Lucka 24 - pepparkakshus 2011


Gör så här:

Köp färdig pepparkaksdeg, kristyr på tub, fint strössel samt kakmått för pepparkakshus i miniatyr (säljs på Åhléns). Baka ut och grädda delarna. Sätt ihop dem med hjälp av smält socker. Spritsa på kristyr och sätt fast strössel innan kristyren har stelnat!

~

GOD JUL!


Lucka 23 - krispchoklad

 

250 gram kokosfett

4 dl florsocker

3 dl kakao

1-1 1/2 dl cornflakes

 

Smält kokosfettet. Blanda florsocker, kakao och cornflakes. Rör försiktigt ner kokosfettet i blandningen. Klicka upp smeten i pappersformar, dekorera eventuellt med strössel och låt sedan svalna i kylen.

~

Receptet kommer från boken "Julklappar - sagor, sånger och pyssel" (Rabén & Sjögren 2005)


Lucka 22 - Selmas vaniljkola

 

100 gram smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 msk glykos

2 msk vaniljsocker

 

Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser. Koka tills smeten når temperaturen 122-125 grader (eller klarar kulprovet). Rör inte för mycket i kastrullen. Häll upp på bakplåtar klädda med bakplåtspapper och låt svalna. Skär eller klipp sedan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara svalt.

~

Receptet kommer från boken "Julklappar - sagor, sånger och pyssel" (Rabén & Sjögren 2005)

Lucka 21 - trillingnöt

30 st

100 gram mörk choklad

130 gram vit choklad

150 gram ljus choklad

90 st rostade hasselnötter

 

Smält den mörka chokladen försiktigt i mikron, men spara några bitar som du smälter senare. Doppa tre nötter i taget i chokladen och klicka upp dem tre och tre på bakplåtspapper. Låt dem stelna. Smält den vita chokladen och doppa de små trillingnötterna i den. Låt dem stelna. Smält den ljusa chokladen och doppa trillingnötterna i den. När de stelnat smälter du de sista mörka chokladbitarna och ringlar den chokladen dekorativt över trilingnötterna. Strö eventuellt över strössel.

 

 


Lucka 20 - Leilas kardemummakolor


Cirka 50 stycken

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

När kolan nått rätt temperatur, tillsätt:

2 tsk nystötta kardemummakärnor

 

Gör så här:

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 10-30 minuter eller tills smeten har nått 120 till 130 grader. Ju högre värme, desto snabbare går det. Rör om då och då.

3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig – eller använd en termometer och ta av kolan från plattan när den har nått runt 125 grader. Rör ned kardemumman. Häll upp kolan på oljat bakplåtspapper på en plåt. Dekorera eventuellt med strössel, gärna ett som glittrar! Låt svalna.

4. Klipp eller skär i bitar och slå in kolan i smörpapper eller kolapapper. Förvara kallt.

 

Om man gillar kardemumma, som jag gör, är den här kolan ett måste i godisskålen på julafton!


Receptet kommer från www.recept.nu

Lucka 19 - jordnötscookies med kanel


30-40 st

200 gram rumsvarmt smör

1 dl strösocker

2,5 dl ljust muskovadosocker

1 ägg

2 msk vatten

1,5 dl jordnötssmör

2 dl vetemjöl

2 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

½ tsk bikarbonat (eller 1 tsk bakpulver)

7 dl havregryn

2 dl hackade nötter

50 g grovhackad vit choklad

50 g grovhackad ljus eller mörk choklad

~

Gör så här:

Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägg, vatten och jordnötssmör. Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt havregryn, hackade jordnötter och choklad.

Rulla stora kulor av smeten och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Platta till dem så de blir ca 1,5 cm höga. Dekorera gärna med strössel eller chokladlinser. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, 15 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

~
Receptet kommer från mingodasida.blogspot.com och heter då Peanut cookies med kanel och mörk choklad


Lucka 18 - pepparkakshus 2010



Pepparkaksdeg

3 dl socker

2 dl sirap, ljus eller mörk

100 g margarin eller smör

1 msk malen kanel

1 msk malen ingefära

3 dl mjölk

1 msk bikarbonat

17 dl mjöl

 

Gör så här:

Värm socker, sirap, fett och kryddor i en kastrull på svag värme.

Tag av från plattan när allt blandats och häll i mjölken. Låt svalna.

Blanda bikarbonaten med större delen av mjölet. Lämna bara någon deciliter till utbakningen.

Rör ner mjölblandningen i den svala kryddlagen och arbeta ihop till en deg, antingen på bakbord eller i maskin. Täck degen med mjöl och låt stå svalt i minst ett dygn.

Arbeta degen smidig på ett bakbord och kavla sedan ut degen. Den skall inte vara allt för tunn.

Provgrädda en pepparkaka i rätt tjocklek för att hitta rätt tid i ugnen.

Tag ut kakor eller skär med vass kniv till önskad form. Grädda i 175 graders värme i 12 till 15 minuter. Lossa från plåten och låt svalna på galler eller direkt på plåten.

Bygg ett hus:

Smält 200 g socker i en stekpanna på svag värme. Doppa bitarna i det smälta sockret och sätt samman dem. (Se upp så du inte bränner dig eller någon annan - smält socker är lätt att bränna sig på och kan ge allvarliga brännskador!)

 

Recept från www.pepparkaksrecept.se


Lucka 17 - vit saffranstryffel


ca 20 ischokladformar

100 gram vit choklad

3 msk vispgrädde

1/2 gram saffran

Koka upp grädde och saffran. Rör ner chokladen i den heta saffransgrädden och rör tills chokladbitarna har smält. Ställ kallt i några timmar eller över natten. Ta fram och forma bollar som du rullar i kokos. Placera bollarna i ischokladformar, om du gör dem små.


Lucka 16 - knäckbräck

~

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

2 dl strösocker

3-4 dl nötter som du grovhackar

2 msk smör

 

Gör så här:

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad gryta. Koka utan lock, rör om då och då. Knäcken är klar när termometern visar 130° (köp en termometer om du inte har en!) eller när smeten håller kulprovet: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid ca 25 min i en vid gryta eller ca 35 min i en gryta med mindre botten. Hacka nötterna i stora bitar. Dra kastrullen från plattan när smeten har nått rätt temperatur och rör ner nötter och smör. Häll ut smeten på ett oljat bakplåtspapper. Strö gärna över något fint strössel. Låt stelna och dela i bitar med en vass kniv. Slå gärna in bitarna i aluminiumfolie. Förvara i kyl.

~

Det är mycket enklare att göra knäck så här än att stå och hälla den i små knäckformar! Köp gärna fina aluminiumpapper avsedda för kola hos t.ex. Wilton. Se mina länkar på startsidan.

~

 

Receptet kommer från arla.se

Lucka 15 - vaniljmaränger i julskepnad


~

20-30 st (beroende på storlek förstås)

3 äggvitor

1 dl strösocker

1/2 tsk äkta vaniljpulver

1 dl florsocker

 

Sätt ugnen på 100 grader (80 grader om du har varmluftsugn). Knäck äggen och dela upp dem i gulor och vitor. Lägg vitorna i en stor skål och tillsätt hälften av strösockret och allt vaniljpulver. Vispa äggvitorna och sockret en stund. Tillsätt sedan resten av strösockret och vispa på hög hastighet till ett stadigt skum - skålen ska kunna vändas upp och ner utan att smeten rinner ur. Sikta därefter ner florsockret i smeten och vänd runt försiktigt (vispa inte!). Klicka ut smeten till maränger på bakplåtspapper. Eftersom de inte innehåller bakpulver blir de inte större än du gör dem, så att säga.  Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Om du vill att de ska blir riktigt sega så stäng av ugnen efter en timme, men låt marängerna stå kvar i ytterligare någon timme.

~

Använd din fantasi och säsongsanpassa marängerna med hjälp av karamellfärg och sprits! Om du inte ska äta marängerna direkt - tänk på att förvara dem i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur.

~

Receptet kommer ur tidningen Baka, nr 5 2011.


Lucka 14 - Rocky Road Fudge


~

35-50 bitar

200 gram mörk choklad

200 gram ljus choklad

25 gram smör

ca 400 gram kondenserad mjölk

2 tsk vaniljsocker

2 ½ dl minimarshmallows

2 ½ dl jordnötter

 

Gör så här:

1. Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie.

2. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.

3. Rör då och då tills alltsamman smält samman till en slät smet. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.

4. Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallowsarna. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.

5. Skär i rutor. Förvara i kyl.

 

 

www.alltommat.se


Lucka 13 - ingefärssnittar


~

 

Ca 25-30 st

100 gram smör, rumsvarmt

1 dl rörsocker (eller strösocker)

1 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära

2 1/3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

30 gram hackade valnötter

30 gram hackad mörk choklad av bra kvalitet (72 procent kakao)

1 tsk havssalt

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Rör smör och socker riktigt mjukt. Tillsätt sirap, vaniljsocker, ingefära och mjölet blandat med bakpulver. Arbeta ihop till en deg.

2. Tillsätt de finhackade valnötterna, chokladen och havssaltet. Blanda väl.

3. Dela degen i 3 delar och rulla ut varje del till en längd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något. Dekorera dem eventuellt med strössel eller hackade nötter/choklad.

4. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Skär dem sedan i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

~

Receptet kommer ur tidningen "Hembakat" nr 2/2011 och heter då "Jessicas salta chokladkakor".



Lucka 12 - brända mandlar

~

100 gram skållad sötmandel

1 1/2 dl florsocker

1/2 dl vatten

1 krm malen kardemumma (eller mer om du vill)

1 krm malen kanel (eller mer om du vill)

~

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn). Bred ut mandlarna i en ugnsfast form. Rosta mandlarna i ugnen i ca 15 minuter (rör om efter halva tiden).

2. Blanda mandlar, florsocker och vatten med en trägaffel i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka på medelvärme tills sockret kristalliserar sig (efter ca 15 minuter). Du ser när det börjar "tjockna". Ta bort kastrullen från plattan. Om du inte vill ha mandlarna riktigt brända, kan du ta av dem här och hälla ut dem på ett bakplåtspapper som du strött lite florsocker på. Separera mandlarna med hjälp av två gafflar. Om du vill göra riktiga brända mandlar fortsätter du istället så här:

3. Nu när du har tagit bort kastrullen från plattan, höjer du värmen till max. Ställ tillbaka kastrullen på den heta plattan. Låt sockret smälta och bli brunt under omrörning. När det börjar "knäppa" i sockret tar du bort kastrullen från plattan, men fortsätter att röra tills allt socker har löst upp sig. Bred ut mandlarna på ett bakplåtspapper (utan något florsocker eller annat på) och separera dem från varandra med hjälp av två gafflar.

~

Det går naturligtvis bra att hälla bort hälften av mandlarna innan man höjer värmen på plattan, så att halva satsen blir "sockrig" och andra halvan "bränd". Det går också att krydda mandlarna lite extra efter att man har hällt ut dem på bakplåtspappret, så att de får ett smakrikt puder på sig. Använd kardemumma, kanel eller kanske något mer vågat som lite salt eller någon slags finmald peppar!

~


Lucka 11 - pepparkakshus 2009

 

 

Pepparkaksdeg

3 dl socker

2 dl sirap, ljus eller mörk

100 g margarin eller smör

1 msk malen kanel

1 msk malen ingefära

3 dl mjölk

1 msk bikarbonat

17 dl mjöl

 

Gör så här:

Värm socker, sirap, fett och kryddor i en kastrull på svag värme.

Tag av från plattan när allt blandats och häll i mjölken. Låt svalna.

Blanda bikarbonaten med större delen av mjölet. Lämna bara någon deciliter till utbakningen.

Rör ner mjölblandningen i den svala kryddlagen och arbeta ihop till en deg, antingen på bakbord eller i maskin. Täck degen med mjöl och låt stå svalt i minst ett dygn.

Arbeta degen smidig på ett bakbord och kavla sedan ut degen. Den skall inte vara allt för tunn.

Provgrädda en pepparkaka i rätt tjocklek för att hitta rätt tid i ugnen.

Tag ut kakor eller skär med vass kniv till önskad form. Grädda i 175 graders värme i 12 till 15 minuter. Lossa från plåten och låt svalna på galler eller direkt på plåten.

Bygg ett hus:

Smält 200 g socker i en stekpanna på svag värme. Doppa bitarna i det smälta sockret och sätt samman dem. (Se upp så du inte bränner dig eller någon annan - smält socker är lätt att bränna sig på och kan ge allvarliga brännskador!)

 

Recept från www.pepparkaksrecept.se

Lucka 10 - amerikansk fudge

7 dl socker

0,5 dl sirap

50 gr smör

0,5 tsk salt

1 burk kondenserad mjölk

1,25 dl vatten

2 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

Lägg socker, sirap, smör, salt, kondenserad mjölk och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka upp blandningen och låt den koka tills temperaturen blir 115 grader. Använd termometer! Rör med jämna mellanrum så att det inte kokar fast i botten. Ta grytan från plattan och häll i vaniljsockret. Rör inte om ännu. Låt blandningen stå och svalna lite. Vispa sedan med en elvisp (eller för hand om du orkar) i några minuter så att blandningen blir lite luftigare. Häll blandningen i en form du klätt med bakplåtspapper, ca 25X15 om du vill ha ganska tjocka bitar eller en större form om du vill ha tunnare bitar. Låt smeten bli kall och skär sedan upp den i lagom bitar. Slå gärna in bitarna i folie.

Jag avslutade med att smälta blockchoklad som jag bredde över fudgen och sedan dekorerade med strössel. Den här fudgen bokstavligen smälter i munnen och är underbart god!


Lucka 9 - kladdiga pepparkakscupcakes


9 st

 

2 ägg

1 ½ dl ljust muskovadosocker

1 ½ dl rörsocker

1 ½ msk pepparkakskrydda

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

100 gram smör

ca 60 gram vit choklad

samt  200 gram Philadelphiaost, 500 gram florsocker, en halv apelsin samt eventuellt strössel till toppingen

~

Gör så här:

Muffins:

1. Smält fettet och låt det svalna.

2. Hacka drygt hälften av chokladen. Dela resten av chokladen i 9 bitar, som du lägger åt sidan tills dina muffins är färdiggräddade.

3. Vispa ägg och socker pösigt, för hand eller med elvisp.

4. Tillsätt fettet och mjölet blandat med pepparkakskrydda, salt, vaniljsocker och den hackade chokladen.

5. Häll upp i formar (fyll 2/3 av formen)och grädda i 200°C 10-15 minuter i mitten av ugnen. När de är gräddade, tryck ner en bit choklad i varje muffin och låt smälta. Låt muffinsarna svalna helt, samtidigt som du förbereder toppingen.

Topping:

Vispa ihop 200 gram Philadelphiaost, 500 gram florsocker, det rivna skalet samt saften från en halv apelsin. Spritsa toppingen på muffinsarna och dekorera med kanel och strössel eller kristyrfigurer.

~


Lucka 8 - fönsterkakor med glitter


30-40 stycken (beroende på hur stora kakmått du använder)

125 gram rumsvarmt smör

2 dl strösocker

1 ägg

1 tsk vaniljsocker

6 dl vetemjöl

1 dl fast sylt

 

Gör så här:

1. Rör smör och socker med elvisp.

2. Rör ner ägg, vaniljsocker och mjöl och blanda samman allting. Plasta in och låt degen vila i kylskåp i 30 minuter.

3. Kavla ut degen tunt (2-3 mm) direkt på ett bakplåtspapper på en plåt. Stansa ut kakor med hjälp av kakmått. På hälften av kakorna stansar du ut mitten med hjälp av ett lite mindre kakmått. På så vis har du till hälften "hela" kakor och till hälften lika stora kakor fast med "hål" i.

4. Grädda samtliga kakor på 180 grader (160 grader om du har varmluftsugn) i 10-15 minuter beroende på storlek. Var vaksam - kakorna ska inte få färg! Tag ut plåten och låt kakorna svalna helt.

5. Bred sylt på alla "hela" kakor och placera sedan genast en "hålad" kaka på sylten. Nu har du skapat en fönsterkaka!

 

De här kakorna går naturligtvis att baka i vilken form som helst. Variera gärna smaken på sylten. Du kan även experimentera med marmelad eller kristyr i olika färger. Använd gärna ätbart glitter så att kakorna julglittrar!

Recept från www.matklubben.se

Lucka 7 - vörtbröd på surdeg


Dag 1, fördeg

50 g vetesurdeg och 50 gram rågsurdeg (eller 100 gram av ena sorten)

150 g julmust

100 g vetemjöl

50 g rågmjöl

Blanda allt till en smet. Låt stå varmt över natten, kring 25°. I ugnen med ugnslampan påslagen, men ugnsluckan något öppen brukar vara ett bra ställe.

Skållning

75 g julmust

50 g vatten

50 g rågmjöl

Koka upp vatten och julmust. Blanda den heta vätskan med mjölet i en bunke. Plasta in bunken och låt den stå rumsvarmt över natten.

Dag 2, huvuddeg

fördeg från dag 1

skållning från dag 1

100 g  julmust

350 g Manitoba Cream-mjöl (eller vetemjöl special)

50 g rågmjöl

1 påse (90 gram) Santa Maria vörtmix

160 g sirap

10 g salt

25 smör, rumsvarmt och tärnat i småbitar

(10 gram jäst om du inte litar på att din surdeg gör jobbet)

Om du gillar russin: 1/2 dl russin

Blanda allt utom salt och russin i en bakmaskin i ca 15 minuter. Salt och russin blandas i den sista minuten. Låt degen jäsa i 2-5 timmar - håll koll på hur bra den jäser. Utan jäst lär det ta 5 timmar snarare än 2.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Degen kan vara väldigt kladdig, då får du klicka i den i två smorda och mjölade 1,5-litersformar. Om du vill ha degen stadigare får du blanda i mer mjöl, men se upp så att du inte använder för mycket mjöl, för då blir limporna torra. Låt bröden jäsa i ytterligare 2-5 timmar. Förhoppningsvis blir de dubbelt så stora under jäsningen, men utan jäst i degen är det möjligt att den bara jäser lite. Det brukar ändå bli bra i slutänden.

Ställ in en plåt med några deciliter vatten på längst ner i ugnen, så att ånga bildas under gräddningen. För en hård yta sprejar du in lite vatten i ugnen ett par gånger i början av gräddningen. Efter halva gräddningen kan du öppna ugnen ett par gånger med 5 minuters mellanrum för att släppa ut ångan. Grädda bröden i 5 minuter på 250 grader (225 grader om du har varmluftsugn), sedan 40 min på 200° (175 grader om du har varmluftsugn). Då har de innertemperaturen 98 grader.

Tag ut bröden och låter dem svalna på galler.

~

Receptet kommer från "Pontusbakar.blogg.se", fast jag har modifierat det en aning. Jag följde receptet utan att tillsätta jäst. Resultatet blev bra, men jag tappade hoppet flera gånger om på vägen dit. Degen jäste knappt alls såg det ut som och ändå lät jag den jäsa oändligt många timmar - kändes det som i alla fall. Men som sagt - väl inne i ugnen skedde en fantastisk förvandling. Slutet gott, brödet gott!


Lucka 6 - dubbelkola

~
Mörk chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
1/2 tsk ättikssprit (12%)
50 gram smör
Vit chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 gram vit choklad
1/2 tsk ättikssprit (12%)
50 gram smör
~
Gör så här:
1. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och låt koka upp. Låt koka på hög värme i ca 10 minuter tills smeten har nått 120-125 grader. Använd termometer! Dra kastrullen från värmen och rör i ättikssprit och smör. Häll kolasmeten på ett lätt oljat bakplåtspapper på en plåt. Låt svalna.
2. Vit chokladkola: Hacka chokladen och lägg den åt sidan. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och låt koka upp. Låt koka på hög värme i ca 10 minuter tills smeten har nått 120-125 grader. Använd termometer! Dra kastrullen från värmen och rör i den hackade chokladen, ättikssprit och smör. Häll chokladsmeten på den stelnade mörka chokladkolan på plåten.
3. När allt har svalnat skär du kolan i bitar som du lindar in i folie.
~
Det här är det enda julgodis du behöver! Det finns ingen godare kola. Dekorera den gärna med strössel, t.ex. små ätbara glitterstjärnor. Häll strösslet på bakplåtspappret innan du häller upp den mörka kolan eller strö det på den vita omedelbart efter att du har hällt upp den.

Lucka 5 - limedoftande kolakakor

Ca 35 st

 

100 gram smör

1 dl strösocker

rivet skal av 1-2 lime

1 msk honung

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Rör smör och socker poröst.

2. Tillsätt limeskal och honung. Blanda vetemjöl och bakpulver. Arbeta ihop mjölblandning och smörmix till en deg.

3. Rulla ut degen till tre fingertjocka längder. Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Skär i sneda bitar medan kakorna är varma.

~

Receptet kommer ur tidningen "Hembakat" nr 2/2011.


Lucka 4 - pepparkakshus 2008

Pepparkaksdeg

3 dl socker

2 dl sirap, ljus eller mörk

100 g margarin eller smör

1 msk malen kanel

1 msk malen ingefära

3 dl mjölk

1 msk bikarbonat

17 dl mjöl

 

Gör så här:

Värm socker, sirap, fett och kryddor i en kastrull på svag värme.

Tag av från plattan när allt blandats och häll i mjölken. Låt svalna.

Blanda bikarbonaten med större delen av mjölet. Lämna bara någon deciliter till utbakningen.

Rör ner mjölblandningen i den svala kryddlagen och arbeta ihop till en deg, antingen på bakbord eller i maskin. Täck degen med mjöl och låt stå svalt i minst ett dygn.

Arbeta degen smidig på ett bakbord och kavla sedan ut degen. Den skall inte vara allt för tunn.

Provgrädda en pepparkaka i rätt tjocklek för att hitta rätt tid i ugnen.

Tag ut kakor eller skär med vass kniv till önskad form. Grädda i 175 graders värme i 12 till 15 minuter. Lossa från plåten och låt svalna på galler eller direkt på plåten.

Bygg ett hus:

Smält 200 g socker i en stekpanna på svag värme. Doppa bitarna i det smälta sockret och sätt samman dem. (Se upp så du inte bränner dig eller någon annan - smält socker är lätt att bränna sig på och kan ge allvarliga brännskador!)

 

Recept från www.pepparkaksrecept.se


Lucka 3 - choklad- och pistagenötskakor


40-50 st beroende på hur stora du vill ha dem

30 gram pistagenötter (hälften blandas i degen, hälften rullar du degen i innan den gräddas)

75 gram smör

½ dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 msk ljus sirap

1½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

~

Gör så här:

1. Grovhacka hälften av nötterna och finhacka den andra hälften. Vispa socker, rumsvarmt smör, vaniljsocker och sirap poröst. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och de grovhackade nötterna.

2. Dela degen i två delar och forma dem till ca 30 cm långa fyrkantiga rullar. Rulla längderna i de finhackadenötterna. Linda in rullarna i plastfolie och låt dem vila i kylen i minst 1 timme. Skär rullarna i ca 2 cm breda skivor som du lägger på bakpappersklädda plåtar. Dekorera gärna kakorna med strössel eller bitar av pistagenötter.

3. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna några minuter på plåten och sedan vidare på galler.

~
Receptet kommer från imittkok.se

Lucka 2 - pepparkakspaj med apelsinkräm

250 gram pepparkaksdeg

2 dl vispgrädde

1 dl Kesella gourmet

2 msk socker

1/2 apelsin (riv skalet och spara det och pressa ur saften)

(1 msk citruslikör om du vill!)

 

Smörj en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Tryck ut degen i botten och 3 cm upp på kanterna. Grädda pajbotten i 6-8 minuter på 200 grader (175 grader om du har varmluftsugn). Låt den svalna och lossa den sedan runt kanterna.

Vispa grädden hårt. Rör ner Kesella, socker, både den rivna och den urpressade apelsinen samt likören (fast jag valde att inte ha i likör). Häll krämen i pajskalet och garnera t.ex. med en bit apelsin och pepparkakgubbsströssel! Fast det går förstås lika bra med bara apelsin eller kanske physalis.

 

Receptet kommer från tasteline.se


RSS 2.0