Christmas Cookies
slide show

Långpannebröd med havregryn och honung

 
 
 Lättbakat och gott!
50 gram jäst
5 dl vatten, 37 grader
1/2 dl honung
1 tsk salt
50 gram rumsvarmt smör
5 dl havregryn
10-12 dl vetemjöl special
 
Lös upp jästen i vatnnet och blanda ner övriga ingredienser. Ta inte mer mjöl än du behöver för att kunna knåda degen - ju mer mjöl desto torrare bröd. Knåda degen en bra stund - proteinrikt mjöl ska knådas längre än "vanligt" mjöl. Låt degen jäsa under handduk i ca 40 minuter.
Ta degen ur bunken och knåda den en stund för hand. Kavla eller tryck sedan ut den på bakplåtspapper i en långpanna (35x40 cm). Dela i 12-16 rutor med mjölad kniv. Nagga med mjölad gaffel och strö över lite mjöl. Jäs under handduk i ca 30 min.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader (200 grader i varmluftsugn) i ca 15 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med duk.
 
Receptet kommer från kokaihop.se.
 
 
 
 
Första biten, direkt från plåten, är godast!
 
 
Matte - det här funkar!
 
 

Glutenfria kardemummaskorpor

 
Jag glömde att ta en finare bild på slutet! :D
 
 
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
3 dl glutenfri mjölmix
1/2 tsk krossade kardemummakärnor (nästa gång tar jag nog 1 1/2 tsk istället för mer smak)
(75 gr hackade mandlar - vilket jag uteslöt)
 
Sätt ugnen på 220 grader (200 grader om du har varmluftsugn).
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt övriga ingredienser. Det blir en lös smet.
Bred ut smeten i två längder (à 30 cm) på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda mitt i ugnen 11-14 minuter.
Ta ut plåten och låt längderna svalna något. Skär sedan längderna i 2-3 cm breda bitar och placera bitarna på plåten med snittytan uppåt. Sänk värmen till 180 grader (160 i varmluftsugn) och torka dem i 20-30 minuter. 
 
 
 
Receptet kommer från tidningen Hembakat: http://tidningenhembakat.se/recept/kardemumma-mandelskorpor%E2%80i82/ 
 

Suveränt goda tekakor

 
Suveränt goda tekakor!
 
100 gram smör
5 dl mjölk
1 paket jäst
2 msk sirap 
1 tsk salt
10-12 dl vetemjöl special
 
Smält smöret och häll i mjölken. När vätskan når 37 grader löser du upp jästen i lite av vätskan. Blanda sedan i resten av vätskan tillsammans med övriga ingredienser. Knåda degen väl (minst tio minuter), så att det proteinrika specialmjölet trådar sig ordentligt. Låt degen jäsa i 15 minuter. Dela upp degen i 15 bitar. Gör 15 bullar som du sedan plattar ut med handen och lägger på en plåt. Nagga med en gaffel och låt jäsa 5-10 minuter. Platta till bröden igen precis innan du gräddar dem på 225-250 grader (200-225 i varmluftsugn) i 5-6 minuter. 
 
Receptet kommer från: http://www.jennysmatblogg.nu/2013/08/12/varldens-godaste-tekakor/
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Färgglada schackrutor

 
Schackrutor måste inte vara bruna och beige!
 
200 gram smör
1 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker 
1 msk kakao (2 msk om två av rutorna ska vara choklad)
 
Rör ihop smör och socker. Tillsätt vetemjölet. Dela degen i fyra delar och smaksätt en fjärdedel med kakaon. Nyp ihop övriga tre delar igen och smaksätt dem med vaniljsockret. Dela upp den ljusa degen i tre delar igen när du blandat i vaniljsockret. Färga nu de tre ljusa delarna i olika färger (färgpasta, säljs bl.a. på Panduro, brukar fungera bättre än hushållsfärg). Låt alla fyra degar vila i kylen en stund om degen är lite för varm och svår att jobba med.
Ta delarna ur kylen och rulla ut varje del till en längd på 25-27 cm. Lägg längderna tätt emot varandra och försök att få till en fyrkantig längd. Vira in den kvadratiska deglängden i plastfolie och lägg den i frysen 30 minuter. Ta sedan fram den och skär försiktigt skivor på 3-4 mm. Använd en vass kniv! Placera kakorna på en plåt och grädda dem på 200 grader (175 grader i varmluftsugn) i ca 8-10 minuter. Se upp så att de inte blir för mörka, för då försvinner färgeffekten! Tada!!! Och nästa gång kan du välja andra färger!
 
 
 
 
 

RSS 2.0