Knäckiga havrerutor
För 16-20 personer
250 gram smält smör
9 dl havregryn
4 msk mjöl
1 ½ tsk bakpulver
3 dl socker
½ dl sirap
1 kaka ljus blockchoklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader (160 grader om du har varmluftsugn). Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna i en stor bunke och häll i sirapen och det smälta smöret. Rör ihop till en smet.
2. Fyll i smeten i en bakplåtsklädd långpanna. Det räcker om du brer ut den i mitten av långpannan, för den flyter ut av sig självt. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
3. Hacka under tiden chokladen i bitar. Strö den över kakan direkt när du har tagit ut långpannan ur ugnen. Dra med en gaffel, så att kakan täcks ordentligt av chokladen. Häll gärna på något fint strössel! Låt kakan svalna på långpannan innan du skär den i bitar.
Den här kakan innebär lite jobb för många kakor. Och det är tur att det blir många kakor på en sats, för de är goda som det godaste godis och går åt fort!