Birthday Cupcake
slide show

Chocolate Oatmeal Almost-Candy Bars

24 st (enligt originalreceptet, men jag tror att 48 st är rimligare)

 

6 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

½ tsk mald kanel

250 gram mjukt osaltat smör

5 dl packat farinsocker strö

2 stora ägg

2 tsk vaniljsocker

7 ½ dl havregryn

150 gram hackade valnötter

Chokladröra:

1 burk sötad kondenserad mjölk

400 gram hackad choklad

2 msk osaltat smör

¼ tsk salt

1 tsk vaniljsocker

150 gram grovt hackade valnötter

 

Gör så här:

1. Rör samman mjöl, bakpulver, salt och kanel.

 

2. Vispa smöret med elvisp på medelhög hastighet tills den är mjuk och krämig. Tillsätt farinsocker och vispa i 2 minuter. Tillsätt sedan äggen ett i taget, vispa i en minut efter varje ägg. Vispa i vaniljsockret. Blandningen ska vara lätt och fluffig. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt de torra ingredienserna. Rör sedan i havregrynen och 150 gram hackade valnötter.

 

3. Ta bort ca 1/3 av smeten och ställ den åt sidan. Klicka i resten av smeten i en smord ugnsfast form, ca 20x30 cm (enligt originalreceptet, men om du tar en lite större form blir kakorna plattare och förmodligen finare). Tryck lite försiktigt med fingrarna för att jämna ut smeten. Låt stå så länge.

 

4. Chokladröra: Sätt en värmetålig skål över en kastrull med sjudande vatten (eller häll ingredienserna i en tjockbottnad kastrull som du ställer på svag värme på en spisplatta). Häll kondenserad mjölk, hackad choklad, smör och salt i skålen och rör då och då tills chokladröran är varm. Rör i vaniljsockret och de hackade valnötterna.

 

5. Häll den varma chokladröran över havregrynssmeten i den ugnsfasta formen och klicka den återstående havregrynssmeten över chokladröran i den ugnsfasta formen. Försök att "klutta i" smeten så jämnt som möjligt över chokladröran, men det gör egentligen inget om den är lite ojämnt fördelad.

 

6. Grädda mitt i ugnen i 25 till 30 minuter på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn), eller tills kakan är gyllenbrun. Låt kakan svalna i två timmar.

 

7. Lossa kakan ur formen med hjälp av en kniv och låt den vila i kylen i minst 1 timme innan du skär den i 24 bitar.

~

Ett helt galet recept! Ett väldigt kompakt och tung kaka, fullkomligt hysteriskt kalororik och dessvärre fullkomligt hysteriskt god också. Men vad tusan - ska det va' så ska det va'. När det ska fikas ska det göras rejält, och då passar de här läckra godbitarna utmärkt! Bör provas!

~

 

Receptet komer från www.food.com/recipe/chocolate-oatmeal-almost-candy-bars

~

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0