Lucka 6 - dubbelkola

~
Mörk chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
1/2 tsk ättikssprit (12%)
50 gram smör
Vit chokladkola:
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 gram vit choklad
1/2 tsk ättikssprit (12%)
50 gram smör
~
Gör så här:
1. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och låt koka upp. Låt koka på hög värme i ca 10 minuter tills smeten har nått 120-125 grader. Använd termometer! Dra kastrullen från värmen och rör i ättikssprit och smör. Häll kolasmeten på ett lätt oljat bakplåtspapper på en plåt. Låt svalna.
2. Vit chokladkola: Hacka chokladen och lägg den åt sidan. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och låt koka upp. Låt koka på hög värme i ca 10 minuter tills smeten har nått 120-125 grader. Använd termometer! Dra kastrullen från värmen och rör i den hackade chokladen, ättikssprit och smör. Häll chokladsmeten på den stelnade mörka chokladkolan på plåten.
3. När allt har svalnat skär du kolan i bitar som du lindar in i folie.
~
Det här är det enda julgodis du behöver! Det finns ingen godare kola. Dekorera den gärna med strössel, t.ex. små ätbara glitterstjärnor. Häll strösslet på bakplåtspappret innan du häller upp den mörka kolan eller strö det på den vita omedelbart efter att du har hällt upp den.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0