 dl hackad mandel eller hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 tsk pepparkakskrydda
1 tsk fänkålsfrön
½ tsk mald kardemumma
4 dl filmjölk (laktosfri om du vill)
½ dl mörk sirap (eller honung)
1 dl hackad torkad frukt om du gillar det (jag gör det inte!)
Blanda först alla torra ingredienser. Tillsätt filmjölk och sirap och rör till en jämn smet. Häll smeten i en avlång brödform som rymmer 1 ½ liter. Grädda på 200 grader (175 grader i varmluftsugn) i 1-1 ½ timme i nedre delen av ugnen (innertemperaturen ska vara 98 grader) tills brödet fått fin färg. Stjälp upp och låt svalna på galler. Ät gärna brödet ljummet!
Receptet är taget från: www.hungryheart.se. Jag har dock modifierat det lite.