Lucka 4 - pepparkakshus 2008

Pepparkaksdeg
3 dl socker
2 dl sirap, ljus eller mörk
100 g margarin eller smör
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
3 dl mjölk
1 msk bikarbonat
17 dl mjöl
Gör så här:
Värm socker, sirap, fett och kryddor i en kastrull på svag värme.
Tag av från plattan när allt blandats och häll i mjölken. Låt svalna.
Blanda bikarbonaten med större delen av mjölet. Lämna bara någon deciliter till utbakningen.
Rör ner mjölblandningen i den svala kryddlagen och arbeta ihop till en deg, antingen på bakbord eller i maskin. Täck degen med mjöl och låt stå svalt i minst ett dygn.
Arbeta degen smidig på ett bakbord och kavla sedan ut degen. Den skall inte vara allt för tunn.
Provgrädda en pepparkaka i rätt tjocklek för att hitta rätt tid i ugnen.
Tag ut kakor eller skär med vass kniv till önskad form. Grädda i 175 graders värme i 12 till 15 minuter. Lossa från plåten och låt svalna på galler eller direkt på plåten.
Bygg ett hus:
Smält 200 g socker i en stekpanna på svag värme. Doppa bitarna i det smälta sockret och sätt samman dem. (Se upp så du inte bränner dig eller någon annan - smält socker är lätt att bränna sig på och kan ge allvarliga brännskador!)
Recept från www.pepparkaksrecept.se